Bakalım CHP’de kimin ‘YILDIZ’ı sönecek!
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Kocaeli’de en hareketli, en güçlü zamanlarını hatırlayın, il başkanlık koltuğuna oturanlarda bir azim, bir ağırlık vardı.
Kocaeli’de gerçekleştirilen mitinglerde yoğun katılım, coşku vardı.
Her il başkanının, bir önceki il başkanıyla bir yarışı vardı.
Her biri üye sayısını artırmak, teşkilatı zinde tutmak, genel merkezlerine kendini göstermek için çabalardı.
Çünkü kurucu il başkanı Nihat Ergün, 3 Mart 2002 genel seçimlerinde milletvekili olmuş, sonrasında ise bakanlık elde etmişti.
Ardından gelen İbrahim Karaosmanoğlu önce dönemin Başbakanı Erdoğan’a danışman olmuş, ardından da Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmuştu.
Karaosmanoğlu’nun kısa süren il başkanlığı sonrası yerine geçen Fikri Işık, 2007 genel seçimlerinde milletvekili seçilmiş, akabinde çeşitli bakanlık görevlerinde bulunmuştu.
Sonrasında İl Başkanlığı koltuğuna oturan Zeki Aygün de 3 dönem kuralını doldurana kadar milletvekilliği yapmıştı. Zeki Aygün, şu anda Derince Belediye Başkanlığı koltuğunda oturuyor.
Mahmut Civelek’e kadar durum hep böyleydi. Civelek de disiplinli, sert bir il başkanlığı yaptı. “Kocaeli’de patron benim” dedi, lakin hakkında çıkarılan kimi iddialar ile milletvekili adayı gösterilmeyen ilk il başkanı oldu.
Ardından göreve gelen Şemsettin Ceyhan da milletvekili adayı olamadı.
“İl başkanlığı yapan, iyi bir yönetim ortaya koyan, TBMM’ye kesinlikle gider” dönemi sona ermiş, sonrasında göreve gelen il başkanlarının ağırlığı giderek azalmış, önlerinde bir hedef olmayan il başkanları daha pasif bir yönetim sergilemeye başlamıştı.
Ceyhan’ın ardından göreve gelen Abdullah Eryarsoy, sonrasında göreve gelen Mehmet Ellibeş’te bunu gördük.
Şu anda Şahin Talus il başkanı ancak o eski hava onda da yok. Mehmet Ellibeş, aday gösterilir de TBMM’ye giderse, Şahin Talus’un ağırlığında, azminde nasıl bir değişim olduğu görülecektir.
Tabii bu durum sadece il başkanlarını etkilemedi, ilçe başkanlarının da ağırlığını, azmini azalttı. İl başkanı aday yapılmazken onun üzerine basıp ilçe başkanını aday yapmak siyaseten yanlış bir hamle olurdu çünkü.
Demem o ki AKP, ne zaman il başkanlığı koltuğunu TBMM’ye giden son basamak olmaktan çıkardı, Kocaeli’deki o eski havasını kaybetti.
***
AKP’nin kaybettiği bu havayı, şimdi CHP yakalama peşinde…
AKP’nin vazgeçtiği o yöntemi, CHP Kocaeli, uygulamak istiyor…
12 ilçe başkanı ve yönetimi bir araya gelmiş, Kocaeli’de 36 yıl sonra bir ilki başarmak istiyor.
12 ilçe başkanı, milletvekili aday adaylığı için il başkanlığı görevinden istifa eden Özgür Harun Yıldızlı’yı TBMM’ye taşımak istiyor.
Düşünün, bu ilçe başkanları arasında il kongresinde Harun Yıldızlı’nın rakibini desteklemiş olan ilçe başkanları dahi var.
AKP’nin o güçlü dönemleri tahlil etmiş bu ilçe başkanları…
İl başkanlığının TBMM’ye giden son basamak olması gerektiğinin sonunda farkına varmış…
Burada ismin bir önemi yok elbet. Harun Yıldızlı ya da X bir kişi fark etmez.
Önemli olan 12 ilçe başkanının “İl başkanlığı koltuğuna oturanın sonraki durağı TBMM olmalı” çığlığı…
Bu konuda da kararlılar, ısrarcılar. 36 yıllık yanlıştan dönülmesi için bu yola çıktılar.
Keşke bunu önceki dönem ilçe başkanları yapsaydı…
Keşke 36 yıl beklenmeseydi…
Keşke il başkanlığı koltuğu, çok önceden bu denli önemli kılınsaydı…
O zaman il başkanının varlığı daha çok hissedilirdi örgütte…
O zaman seçilenler, kendini örgütten üstün görmeye kalkmazdı…
Önüne gelen “Patron benim” edası ile gezmezdi…
Geç de olsa 12 ilçe başkanı, il başkanlığı koltuğunu güçlü kılacak adımı attı…
Geç de olsa bir il başkanı, 12 ilçe başkanın desteğiyle yola çıktı…
Harun Yıldızlı’nın seçilebilir sıradan adaylığı, bundan sonraki il başkanlarını daha güçlü, daha azimli kılacaktır.
Yıldızlı’nın TBMM’ye gitmesi, il başkanlığı koltuğunda oturanlara patronluk taslayanlara had bildirecektir…
Yıldızlı’nın adaylığı, bundan sonra gerçek patronun kim olduğunu gösterecektir…
***
Peki, Genel Merkez, 12 ilçe başkanının, örgütün mesajını aldı mı?
İktidara bu denli yakınken Millet ittifakı, CHP’de bütünlüğü sağlayan 12 ilçe başkanının sesine mi kulak verecek Genel Merkez, yoksa il ve İzmit ilçe başkanı atanırken sözünü dinletemeyen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in mi?
36 yıllık hasreti bitirmeyi mi tercih edecek CHP Genel Merkezi, il başkanlığı koltuğunu daha önemli, daha ağır mı kılacak, yoksa Cumhuriyet Parkı meselesinde kavgayı bitirerek “Patron il başkanıdır” mesajı veren Harun Yıldızlı’nın adaylığını engellemek için çabalayan Hürriyet’i mi?
Genel merkezin tercihi, bundan sonrası için de bir mesaj olacak.
Listeler kesinleştiğinde Yıldızlı, 12 ilçe başkanı ve örgütün talebine rağmen seçilebilir bir sıradan aday yapılmazsa örgütüyle küs olan Hürriyet’in buna rağmen hala Genel Merkez’de bir ağırlığı olduğu, daha önce Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından dillendirilen ancak bir daha asla ağza alınmayan Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı ihtimalinin sürdüğü mesajı ortaya çıkacak!
Listeler kesinleştiğinde Harun Yıldızlı, seçilebilir bir sıradan aday yapılırsa hem örgütün hem de Yıldızlı’nın yıldızı parlayacak, Fatma Kaplan Hürriyet’in ise örgütte olduğu gibi Genel Merkez’de de kredisinin tükendiği, ağırlığının kalmadığı, hakkındaki şikayetlerin dikkate alındığı, Büyükşehir Belediye Başkan adaylığının ve bundan sonraki siyasi hedeflerinin tehlikeye girdiği, yani CHP’de siyaseten yıldızının söndüğü görülecek…
Bakalım Genel Merkez’e göre Kocaeli’de patron kim; örgüt mü, Hürriyet mi?
Öğrenmeye saatler kaldı, bekleyip göreceğiz!