Nomofobi

Erhan Uysal

Erhan Uysal

Tüm Yazıları

Bu durumdan son derece rahatsız bir toplum olduğumuz halde sizlere bahsedeceğim yeni hastalıktan hiç haberdar değiliz ve de tedavisi de yok sanırım.

Nomofobi, cep telefonu bağlantısını kaybetme korkusu.

Kelime olarak, İngilizce "no mobile phobia" sözlerinin kısaltılmasından oluşur. Bir çalışmaya göre telefon kullanıcılarının yaklaşık %53'ü "telefonunu kaybetme, batarya veya kontör bitimi, kapsama alanı dışında kalma" gibi durumlarda huzursuz olmaya eğilimliler. Araştırma erkeklerin %58'inin kadınlarınsa %48'lik kısmının bu fobiden acı çektiği tespit etti. Aynı zamanda %9'luk bir kesim cep telefonları kapalıyken stres hissediyor.

Nomofobi olan kişide görülen tipik özellikler şunlardır:

Kişinin telefonu yokken kendini “eksik” gibi hissetmesi, boşluk duygusu yaşaması,

Telefonu yanındayken bile obsesif bir şekilde kontrol etme,

Şarj bitince kendini aşırı çaresiz hissetme,

Telefonunu bir yerlerde unutmak, telefonun arızalanması yani telefonunu kullanamamaktan korkma,

Telefonu olmayınca baş dönmesi, kalp çarpıntısı, nefes almada zorluk, mide krampları gibi bir takım anksiyete belirtileri yaşaması.

Hatta insanlar bu bağımlılıktan kurtulmak için birçok defa denemeleri olmaktadır.

Aslında bu eksiklik ortaya çıkınca; kişide yalnızlık, izolasyon, korku gibi duygular ortaya çıkacak diyerekten korkularımız daha da artıyor.

Telefonlar aracılığıyla sosyal medyayı takip etmek, gelişmeleri anında öğrenmek, başkalarını gözetlemek ve görünür olmak bu bağımlılığı tetikliyor.

Sosyal ağlardaki “Görünüyorum öyleyse varım” diye düşünen kişiler, telefon söz konusu olunca “Ulaşıyorum/ulaşılıyorum öyleyse varım” diyor. Telefonla internete kolayca ulaşmak bu fobiyi besleyen en önemli kaynaktır.

Tedavi;

Öncelikle kişinin bunu bir sorun olarak kabul etmesi ve bu durumla ilgili bir farkındalık geliştirmesi gerekiyor. Bağımlılık neye olursa olsun bağımlıktır. Telefonlar çok önemlidir ama asla gerçek ilişkilerin yerini tutmaz. Kişinin hayatındaki hangi boşluğun ikamesi olarak telefonu kullandığını ve ona bağımlı olduğunu anlaması, o konuda hayatını değiştirip dönüştürmesi ya da yenilemesi için bir fırsat olabilir.

Nomofobiden kurtulmak için uygulanabilecek basit yöntemler mevcut. Telefonu evde bırakmak, bir süre kullanmamak günün ilk saatlerinde zor gelebilir. Ama aslında bunun bir konfor olduğunu da fark ederseniz. Ara sıra ‘teknoloji detoksu’ yapmak iyi bir çözüm olabilir.
Teknoloji size değil, siz ona hükmedin ve hiç olmazsa ara sıra hayatınızdan teknolojiyi çıkarın.
Covid 19 dan maske, temizlik, mesafe ile tabi ki asıl önemlisi aşı olmak sayesinde korunabiliriz.
Fakat cep telefonu bağımlılığından kurtulma şansımız çok azdır.
Sağlıklı, covid’siz, zamsız güzel günler diliyorum.

Dr. Erhan UYSAL