Erhan Uysal

Erhan Uysal

Mitomani

Yalan söylemek bir tercih midir, yoksa bir aşk mı? Toplumda genellikle düzenli bir sorun olarak görülen mitomani, aslında derin bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu yazıda, yalanlarla örülmüş bir iç dünyanın kapılarını aralıyoruz.

Aynı zamanda patolojik yalancılık veya psödoloji fantastika yani düşlemsel yalan olarak da bilinen mitomani, kompulsif dürtüler sonucunda veya alışkanlıktan dolayı sürekli, kronik bir şekilde yalan söyleme davranışına verilen isimdir.

Mitomani hastalığından muzdarip olan bireyler mitoman ya da patolojik yalancı olarak tanımlanabilir.

Yazının Devamı

Sağlıklı Yaşlanmak

Sağlıklı yaşlanma, insanların yaşlandıkça fiziksel, zihinsel ve sosyal özellikleri mümkün olduğunca koruyarak, yaşam kalitelerini en yüksek düzeyde tutmaları anlamına gelir.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre sağlıklı yaşlanma, yaşlandıkça kendi refahlarını sürdürmeleri ve toplumun içinde aktif bir şekilde yer almalarının sağlanması olarak tanımlanmaktadır.

Değerli okuyucularım, artık 60 yaşına girmiş olmamdan mı yoksa geçtiğimiz yıl geçirdiğim rahatsızlık mı sebep oldu bilemiyorum bende yaşlandığımı fark ettim. Artık yaşlanma demiyoruz mesela, yaşalmak diyoruz. Ayna ile karşılaştığınız zaman, değişimler fark edilmeye başlanıyor.

Yazının Devamı

Egoizm ve Narsizm

Değerli okuyucularım, uzun süredir sizlerle bir arada olamadığım için çok üzgünüm, bazı rahatsızlıklarımın ortaya çıkması herkes de olabileceği gibi bende de istemediğim zamansal boşluklar ortaya çıkardı.

Sizlere bu yazımda, hepimizin her yerde sokağımızda, ilçemizde, şehrimizde veya Ülkemizde çok sık gördüğümüz bir kişilikten tıbbi olarak bahsetmek istiyorum. Böylece bu kişileri daha rahat anlayabileceğimizi düşünüyorum.

Etik, insanların doğru amaçlar geliştirmesi konusunda onlara rehberlik eden, eylemlerine yön veren değerler kodudur. Değerler ise alternatifleri ile vardır. İyinin değeri kötünün varlığı ile bilinir. Doğrunun değeri yanlış ile anlaşılır. Aynı şekilde hayatın değeri ölümün gerçekliğine bağlıdır. Alternatiflerin temelinde yer alan en önemli değer hayattır.

Yazının Devamı

Yaşamak güzel şey

Değerli Gazete Barış okurları, Değerli İzmitli hemşerilerim; İzmit e 1990 yılında gelen bir kardeşiniz olarak, otuz dört yılım geçti bu şehirde… Bazen ağladık, bazen güldük, bazen korktuk, bazen endişelendik ve tabi ki birçok zaman da mutlu olduk. Hayat bu tabi ki acı da, tatlı da bizim için. Daima sözünü ettiğim çok değerli bir servete sahibim; eşim Neslihan ve oğlum Utku. Bir de bir gün musallada yatarken hoca efendinin nasıl bilirdiniz merhumu dediğinde, insanları zor duruma düşürmeyecek kadar da iyi olmaya çalıştım. 2024 yılbaşının ertesindeki 3 Ocak 2024 tarihinde şiddetli ve tedaviyle geçmeyen bir karın ağrısı, endoskopi, patoloji, PET, USG derken, tanı Mide kanseri dediler. Çok hızlı bir yol haritası çizildi ve 10 Ocak’ta kemoterapiye başladım. Zor bir dönem tabi ki kilo kayıpları ve halsizlikler. Nisan ayında ameliyata alındım. Ve temmuz ayında yapılan kontrollerde temiz bir fiziki yapıya kavuştum. Lise dönemindeki kilolarıma döndüm. Midenin tamamı alındı, pankreasın yarısı ve dalağımın tamamı alındı. Bundan sonra artık içimde kalmasın diyerekten hekim arkadaşlarımın çok uğraşmasına rağmen bir metastaz olmasın diye dua edeceğiz. Bu zor dönemimde benim yanımda olan aileme ve 25 yıldır çalışmakta olduğum Akademi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanım Sn. Kubilay KIRMAN ve değerli eşi İpek KIRMAN’a, ve tüm Akademi Aileme bir kez daha sonsuz teşekkürlerimi iletirim. Ve tabi ki çok değerli arkadaşım Aysun ÖZCAN’a zor günlerimin arkasından bana tekrar sizlerle buluşmama imkan verdiği için teşekkürlerimi iletirim.

