GEBZE’NİN GURURU GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
YKS’ye giren gençler için tercih süreci başladı. Bu yıl 27 Temmuz -8 Ağustos arasında tercihler yapılacak. Benim oğlum da bu maratona katılan öğrencilerden biri olduğundan süreci yakından takip ediyorum. Bir anne olarak gençlerin ve ailelerinin yaşadığı heyecanı yaşayarak deneyimliyorum.
Bizim neslin sınavlara girdiği dönemle şimdiki sınav ve yerleştirme sistemi arasında çok fark bulunuyor. Bizim kuşak sınava girerken tercihlerini yaparak girerdi. Puan ve sıralama bilgimiz olmadan gözü bağlı şekilde çok da bilinçli olmadan tercih yapar beklerdik.
Bu nedenle tercih mağduru olup, ya tutarsa diye açıkta kalmamak için yazdığı içeriğini bilmediği bölümlere yerleşenler olurdu.
Üniversite okumak şart değil. Ama hayatınızın lise dönemi sonuna kadar bir meslek ile ilgili eğitim almadıysanız, hayatınız üniversitede alacağınız eğitim ile şekilleniyor. Mesleğiniz sizin nasıl bir hayatınız olacağını belirliyor.
Bu nedenle tercihlerinizi çok dikkatli yapmanız ve seçtiğiniz bölümün eğitim içeriği ve iş imkanlarını araştırmanız gerekiyor.
Bir diğer önemli fark ise ücretli/ burslu kayıt imkanı olan vakıf üniversiteleri ve onların sunduğu burs ve diğer olanaklar. Bunları da tercih döneminde çok iyi araştırmak gerekiyor. Bölümün niteliği, eğitimin içeriği, eğitmenlerin akademik kariyerleri/başarıları, eğitimin ücreti, burslar ve indirimler, lokasyon/ulaşım kolaylığı, yurt imkanları, mavi diploma hepsi önem arz eden ayrıntılar.
Kocaeli lise seviyesinde başarı oranı yüksek bir il olduğu gibi, üniversiteyi kazanma ve başarı oranları da Türkiye ortalamasının üstünde bir il olarak çok sayıda öğrencimiz var.
Bu gençlerimiz için şehir dışı eğitim imkanları olmakla beraber, il sınırları içindeki yanı başımızdaki eğitim olanaklarını da iyi değerlendirmek gerekiyor.
Bugün size Gebze’nin üniversitesinden Gebze Teknik Üniversitesi’nden bahsedeceğim.
1992’de Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından MIT (Massachusetts Institute of Technology)örnek alınarak Gebze’de kurulmuştur.
Amerika Birleşik Devletleri'nin yükselen sanayileşmesinin etkisiyle 1861'de kurulan MIT, Avrupa politeknik üniversite modelini benimsedi; uygulamalı bilim ve mühendislikte ilerlemek için laboratuvarlı eğitimine çok önem verdi. O zamanlardan beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, modern bilim, mühendislik, matematik ve teknolojinin birçok yönünün geliştirilmesinde kilit bir rol oynamıştır.
Aynı şekilde Türkiye’de sanayinin kilit noktası olan Gebze’de kurulan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü bugünkü teknolojik gelişmeler ve savunma sanayisi başarılarının ardındaki görünmez kahramanlardan biridir. Burada Anadolu’nun üstün başarılı gençleri için üst düzey eğitim imkanı sağlanarak iyi yetiştirilmesi ve sanayimize, teknoloji gelişimimize, bilime, mühendislik alanlarına katkı vermesi temel hedef olmuştur.
Turgut Özal’dan sonra Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’de Enstitüyü pek çok kez ziyaret etmiş ve destek vermiştir. Şu anki Bilişim Vadisi olan Muallim köy Kampüsü’nün temel atma ve açılışında bulunmuş, mezuniyet törenleri ve etkinliklerine katılmıştır.
