Sevgi Canavarı Serisi
Çocuk kütüphanesinden alıp evimize getirdiğimiz “Sevgi Canavarı” kitabı o kadar iyi geldi ki bana, serinin tamamını sipariş verdik. Hepsi de birbirinden keyifli okumalar sunuyor. Farklı konularda ama aynı ana karakter etrafında şekillenen olaylar oldukça tanıdık. Rachel Bright yazarı ve aynı zamanda çizeri. Ara ara söylediğim gibi bu bir kitabı bir kat daha şanslı kılan şeylerden birisi. Özellikle resimli kitaplarda yazarın sözden sıkılınca görevi resme, resimden sıkılınca da sırasını söze vermesi ve bu geçişlerde hiç kopma olmaması çok büyük bir şans. Elimizdeki seri de o şanslı grupta yer alıyor. Meltem Özdemir aracılığıyla üç tanesi, Ece Yağmur Aydos ve Ezgi İnanç aracılığıyla da bir tanesi Türkçe’ye çevriliyor ve “Binbir Çiçek Kitaplar” tarafından basılımı yapılıyor.
Elimde; Sevgi Canavarı, Sevgi Canavarı ve Gecenin Süprizi, Sevgi Canavarı ve Dev Dalga, Sevgi Canavarı ve Son Çikolata, Sevgi Canavarı ve Mükemmel Hediye kitapları var. Dikkatimi çeken şey öncelikle yazarın çocuğun göz hizasından bakabilmesi ve bunu yaparken de oldukça başarılı olması. Resimler de metinle işbirliğinde ve görev değişimlerinde tüm boşlukları görsel okumaya bırakıyor. Okul öncesi grupta çocuklarla birarada bulunuyorsanız kitabın neden onlar için de ilgi çekici olduğunu gözlemleme şansınız olabilir. Sevilmeyi istemek, karanlıktan veya dalgalardan korkmak, çikolatanın hepsini yemek ile bölüşmek arasında bocalamak, sevdiğine en güzel hediyeyi aramak ve burada bocalamak oldukça tanıdık repliklerle neredeyse hergün karşılaşabileceğiniz şeyler. Yazarın başarısı, tüm bu gündelik telaşları edebiyat ve sanat ile birleştirip usulca hayatımıza getirmesi.
Çocuklar için ilgi çekici olmasının yanında bence yetişkin okurlar için de oldukça önemli konuların altı çiziliyor. Okul öncesi gruba bu kitabı okuyacak olan yetişkinler; benim olduğu gibi farklı çağrışımlarla karşı karşıya kalabilir ve daha güzeli, bunları yanlarındaki minik dinleyicilerle konuşmak için altın anahtarı bulmuş olabilir. Estetik kaygıların eleştirildiği, hediye kültürü ile tüketim alışkanlıklarının masaya yatırıldığı, yanımızdaki minikleri yaşlarına ve büyümelerine paralel ilerleyen korkularıyla mücadele ederlerken nasıl destek olacağımızı da alımlayabiliriz bence büyükler olarak. Ayrıca paylaşmak, empati kurmak gibi kavramlar ile de konuşabileceğiniz kitaplar var seride. Resimli kitapların, daha doğrusu çocuk edebiyatının çocukla iletişim kurmak gibi bir artısı kalıyor ailelere. Konuşmadığımız, bir şekilde konuşamadığımız veya aklımıza gelmeyen ama çocukla konuşulması gereken veya çocuğun konuşmaya ihtiyaç halinde olduğu bir konuyu usulca önümüze bırakıyor. Gerisi dikkatli bir okuyucu ile dinleyiciye kalıyor. Biz ailecek serideki tüm kitapları sevdik. İçinde yanımızdaki dinleyicilerden çokça şey bulduk ve gülerken, eğlenirken, beraber vakit geçirirken aynı zamanda bunu edebiyat ve sanat birleşimi ile yapmanın keyfine vardık. Dilerim tüm okuyanlar varır o keyfe diye de bu yazıyı yazmak istedim.