O günler gerçekten ruhsal ve fiziksel olarak zor günlerdi. Bu dönemde Gazete Barış ailemden ve sizlerden uzakta kaldım. Yine beraber olabilmeyi çok istediğim için sizlerle periyodik olarak buluşacağız. İyi günlerde beraber olmaya devam etmek umuduyla. Sevgi ve saygılarımla.

Yazının Devamı

Covid'in yeni varyantı JN.1, hızla yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyanın birçok ülkesinde görülen koronavirüsün bir alt varyantı JN.1'i, hızla yayılması nedeniyle “dikkate alınması gereken varyant” kategorisine aldı.

Covid varyantı Omicron’un alt varyantı JN.1, dünyada nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan Hindistan, Çin ve ABD’de de görüldü.

WHO yetkilileri, kamu sağlığı için riskin şu anda düşük olduğunu ve mevcut aşıların koruma sağlamaya devam ettiğini söylüyor.

Yazının Devamı

Sağlık ve kimlik yönetimi

Değerli dostlarım merhaba, 1987 yılında başladığım hekimlik mesleğinde yıl 2023 ü gösterdiğinde 36 yıl geçmiş olduğunu görüyorum. Bu uzun yılların 1990 dan sonraki 33 yılını İzmit de yaşadım. Acı, tatlı değişik anıları olan 33 yıl geldi, geçti. Yaş 60 lara dayandığında elimde var olan servetim eşim, oğlum ve kazanmaya çalıştığım dostluklardır. Zaman ilerledikçe ve maalesef bazı kıymetli değerlerinizi toprağa verince yutkunuyorsun, yutkunuyorsun, zorlanıyorsun. Tabi çalışmak zorundayız, ülkemizde inanılamayacak hızla artan bir enflasyon hepimizi etkilemektedir.

22 yıldır çalıştığım Hastanemde bir mektepli olmasa da bir alaylı olarak yöneticilik yapmaya çalışıyorum. Bu konuda yani hekimlik ve yöneticilik konusunda yapılan çalışmaları bir gözden geçirince Platon dan bugüne ne kadar doğru veya ne kadar yanlış yaptığımı anladım. Sizlerle bu çalışmalardan elde ettiğim kazanımları paylaşarak bilgilendirmek istedim.

İnsan hayatı açısından sağlık, en önemli değerdir. Dünya Sağlık örgütü sağlığı, “yalnızca hastalık ve sakatlıkların olmaması değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam iyilik halidir” şeklinde tanımlamıştır (WHO, 1947).

Yazının Devamı

OKUMAK

24 Kasım Öğretmenler gününde, İlk Öğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk den bugüne kadar ebediyete intikal etmiş tüm eğitim emekçilerinin önünde saygıyla eğilirim. Ve bugün, bu bayrak yarışını sürdüren tüm öğretmenlerimizin bir kez daha ellerinden öperim.

Bugünün anlamına binaen sizlerle paylaşmak istediğim konu okuma alışkanlığımızdır.

