Başiskele’de üçüncü yok!

Yılmaz Karabıyık

Yılmaz Karabıyık

Tüm Yazıları

Gazetecilik yaşantımda çok genel ve yerel seçime şahit oldum ama bu kadar tahmini zor, bilgi kirliliğinin olduğu, kararsız seçmenin bir hayli fazla olduğu bir süreç yaşamadım!

Evet, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin sonuçlarını tahmin etmek Kocaeli’de birçok ilçe için bir hayli güç.

2023 genel seçimlerinin üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, bu seçimin sonuçlarına bakarak bir tahmin yürütemiyoruz.

Çünkü genel seçimi kazanan AKP, ekonomideki kötü gidişata karşı olumlu, umut veren bir tablo ortaya koymadı.

Geçinemeyen vatandaşın isyanı büyük.

Diğer yandan ise bölünmüş bir muhalefet var.

Ve en ilginci ise kararsız seçmen yoğunluğu!

Kimisi sandığa gidip gitmemekte kararsız, kimisi ideolojimin zıttı olan partinin adayına oy versem mi, vermesem mi diye düşünüp duruyor.

İşte bu kararsız seçmen varlığı, ekonomik kriz ve muhalefetin dağınıklığı, ortaya nete yakın bir tahmin koymamızı engelliyor!

***

Türkiye genelinde de kentimizde de durum buyken, en kafa karıştırıcı ilçe ise Başiskele olarak görülüyor.

Bu ilçe AKP’nin kalesi.

Erdoğan’a ve AKP’ye en büyük desteğin verildiği Başiskele’de, muhafazakar seçmene hitap edecek çok sayıda aday var!

Yani AKP’ye oy vermiş seçmenin ideolojisine yabancı olmayan isimler yarışıyor Başiskele’de.

Milli Görüş’ün asıl temsilcisi olduğunu söyleyen Saadet Partisi’nin adayı Zafer Mutlu, yine Milli Görüş’ün asıl temsilcisi olduğu iddiasında olan Yeniden Refah Partisi’nin adayı Uğur Yüksel, AKP’den Bağımsız aday olabilmek adına istifa eden önceki dönem Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz ile Adalet ve Kalkınma Partisi adayı mevcut Belediye Başkanı Yasin Özlü, ideoloji noktasında muhafazakar seçmene tezat düşmeyecek isimler. Tüm bunların yanı sıra CHP de bu ilçede Anıl Acurman ile yarışa dahil oldu.

Peki, şu anda AKP’nin adayı Yasin Özlü ile yarışacak isim kim?

İkinci kim?

Daha doğrusu birinciliğe oynayan, Yasin Özlü’den belediyeyi alabilme iddiası olan en güçlü rakibi kim?

Dün Saadet Partisi’nin adayı Zafer Mutlu ziyaret etti gazetemizi, Yasin Özlü’nün oy oranının yüzde 40’ın altına düştüğünü, ona en yakın rakibin kendisi olduğunu iddia etti.

Ondan öncesinde YRP’nin adayı Uğur Yüksel geldi, Yasin Özlü ile yarışan kişinin kendisi olduğunu öne sürdü.

Hüseyin Ayaz taraftarlarına sorarsanız, onlar şimdiden seçildikten sonra nasıl bir süreç işleteceklerini konuşmaya dahi başlamış. Yani Yasin Özlü ile yarışan kişi, bağımsız aday olduğu halde sağlam bir SKM kuran ve adaylığını ilan etmeden aylar önce sahaya çıkan ve önceki dönem belediye başkanı olması nedeniyle ilçede tanınma sorunu yaşamayan Hüseyin Ayaz.

CHP’lilerden değil de AKP’lilerden duyduğum ise Özlü’nün en yakın rakibi CHP’nin adayı Anıl Acurman.

Yasin Özlü’ye sorsanız, o zaten kendini birinci, yenilmez olarak tabir ediyor.

Saydığım 5 adaydan hiçbiri üçüncü değil!

***

Aslında her biri stratejik hareket ediyor.

İkinci olduğuna halkı kim ikna ederse Yasin Özlü’nün kaybetmesini isteyen ve diğer adaylara yönelen seçmenin, rotayı kendilerine kıracağını biliyor.

Gerçek ikincinin kim olduğu netleşirse Başiskele liginde birinci sıra değişir, netleşmezse şimdiden ikinci dönemi Özlü’ye hayırlı olsun!