Pelin’in Dili Masaya Nasıl Yapıştı?

Saadet Sevinç Doğan

Saadet Sevinç Doğan

Tüm Yazıları

Tudem Yayınları’nın “sen de oku” serisi var ve bunların bir kısmını okumuştuk. Okumayı yeni öğrenen minikler için çoğu eğlenceli olan kitaplar, aynı zamanda izlenesi de bir zaman bırakıyor çizimleriyle. Bugüne konu olan kitabı da Mustafa Kemal Yılmaz yazıyor ve Zeynep Özatalay resimliyor. Kitabın arkasında 6-9 yaş yazıyor ama bence dinleyicinin veya okuyucunun okuma kültürüne göre bu değişebilir. Bizdeki ufaklık 5 yaşında mesela ama sonuna kadar dikkatle dinledi ve ilgiyle takip etti resimlerini. O yüzden yetişkin okursanız eğer; bu kısmı kitabın arkasında yazılana değil de, hayatınızdaki dinleyicilere göre belirlemenizde fayda var. Yayınevi açısından niyetlenilen kendi kendine okumaya geçen kesim sanırım ve bu nedenle bu bilgiyi arka kapakta paylaşıyorlar.

Kitabın ana kahramanı olan Pelin, neşeli, oyunbaz bir kız çocuğu. Okula gitmek için kahvaltı masasına gidiyor ve olanlar oluyor. Masaya dökülen reçeli yalamaya çalışırken dili masaya yapışıyor ve onunla birlikte yeni bir yaşam da Pelin’i bekliyor. Mizah yanı güçlü, fantastik öğeler taşıyan kitabın sonuna doğru olay netleşiyor. Kurgusu güzel, akıcı bir dili olan kitap, resimleriyle de ilgi çekiyor. Açıkçası çizeri tanıyordum da, yazarın kalemini ilk kez okudum. Bu seride Pelin’in bir macerası daha yer alıyor ve galiba onu da alıp okuyacağız. Bence oldukça keyifli bir tarzı var yazarın. Çocuk dünyasına yakın olduğunu da düşünüyorum; çünkü kitap tam da çocuğun göz hizasından yakalıyor okuru. Ben o yaşta değilim de, benim de içimdeki çocuğu yakalıyor demek ki.

Yazarın; kelimelerin gücüne ve dünyasına yakın olduğu çok net. Şiirsel bir anlatımı var ve bu da bizdeki dinleyicilerin nadiren gördüğü bir tarz. O nedenle ilgi çekici bir yanı da var. Mesela;

“İşte, servis de kapıda!

Pelincik!

Cesur gelincik!

Üşenmeden,

ve pek düşünmeden yollara düştün.

Şapka çıkardım teşebbüsüne.

Ama Allah aşkına,

nasıl bineceksin servis otobüsüne?”

Okuru/dinleyiciyi meraklandıran, düşünmeye dahil eden ve eğlendiren üslubu ile çocuk edebiyatının içinde bence güzel bir örnek olarak duruyor bu kitap. İlk cümleden sonunu tahmin ettiklerinizden değil yani bir başka ifade ile. İşte orjinalliği de burada zaten ve bu nedenle yanınızdaki minik dinleyicilerle keyifli bir zaman geçirmenizi sağlayabilir okuma zamanınızda.

Pelin’in Dili Masaya Nasıl Yapıştı?