4 Kasım 2014’den itibaren ise Gebze Teknik Üniversitesi adını alarak, lisans düzeyinde eğitim vermeye başlamıştır. Özellikle mühendislik, teknoloji alanında eğitim görmek isteyen gençlerimiz için yüksek akademik başarısı, büyük ve güzel kampüsü, kolay ulaşım olanakları, yurt imkanları ile bulunmaz imkanlar sunmaktadır.
Yanı başımızdaki bu güzide eğitim kurumunda, Rektör Yardımcısı olan Prof. Dr. Hasari Çelebi ile dün üniversitede görüşerek hem oğlum için, hem de tüm öğrencilerimiz için eğitim olanaklarını yerinde dinleyip, bilgi aldım.
Hasari Hocam; aslen Adıyaman’lı olup, öğrenciyken abisi meslektaşım Av. Gaffar Çelebi ile İstanbul Hukuk’ta dönem arkadaşıydık. Aradan yıllar geçse de o dönem tanıdığınız insanların dostluklarının kıymeti paha biçilemiyor.
Çünkü daha bir kariyeriniz, ünvanınız, mevki makamınız, paranız pulunuz yokken tanıdığınız insanlar sizin en saf ve temiz, kalbinizde hiçbir şüphe oluşturmayan dostlarınız oluyor.
Kendisi bilgisayar mühendisliği alanında profesör olan hocamızın yurt dışında çok iyi iş imkanları olmasına rağmen sırf ülkemiz adına çalışabilmek için Türkiye’ye döndüğünü biliyorum.
SİHA’ların yazılımlarını yapan ekibin önemli bir ismi olan hocamız ve onun çalışma arkadaşları bizlerin milli gurur kaynağı oldukları için onlara ne kadar teşekkür etsek azdır.
Bugün yeni nesil çağ savaşları ve terörle mücadelede İHA ve SİHA’larımız dünyaya liderlik eder konumdaysa bu ekiplerin büyük katkısı olduğu şüphesiz.
Ben de buradan tercih aşamasında olan idealist gençlerimize gönül rahatlığı ile tamamen yerli ve milli üniversitemiz olan devlet üniversitesi Gebze Teknik Üniversitesi’ni tercih etmelerini tavsiye ediyorum. Neden derseniz;
GTÜ 2017 de YÖK'ün ilan etmiş olduğu ilk 10 araştırma üniversitesinden birisidir. 2017 yılından beri de bu ligde yer almaktadır. Şartları sağlamayan üniversiteler her yıl bu lig dışında kalmaktadır.
Hocalarının akademik üretkenliği olarak 2022 yılı için öğretim üyesi başına düşen akademik yayın sayısı 1,81 dir
150'den fazla araştırma laboratuvarı bulunmaktadır ve bu laboratuvarlarda lisans öğrencileri Tübitak Projeleri’nde bursiyer olarak çalışma imkanı bulmaktadırlar.
2022 yılı Yenilikçi ve Girişimci Üniversiteler listesinde (Tübitak tarafından hazırlanmaktadır) devlet üniversiteleri arasında 5. sırada yer almaktadır.
Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması sonuçlarına göre devlet üniversiteleri genel memnuniyet oranında 7. sıradadır.
GTÜ’nün bu sene yeni açılacak bölümleri de vardı, YÖK’ten onay süreci uzadığı için açılamadı. Oğlumun tercihleri arasında Gebze Teknik Üniversitesi’de yerini alacak.
Özellikle Marmara Bölgesi ve Kocaeli civarı illerdeki gençlerimiz için Ankara ve İstanbul’daki marka olmuş teknik üniversitelere denk hatta üstün yönleri(TÜBİTAK ve Bilişim Vadisi’ne yakınlık ve ortak projeler gibi)olan Gebze Teknik Üniversitesi ciddi ve önemli bir alternatif, kıymetini bilmek öncelikli olarak tercih etmek gerektiği düşüncesindeyim.
Tüm gençlerimize tercih sürecinde kolaylıklar diler, her şeyin gönüllerince olmasını temenni ederim