Komisyon krizi yine çözülemedi! MHP “Bizim komisyon gibi bir derdimiz yok”
İzmit Belediyesi’nde geçtiğimiz aydan beri devam eden komisyon krizi bu ay da çözüme kavuşamadı. Başkan Hürriyet’in MHP’lilerin de komisyonda olması isteğine MHP de karşı çıkarak komisyon gibi bir dertleri olmadığını söyledi

İzmit Belediye Meclisi geçtiğimiz ay yaşanan komisyon krizi nedeniyle oldukça tartışmalı geçmişti. MHP’lilerin de komisyonlarda olmasını isteyen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet bu konuda oldukça diretmiş, AKP’liler komisyonlarda tek olmak istemişti. Komisyon krizi bu mecliste de devam etti. Komisyon seçimleriyle ilgili sözü alan Başkan Hürriyet şu ifadeleri kullandı: “Belediyeler birliği bizim savunduğumuz fikri onaylar şekilde yazı gönderdi. AKP 2 CHP 2 MHP 1 üye belirleyebilirsiniz. İyi parti başka bir gruptan üye gösteremez diye bilgi geldi.
“OYLAMA YAPILSIN İSTİYORUZ”
Başkan Hürriyet’in ardından konuşan AKP Grup Başkanvekili Muharrem Tutuş da “Bununla alakalı grup başkanımızla da görüştük. Bu bir görüş yazısı biz cumhuriyet İttifakı olarak görüştük. Bugüne kadar hangi yolla bu seçimi yaptıysak aynı yolla yapışmasını istedik. Oylamanın yapılmasını istiyoruz. Bu belediyeler birliğinin görüşü. Biz önceki süreçlerdeki gibi aynı uygulamanın devamını istiyoruz. MHP’nin üye vereceği yerler de var vermeyecekleri yerler de var” dedi.
“BİR ADIM YAKLAŞMIYORSUNUZ”
Tutuş’un ardından konuşan CHP Grup Başkanvekili Necat Çakır da şu sözleri kaydetti: “Ben Cumhur İttifakı’nın iyi niyetli olduğunu göremiyorum. Sağınızda ve solunuzda iki AKP’li arkadaşınız var. Doğrusu bu arkadaşınızdan birinin CHP’li olması. Encümende 3 Meclis Üyesi seçiliyor. Üçü de Cumhur İttifakı’ndan oluşuyor. En azından biri millet ittifakından seçilmesi lazım. 24. Madde çok açık ve net neye ısrar ediyorsunuz? 5. Komisyon üyesi MHP’li olsun istiyoruz bu arkadaşlarımız birden fazla komisyonda görev alma durumunda oluyor. MHP’li arkadaşlarımızın sessiz kalmaları ayrı bir durum ama nihayetinde burası bir komisyon. İzmit için verilen kararların alındığı yer. Komisyon kararları mecliste değişebilir. İzmit için karar vereceğiz siz bir adım yaklaşmıyorsunuz. İzmit için verilecek iyi bir öneriye hayır diyeceğinizi düşünmüyorum.
“RAHATSIZ EDİCİ BİR DURUM”
Orantılı bir yaklaşım yok. İzmit için burada değil miyiz? MHP’li arkadaşlarımız üç komisyonda görev almayabilir işleri güçleri vardır. 5. Kişileri AKP ve CHP’li arkadaşlarımızdan da tamamlayabiliriz. İşin doğrusu Sefa Sirmen’le, Hikmet Erenkaya’yla, İbrahim Karaosmanoğlu’yla çalışmış bir Meclis Üyesi olarak bu durum çok rahatsız edici. Bir adım yaklaşmıyorlar ya bir adım. Takdir yüce meclisin.”
“MHP’Yİ YOK SAYMA DÜŞÜNCENİZ VARDI”
Çakır’a cevap veren Tutuş “Meseleyi iki açıdan ele almamız gerek. Hukuki açıdan bu iş problemli başladı. Ne belediye ne Meclis iyi niyetle yönetilmez. Komisyonlara kaç kişi seçileceğini belirtildiği halde 4’lük sistem yapıp MHP’yi tamamen yok sayma düşünceniz vardı. 2020 yılı faaliyet raporunuzda bile bizim arkadaşlarımızın partisi yazıyor sizde Millet İttifakı yazıyor. Böyle bir şey mi var? Millet İttifakı diye bir grup yok. Orada da hukuka uygun olmayan belediyenin resmî kitabına ittifak yazmak bile doğru değil. Hukuken de baksanız iyi niyetle de baksanız bizler ilk başladığımız yerdeyiz. Bu işin kimseyi de yormadan biz bu seçimle listelere girmek istiyoruz” dedi.
Çakır ise “Biz ayrı bir grubuz diyorlar sonra oturduk konuştuk birlikte karar vereceğiz diyorlar. Nerde baksan tutarsızlık var” dedi.
“BİZİM KOMİSYON DERDİMİZ YOK”
MHP’li Engin Duymaz “Bizim komisyona girdi girmedi diye bir derdimiz yok. Biz cumhur ittifakıyla seçildik yolumuza devam ediyoruz. Onun için MHP’nin üzerinden kimse kendine bir şey çıkarmasın” ifadelerini kullandı.
“OYLAMA YAPTIRMIYORUM”
Son sözü söyleyen Başkan Hürriyet şu sözleri kaydetti: “MHP‘nin temsil edilmesi noktasında ayrı grup kurduğunuz için size de yer vermek istedik. Çözüme yanaşmıyorsunuz daha çözümcü olmak adına da bir adım atmak önemli. Bu sene de hiç yer almak istemiyorsunuz. İYİ Parti de ister o zaman hem ittifak hem komisyon. İsterlerse İYİ Parti de ayrı grup kurabilir. Usulüne uygun üye sayısı bildirmediğiniz sürece taleplerinizi oylatamam. Her iki grup da iki üye bildirecek. Aksi halde seçim maddesini yapmayacağım. Herkes hakkına razı olacak. Usulüne uygun karar verene kadar Oylama yaptırmıyorum.”