Kafe ve restoran esnafı toplandı, hükümetten taleplerini sıraladı

Kafe, restoran, lokanta, pastane ve benzeri işletmelere saat 07.00-19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile açılma izninin verilmesinin ardından toplanan esnaflar, bu kararların kendilerini kurtaracak nitelikte olmadığını belirterek, hükümete taleplerini sıraladı

Kafe ve restoran esnafı toplandı, hükümetten taleplerini sıraladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklama ile 2 Mart itibariyle kafe, restoran, lokanta, pastane ve benzeri işletmeler, yüzde 50 kapasiteli, saat 07.00-19.00 arasında hizmet vermek üzere açıldı. Ancak kapasite ve süre kısıtlaması, iflasın eşiğine gelen esnafları mutlu etmedi, onlara can suyu olmadı. Her hafta pazartesi günü Bursa’da çeşitli illerden esnaf derneklerinin katılımıyla yapılan esnaf toplantısında bu hafta, alınan bu kararlar tartışıldı. Esnaflar, işletmelerin bu şartlarda büyük bir kısmının açılamadığını dile getirerek, hükümetten hibe desteği, kredilerin yapılandırılması, kira sorunun çözümü, kamu alacaklarının yapılandırılması ve benzeri taleplerini sıraladı. Toplantıya Kocaeli’den de katılım oldu. Kocaeli Kafe Restoran İşletmecileri Derneği-KOKRİD Başkanı Yaşar Aktaş ve Başkan Yardımcısı Timuçin Sayıner, toplantıda kentimizdeki kafe ve restoran işletmecilerinin sorunlarını aktardı. Verimli geçen çalıştay sonrası ortaya çıkan sonuçlar, ortak basın açıklaması ile kamuoyuna aktarıldı.

Yapılan basın açıklaması şöyle: “Bildiğiniz gibi koronavirüs salgını sağlık ve toplumsal alanda olduğu gibi ekonomide de ağır tahribatlar oluşturdu.

Bu süreçte sektör temsilcilerimizle birlikte sahadan sorunları ilgililere iletme konusunda oldukça yoğun ve proaktif bir çalışma içerisindeyiz.

Son bir yıllık dönemde firmalarımızı, girişimcilerimizi, çalışanlarımızı, üretim ve ticaret kapasitemizi hayatta tutmak için girişimlerde bulunduk.

Pandemi süreci geride kaldığında tüm kurumlarımızın yeniden ve hızla ayağa kalkmalarına imkan sağlayacak tedbirlerin alınmasına yönelik çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.

Tüm sorunları çözüm önerileri ile birlikte çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne, hükümete ve kamuoyuna aktarıyoruz.

Pandeminin başladığı günden bugüne yüzlerce toplantı düzenledik.

Bursa'da her hafta pazartesi günü bir araya gelerek yaptığımız basın açıklamalarında sektörümüzün talep, öneri ve beklentilerini de kamuoyu ile paylaştık.

Salgının etkileri neredeyse tüm sektörlerde görülmeye devam ediyor.

Fakat yeme içme ve hizmetler sektörü salgından en olumsuz etkilenen sektörlerin başında geliyor.

Açıklanan kısmi normalleşme kararlarını önemli bulmakla birlikte sektör temsilcileri olarak salgının bıraktığı ağır hasarlara karşı ilave adımların atılmasını bekliyoruz.

Alınan kararlarda işletmelerimizin çok riskli 17 il dışında Türkiye genelinde sabah 7 ile akşam 19 saatleri arasında, yüzde 50 kapasiteyle hizmet verebileceği açıklandı.

Ancak sektörümüzde birçok işletme doğası gereği ağırlıklı olarak akşam saat 19.00’dan sonra müşterilerini ağırlıyor.

Kapasite sınırı dolayısı ile ciroları üçte bir oranında düşen işletmelerin saat 19.00’da kapanmaları işletmecilerimize kapalıyken mi yoksa açıkken mi daha az zararda olacaklarının hesabını yaptırmaktadır.

Bugün itibariyle daha önceki açıklamalarımızda da öngördüğümüz gibi işletmelerimizin büyük kısmı maalesef açılamadı.

Düşük kapasitede de olsa kısmen açılan ve kapalı olan işletmelerimizde birinci pandemi döneminde aldığımız kredilerin ve yapılandırmaların ödemeleri başladı.

Yine aynı şekilde sınırlı kapasite ile açılmasına izin verilen işletmelerimizde kiradan kaynaklanan uyuşmazlıklarımız devam etmektedir.

İşletmelerimiz birinci pandemi ve ikinci pandemi döneminden kalan borç yükünü hala taşımaktadır.

Bugün Türkiye’nin başlıca şehirlerinden dernek ve platform başkanları ile birlikte sektörün ortak sorunlarına çözüm üretmek için bir araya geldik.

1.Biz işletmeler olarak daha fazla borç stoğu biriktirmek istemiyoruz. İşletmelerimizi tekrar açabilmek için acilen cansuyu niteliğinde hibe desteği istiyoruz.

2. Nisan ayında ilk pandemi döneminde aldığımız kredilerin en az iki yıl ödemesiz ve aynı faiz oranları ile yeniden yapılandırılmasını istiyoruz.

3. Kapalı veya faaliyetleri kısıtlanan işletmelerin kiralarının kamu-kiralayan ve kiracı arasında eşit olarak bölünmesi sureti ile çözülmesini istiyoruz.

4. Kamu alacaklarının yapılandırılmasının pandemi döneminin bitimine kadar uzatılmasını, sektörümüze ait yapılandırma ödemelerinin ise 2022 tarihinden itibaren başlamasını istiyoruz.

5. Kapanan ya da faaliyetleri kısıtlanan işyerlerimizde çalışanların kısa çalışma ödeneklerinin uzatılmasını ve asgari ücret düzeyine çekilmesini, ayrıca ücretsiz izin kapsamında olanlara yapılan desteklerin aynı oranda artırılmasını istiyoruz.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odamızın desteği ile Bursa’da yapılan çalışmalar ve tüm şehirlerdeki platform ve derneklerin yaptığı mücadele neticesinde işletmelerimiz sınırlı da olsa tekrar açıldı.

Hükümetimizin işletmelerin kısmen açılması konusundaki taleplerimizi karşılıksız bırakmamasını olumlu bir adım olarak görüyor, bununla birlikte sizlerle paylaştığımız taleplerimizin bir an evvel hayata geçirilmesi de sektör olarak en önemli beklentimizdir.

Bugün bu açıklamayı birlikte yaptığımız

Nilüfer Kent Konseyi,

Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği-BEYDER,

Kadıköy Esnaf Derneği-KADİDER,

Beşiktaş Esnafları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği,

Avcılar Kafe Bar İşletmecileri Derneği,

Ankara Kafe Bar Restoran Çalışanları ve İşletmecileri Dayanışma Derneği- KABARE,

Kocaeli Kafe Restoran İşletmecileri Derneği-KOKRİD,

Muğla Esnafları Birlik ve Dayanışma Platformu,

Akdeniz Çukurova Eğlence Yerleri Derneği’ne

Şükranlarımızı sunuyorum. Tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyor, hepinize bir kez daha saygı ile selamlıyorum.”

Kafe ve restoran esnafı toplandı, hükümetten taleplerini sıraladı


Kafe ve restoran esnafı toplandı, hükümetten taleplerini sıraladı

Kafe ve restoran esnafı toplandı, hükümetten taleplerini sıraladı
Kafe ve restoran esnafı toplandı, hükümetten taleplerini sıraladı


Vaka sayıları