BUGÜNÜN İŞİNİ YARINA BIRAKMA!

Betül Arıkan

Betül Arıkan

Tüm Yazıları

Davranışlarımızı olumsuz etkileyen büyük bir sorun ve zaman tuzaklarının en yaygın olanı, yapılacak işleri erteleme alışkanlığıdır. Herkes zaman zaman bir şeyleri erteler.

Ertelemenin ne kadar sık ve ne kadar uzun süre ertelendiğine bağlı olarak sorunun boyutu ortaya çıkar.

İşlerine başlamakta gecikiyor musun?

İşlerini tamamlamakta gecikiyor musun?

İşlerini tamamlamak için son dakikayı mı bekliyorsun?

Randevularına sıklıkla geç kalır mısın?

Bir işi tamamlamak için zamanın hep az olduğunu iddia eder misin?

Niçin erteleriz??

Ertelemenin temelde üç ana nedeni vardır:

Endişe ve başarısızlık korkusu. Yetersiz bulunma ve özgüvenin zedeleneceği endişesi.

Sıkıntıya gelememek. Çok çalışma, rahatsız edici duygular, engeller, can sıkıntısı, keyif vermeyen işler, zorluklar vb. karşısında gösterilen tolerans düşüklüğü. Bu işlerden ya tümüyle kaçınmak, sürekli ertelemek ya da başlayıp devamını getiremeden vazgeçmek.

Tepkisel kızgınlık önemli bir şeyleri geciktirerek birisine duyulan kızgınlığı ifade etmek. Otoriteye duyulan tepki. Birisinin sana ne yapman gerektiğini söylemesine duyulan tepki.

Tabi bunların üçü de çoğu kez bir arada bulunabilir. Örneğin; patronun sen birtakım eğitimlere katıldığın için, çalışanlara “işyerinde performans artırmak” konulu bir eğitim programı düzenlemeni isteyebilir. Sen ise patronuna bir profesyoneli getirmek yerine işi senin sırtına yüklediği için öfke duyabilirsin. Ayrıca eğitim vermeye hazırlanmak sana zor gelebilir. Kendini yetersiz hissettiğin için eğitimin başarısız olacağından endişe duyuyor olabilirsin.

İnsanlar en çok iki alanda işleri ertelerler: kendini geliştirmek ve bireysel sorumluluk alma.

Kendini geliştirmek kapsamında, amaçları gerçekleştirmek, iş ya da kariyer değiştirmek, yeni partner aramak, sosyal yaşama heyecan katmak, bireysel gelişim eğitimleri almak, kitap okumak vb. vardır.

Bireysel sorumluluk, ev bakımı, faturaları zamanında ödemek, e-postalara zamanında yanıt vermek, arabayı tamir ettirmek, egzersiz yaparak sağlığını korumak, aileye zaman ayırmak gibi şeyler hayatı orta ve uzun vadede kolaylaştıran alanları kapsar. Bunların ertelenmesi hayatınızda zevki azaltıp sıkıntıyı artıran ertelemeler arasında sayılabilir.

Bir işi ertelemeden önce lütfen hatırlat kendine:

Bu işler kendi kendine olmayacak.

İlham ve motivasyon kendiliğinden gelmeyecek.

Gecikmiş olmak sorumluluğu ortadan kaldırmayacak.

Son dakika en iyisini yapmayacaksın.

Günün sözü:

“içinde bulunduğun anı ganimet bil. yapacağın işi geciktirmek, ertelemek felakettir”.

Mevlana

Sevgiyle kalın..