İster bilgisayardan, ister telefon ya da tabletten okuyun; oyun oynamak ya da sosyal medyada dolaşmaktan fazla zararı olmayan eylemdir. Bilgilendiğinizi düşünecek olursak faydası vardır.

Yazının Devamı

BARIŞ

En genel anlamda barış kavramı; savaşın olmama hali, uyum, karşılıklı anlayış ve hoşgörünün oluşturduğu ortam olarak ifade edilebilir.

Barış, insanlık tarihi ile aynı yaştadır. İnsan varoluşu ile birlikte savaş ve barış kavramlarını yanında taşımıştır. Tarih boyunca süregelmiş olan tüm medeniyetler; barış içerisinde yaşamak için çaba harcamış, barışı sağlamak adına birtakım tavizler vermiş hatta barış için birbirleri ile çatışmışlardır.

Immanuel Kant barış’ı şu şekilde tanımlar; “

Yazının Devamı

Uzaya gitme arzusu

Ülkemizde gündemi izlemektesinizdir, uzaya gidecek Türk vatandaşı için olabilmek için herkes internetten başvuru yapıyor. Gerçekten heyecan verici bir düşünce. Hayal edebiliyor musunuz, başvuru yaptınız ve de acaba beni seçerler mi? Büyük hayal…

Şimdi biraz da tarihi bilgilerimizi tekrarlayalım.

Yer Rusya….Bir çocuk doğdu.

Yazının Devamı

Nomofobi

Bu durumdan son derece rahatsız bir toplum olduğumuz halde sizlere bahsedeceğim yeni hastalıktan hiç haberdar değiliz ve de tedavisi de yok sanırım.

Nomofobi, cep telefonu bağlantısını kaybetme korkusu.

Kelime olarak, İngilizce "no mobile phobia" sözlerinin kısaltılmasından oluşur. Bir çalışmaya göre telefon kullanıcılarının yaklaşık %53'ü "telefonunu kaybetme, batarya veya kontör bitimi, kapsama alanı dışında kalma" gibi durumlarda huzursuz olmaya eğilimliler. Araştırma erkeklerin %58'inin kadınlarınsa %48'lik kısmının bu fobiden acı çektiği tespit etti. Aynı zamanda %9'luk bir kesim cep telefonları kapalıyken stres hissediyor.

Yazının Devamı

Merkez Bankası

Son günlerde gündemimizde yer alan faiz ve Merkez Bankasının geçmişine biraz göz atmak istedim. Şimdi bu bilgilerimizi biraz düzenleyelim.

Yapılan araştırmalarda tarihte faizi ilk olarak, Sümerlerin MÖ 3000 yıllarında kullandığı tahmin edilmektedir. Yaklaşık 5000 yıllık tarihi olan faiz ilk olarak borç verilen tohumların geri alınırken, %20 daha fazla oranda alınmasıyla ortaya çıkmıştır.

Bazı inanışlara göre faizin haram olduğu ile ilgili bilgiler varken bazı inanışlarda bu konu bazı standartlara dayandırılmıştır. Hıristiyanlığın ilk kitabı olan Luka incilinde faiz haram kılınmıştır. Yahudilerde ise faizle ilgili çifte standart mevcuttur. Kendi din mensupları arasında faiz almak haram kılınmışken yabancılardan faiz almak serbesttir.

Yazının Devamı

Nuri Demirağ uçak fabrikası

Değerli okurlarım geçtiğimiz günlerde sizlere Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünden bahsetmiş ve 1931 yılında BCG aşısını ürettiğimizi, 1933 Kuduz aşısını ürettiğimizi belirtmiştim. Yıl 2021 2020den bugüne dış ülkelerin aşıları dışında hala yerli aşı alternatifini halkımıza ve insanlığa sunamadık.

