KAPLAN ‘’KÖRFEZDEKİ KİRLİLİK EKOLOJİK SİSTEMİ BOZUYOR’’

KAPLAN ‘’KÖRFEZDEKİ KİRLİLİK EKOLOJİK SİSTEMİ BOZUYOR’’

KAPLAN ‘’KÖRFEZDEKİ KİRLİLİK EKOLOJİK SİSTEMİ BOZUYOR’’

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan CHP İl Binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

Kocaeli Körfezi’ni havadan helikopterle dolaştığını ifade eden Kaplan, Körfez’deki kirliliği, limanların oluşturduğu olumsuzlukları gözlemlediğini ifade etti. Kaplan, doktor olması sebebiyle yaz aylarında Körfez’de denize girilip girilemeyeceği konusunda, kendisinin ve İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan muhatap olduğunu belirtti. Kaplan, “Kocaeli bir sanayi kenti. Sanayinin getirdiği artılar var. Kişi başına düşen gelir yoğun. Rakamlara baktığınızda en çok gelir elde eden illerin başında geliyor. Sanayinin çarpık denetimsiz ve plansız yapılmasın sonucu, doğayı tahrip ederek insan hayatını hiçe sayarak bunu birilerini yıpratmak için değil, sadece daha yaşanabilir bir kent bırakabilmek için belirtiyorum. Sorumluluğum bunu beni bunları paylaşmak zorunda kılıyor” sözlerini söyledi.

RENK DEĞİŞİMİNE NEDEN OLAN ŞEY ALGLERDİR

Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü, “Büyükşehir Belediye Başkanı ile, deniz kirliliği konusunda çelişiyoruz. Kocaeli ili 1 milyon 700 bin insanın yaşadığı, Marmara ve Karadeniz’e kıyısı olan nadir şehirlerden. 103 km Marmara denizine. Bu kıyıda 47 liman ve iskele var. Yaklaşık 2 km de bir liman ve iskele var. Bu renk değişikliği sadece kıyılarda değil denizin ortasında da var. Bu renk değişimine neden olan şey kirlilik anlamında bildiğiniz atık değil. Bu değişimine neden olan tek hücreli canlılar alglerdir. Denizde oksijen azalıp su dolaşımı yani sirkülasyon azalınca yüzeye çıkıyorlar. Burada görünmesinin iki temel nedeni var. Bir tanesi sirkülasyon olmaması, biri de oksijenin az olması. Körfez oksijen yetersizliği nedeniyle kirlidir.”

50 YIL SONRA KÖRFEZ TAMAMEN DOLACAK

Mehmet Hilal Kaplan son olarak, “İstanbul’daki Haydarpaşa Liman’ı ortadan kaldırılırsa, İzmit Körfezi; kara, hava ve deniz taşımacılığı için tek merkez olarak kalır. 47 limanın 37 tanesi çok önemli büyük limanlar. Her liman yapıldığında deniz dolduruluyor. Sanıyorum 50 yıl sonra Gölcük ve İzmit arasındaki körfez tamamen dolacak. Bu balık çeşitliliğinin azalmasına ve ekolojik sistemin bozulmasına sebep olur. Körfeze giren gemi sayısı 2 binden, 3 bin 500’e çıktı. Böyle giderse birkaç seneye 5 bin olur. 50 yıl içerisinde Marmara Denizi’nde 40 balık türü azalmış. Gözle görülmeyen kirliliğin getirdiği nokta bu. Denetimler çok yüzeysel yapılıyor. Daha teknik ve detaylı denetimin yapılması gerekir. Yapılan arıtmalar kimyasal değil, sadece biyolojik arıtmalar” ifadelerini kullandı.

MAVİ BAYRAK TEMİZLİK İÇİN YETERLİ DEĞİL

Kaplan mavi bayrak kriterlerinin temizlik açısından yeterli olmadığını söyleyerek, “2009’dan veri Körfez’in temizliğine dair veriler değişmediği halde, fazladan plajlar açıldı. Mavi bayraklı plajlarımızın olduğunu söylüyorlar. Mavi bayrak kriterlerini veren şirket, mavi bayrak kriterlerini sadece Akdeniz ülkeleri için değiştirdi. Yani denizler daha temiz olduğu için değili temizlik kriterleri değiştiği için mavi bayrak aldılar. Üstelik bu kriterler, 2 buçuk kat arttırılmıştır. Kandıra, Kefken civarında önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde, en temiz sahillerimiz oralar olacaktır. Buralarda evsel atıklar arıtılarak denize salınıyor. Bunu sağlayanlara da teşekkür ediyorum. Ancak Körfez için tedbirlerin arttırılması gerekmekte. Kimseyi suçlamak için değil, geleceğimiz olan çocuklarımıza temiz bir gelecek bırakmak için söylüyorum bunu” dedi.

[gallery ids="464,465,466,467"]