Cumhuriyet tarihimizde birçok fabrikalar üretime geçmiş ve işçi istihdam etmiştir. Bu hizmetlerin bir kısmı devlet tarafından bir kısmı da iş adamları tarafından yapılmıştır. Bu değerli işadamlarından birisi de Mühürzade Mehmet Nuri Beydir. 1886 yılında Sivas Divriği de doğmuştur. 1957 yılında ise İstanbul’da vefat etmiştir.

Türkiye’de birçok ilki gerçekleştirmiş bir iş adamıdır. İlk yerli sigara kâğıdı, ilk paraşüt, ilk seri üretimli Türk uçak fabrikası ve uçuş okulu sayılabilir. İstanbul Boğazı üzerine köprü yapılması ve Keban Barajı inşaatı da ilk kez onun gündeme getirdiği projelerdir.

Yazının Devamı

Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü

Refik Saydam Hıfzıssıhha Müessesesi 27 Mayıs 1928 tarihinde kurulmuştur. Kurulduğu tarihte geçerli olan 1267 sayılı yasa tasarısı uyarınca Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına bağlı idi. Kurumun yetki ve sorumlulukları, gelişen ihtiyaçlar karşısında değiştirilerek 4 Ocak 1941'de yeniden belirlenmiştir. Müessesenin ismi 14 Aralık 1983'te "Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı" olarak değiştirilmiş ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluş haline getirilmiştir.

663 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 2.11.2011 tarihinde yürürlüğe girmesi ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'na devir olunmuştur. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu da, daha sonra T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü olarak isimlendirilmiştir.

Görevde bulunduğu süre zarfında kurumda gerçekleştirilen çeşitli ilklerden bazıları şunlardır:

Yazının Devamı

İlk Sağlık Bakanımız Refik Saydam

1881 yılında İstanbul’da doğdu. Tam adı İbrahim Refik Saydam olup, tüccardan Çankırılı Hacı Ahmet Efendinin oğludur. Medeni Kanun’un yürürlüğe girmesinden sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından kendisine “Saydam” soyadını verilmiştir. İlk ve ortaöğrenimini Fatih Askerî Rüştiyesinde tamamladı. Askeri Tıbbiyeyi (Tıp Fakültesi) tabip yüzbaşı olarak bitirdikten sonra da Almanya’da Berlin Askeri Tıp Akademisinde uzmanlık eğitim gördü.

Balkan Savaşı (1912-13) sırasında Antalya ile Çatalca cephelerinde kolera hastalığını önleyici çalışmalar yaptı. 1914 yılında atandığı Sahra Genel Sağlık Müfettiş Muavinliği dönemlerinde Bakteriyoloji Enstitüsü’nü koordine ederek tifo, dizanteri, veba ve kolera aşılarının, tetanos ve dizanteri serumlarının burada üretilmesinin yanı sıra, Birinci Dünya Savaşı (1914-18) boyunca ordunun tıbbi ihtiyaçlarının buradan karşılanmasını sağladı.

Refik Saydam’ın tifüse karşı hazırladığı aşı tıp literatürüne geçti ve bu aşı Birinci Dünya Savaşı Müttefik Alman Ordusu ile Kurtuluş Savaşı yıllarında Türk askerleri tarafından kullanıldı.

Yazının Devamı

Dünyada ilk aşı

Öncelikle günlerdir siz değerli okurlarımızdan uzakta olmak ve bir şeyleri sizlerle paylaşamamak insanda bir eksiklik yaratıyor. Son olarak 21 Temmuzda bir paylaşımım olmuş. Mayıs 2020 nin sonunda, Haziran 15 ine kadar devam eden Covid hastalığı deneyimim oldu. O tarihteki protokole göre Hastanemizde yatarak tedavimi tamamladım. Akciğer tutulumum olduğu halde aşırı zorlayıcı bir hastalık günleri geçirmedim. Taburcu olduktan yaklaşık 3 ay sonra Antikor IgG düzeyime baktırdım. Bir bağışıklık oluşmuştu. Covid 19 u eşimde PCR test sonucu negatif olsa da evde geçirdi. Oğlum evde hiçbir şikâyeti olmadan yaşantısını sürdürdü. En yüksek antikor hasta olmayan oğlum da, sonra eşim ve en az da bende oluştu.

Evet, bu Ig G, aylardır bulunması ve tedaviye geçilmesi için beklediğimiz Covid 19 aşısı ile aynı etkiyi gösteren koruyucu sistemdi. Bu antikorlarımız azalmaya başlasa da halen daha bizi koruyabildiğini düşünüyoruz.

Evet, yeni yılın ilk günlerinde önce Çin den gelecek aşı ile toplumumuz aşılanmaya başlayacak. Sanırım arkasından diğer aşılarda yapılan anlaşmalar çerçevesinde Türkiye ye gelecekler. Önce sağlıkçılar ve 65 yaş üstünden başlayacak ve tüm ülkemiz aşılanmış olacak.

Yazının Devamı

Kadın cinayetleri

Hem dünyada hem de Türkiye’de her yıl binlerce kadın yaşamını yitiriyor. Özellikle son yıllarda artış gösteren şiddet ve taciz olayları sosyal medyanın da etkisiyle geniş kitlelere yayılıyor. Sosyal medya ile birlikte şiddet ve taciz olaylarında gereken cezaların verilmesi için kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor. Hukukun yetersiz görüldüğü durumlarda, öldürülen ya da tecavüze uğrayan kadınlar için protestolar düzenleniyor, yürüyüşler yapılıyor. Ancak maalesef kadın cinayetleri hala devam ediyor.

Bu topraklarda cinayet her zaman var olmuştur. Vahşice işlendiği bilinen 1702'deki ilk kadın cinayetinin kurbanı ise dul kaldıktan sonra tekrar evlenmiş bir kadın, katil de zamanın meşhur bir şeyhidir.

Aşk, umutsuz ve tek taraflı bağlılık, para, geçimsizlik, anlaşmazlık, töre yahut cinnet getirme gibi daha birçok sebeplerle geçmişten bugüne kadar dünya kadar cinayete şahit olmuşuzdur

Yazının Devamı

Coronavirüs

Dünya’ da son bir yılda istatistiki mevcut sayılar:

2.509.644

Bu yıl bulaşıcı hastalıklardan ölen sayısı

Yazının Devamı

Korona virüs biyolojik savaş denemesi mi?

Değerli okurlarımız, son günlerde Çin de ortaya çıkan ve dünyada tüm ülkelerde panik yaratarak tedbirlerin en üst düzeye çıkmasını sağlayan Corona virüsün adını da koyduk ve Dünya tarihine yazılması sağladık.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Örgütün Cenevre'deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Şimdi hastalık için bir adımız var ve bu Covid-19" dedi.

"Coğrafi bir yere, bir hayvana, bir bireye veya bir grup insana atıfta bulunmayan, aynı zamanda telaffuzu mümkün ve hastalıkla bağlantılı bir isim bulmalıydık." diye konuşan Ghebreyesus, virüse yeni isim verilmesinin "yanlış veya damgalayıcı" olabilecek diğer adların kullanılmasını önlemek için önemli olduğunu vurguladı.

Yazının Devamı

Sırada virüs salgınları mı var?

Merhabalar, virüslü haberlerin havada uçuştuğu ortamda bu konuya bir sağlıkçı olarak bende ilgi duydum ve biraz geçmiş zamanda kaleme alınan yazılara bakınca birden Haşmet Babaoğlu’nun bir yazısını okudum. Yazının tarihi 2018 yılında.

Önümüzdeki on yıl içinde 30 milyon kişiyi öldürecek bulaşıcı hastalıklarla karşılaşacağız.

Hoppala, bu da nereden çıktı, diyorsunuz şimdi içinizden, eminim.

Yazının Devamı

17 Eylül 1961

Adnan Menderes İmralı adasında idam edildi.

Adnan Menderes 1950 - 1960 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığını yapmıştı. İstiklal Madalyası sahibiydi.

27 Mayıs darbesi sonrasında 17 Eylül 1961 tarihinde asılarak idam edildi.

Yazının Devamı

İçimiz yanıyor

​Evet, son günlerdeki orman yangınları ve yetkililerimizin açıklamaları hem ormanlarımızı hem de içimizi yakıyor. Bu konuda yorum yapmak hiç istemiyorum. Siz değerli okurlarımıza sadece üç farklı bakış sunacağım, sizlere bunu değerlendirme konusu kalacaktır.

İlk açıklama Orman Genel Müdürlüğünden yapılan açıklama;

1996 yılından bu güne kadar orman yangınlarıyla mücadele hizmetlerinde, helikopter ve yangın söndürme uçağı kiralanması sayı ve türleri değişmekle birlikte, yüklenicilerden bedelleri karşılığında her yıl yapılmaktadır.

Yazının Devamı

Toryum

Toryum, uranyuma alternatif bir radyoaktif elementtir. Nükleer uygulamalarda kullanılabildiği için stratejik bir madde olarak görülüyor.

Toryum, son yüzyılın en önemli stratejik hammaddelerinden biri olarak kabul ediliyor. Yerkabuğunda nadir bulunan,

düşük radyoaktif

Yazının Devamı

İnternet

İnternetin yararlı olduğunu da unutmamalıyız. Ondan sadece eğlence amacıyla istifade edenler için zor olsa da.

Doğrusu internetin yararlı bir araç olduğunun giderek unutulması düşündürücü. Özellikle de onu gündelik hayatının sadece eğlence kısmına entegre edenler tarafından. Sanki fayda sağlayan imkânları her zaman oradaymış gibi. Oysa internet bireylerin hayatına gireli otuz sene bile olmadı. Yapılan araştırmalara göre geçtiğimiz günlerde yayınlanan rapor bunu yeniden anımsatıyor. Ankete katılan ister profesyonelce ister amatörce internetten istifade eden bireylere internetin kendi yaşamlarına ne gibi faydalar sağladığı sorulmuş. Aşağıdaki tespitler bu rapordan:

İnternetin hâlihazırda sağladığı en büyük faydaların başında bireyleri birbirine bağlaması geliyor. Zaman ve mekan bağımsız olarak. Böylece dünyanın bir ucundaki bir kişi ile iletişim kurmak zamanın hiç bir evresinde bu denli kolay olmamıştı. Öte yandan internet bireylerin hayatını yeniden keşfetmesine, yeniden yapılandırmasına da yardımcı oluyor. Bilgiye erişimden yeni bir iş bulmaya, ticari bağlantılar kurmaya kadar çok geniş bir çerçevede.

Yazının Devamı

Bayram kartlarındaki tarihçe

Öncelikle tüm İslam âleminin ramazan bayramını kutlar. Sağlık ve mutluluk dolu nice bayramlar dilerim.

Bayram sebebi ile dostlarımıza tebrik mesajları hazırlarken çocukluğumuzdaki bayram kartlarımız aklıma geldi ve biraz araştırdığım zaman güzel bir yazı gözüme çarptı sizlerle özelliklede bu dönemi yaşamış olan büyüklerimize hitap edeceğim bir yazı yaratmaya çalıştım.

Bayramda eşe dosta tebrik kartı yollamak, hala süren geleneklerden biri. Tabii şimdi faks, e-mail gibi yeni araçlarla da bayram tebriği yollanıyor ama, kartlar yok olmuş değil. Tebrik kartı, Osmanlı toplumuna Batılı bir alışkanlık olarak girmiş pek çok gelenekten biri. Bugün o eski kartlardan çoğu koleksiyon malzemesi sayılıyor. İşte Sertaç Kayserilioğlu'nun 17 yıldır sürdürdüğü bir faaliyet bu: Kutlama kartlarını toplamak!

Yazının Devamı