Marina’da çürüyen 50 yıllık tekne bakın ne hale geldi!

İzmitli Kaptan Bahadır Gökçeli, İzmit Marina’da uzun yıllar çürüyen, TAYK kurucularından Fahir Çelikbaş’ın yaptırdığı 50 yıllık yelkenliyi yoktan var etti. Karya isimli ketch tipi tekne geçtiğimiz hafta The Bodrum Cup’ta 3. oldu

Marina’da çürüyen 50 yıllık tekne bakın ne hale geldi!

Yacht dergisi bu ayki sayısında İzmitli Kaptan Bahadır Gökçeli’nin başarı hikayesine yer verdi. Derginin 4 sayfa ayırdığı Gökçeli ile ilgili sütunlarında şu ifadeler yer aldı; “Karya, 1971 yılında kurulan o dönemdeki ismiyle AYK (Açıkdeniz Yat Kulübü) bugünkü ismiyle Türkiye Açıkdeniz Yat Kulübü’nün (TAYK) kurucularından, kulübün ilk komodoru ve günümüzde adına yarışlar düzenlenen Fahir Çelikbaş’ın 1968 yapımı ketch teknesi. Dönemindeki yarışlarda efsane olmuş, rakiplerine nedes aldırmamış, açıkdeniz yarışları dahil olmak üzere pek çok yarışta sahibine kupa kazandırmış bir tekne.

BİR DÖNEMİN EFSANESİ

Efsane olduğu yıllardan sonra birkaç defa el değiştirmiş, karaya oturmuş, çürümüş ve uzun yıllar limandan ayrılmamış. Karya bu yıl tekrar hayata geri döndü. İzmitli genç Kaptan Bahadır Gökçeli Karya’yı görür görmez satın alıp, içinde iki aşk hikayesiyle birlikte ona tekrar hayat verdi ve geçen ay yapılan The Bodrum Cup’ta ilk kez yarıştırdı. Grubunda üçüncülük kupası alan Karya şimdi Didim’de sahibinin güvenilir ellerinde ve tekrar yarışmak için sabırsızlanıyor.

ÜSKÜDAR’DA YAPILDI

Karya tarihi bir tekne olmasının yanı sıra döneminin İstanbul’da inşa edilen ilk aynakıç teknelerinden biri olarak meşhur tekne yapımcısı Athar Beşpınar tarafından yapılır. Teknenin İngiliz tasarımcısı Arthur Robb 1966 yılında Radiant 48 isimli projeyi çizer. Beşpınar, İngiltere’de bulunduğu yıllarda bu projeyi alıp Türkiye’ye getirir. İlk yapımı 1966 yılında İngiltere’de olur. İkinci ve üçüncü projeler ise Beşpınar tarafından Üsküdar Salacak’ta bulunan Tekel depolarında imal edilir.

SANCAK PARÇALANDI

1986 yılında Doğan Dirim tarafından satın alınan Karya, Bodrum’da seferlerine devam etti. Bodrum Kupası yarışlarında kendi sınıfının vazgeçilmez birincisi olan tekneyi Öktem İrem kullanırdı. 1996’da çıkan bir fırtınada kayalara çarpan teknenin tüm sancak tarafı parçalandı. Doğan beyin İstanbul’dan getirdiği ustalar tarafından çok iyi bir şekilde tamir edildi ve yeniden yarışlara başladı.

DİDİM’DE TERSANE KURDU

Karya bugünkü sahibi İzmitli Kaptan Bahadır Gökçeli tarafından 2014 yılı Nisan ayında satın alınır. O dönem kendisi D-Marin Didim’de bugüne kadar yapılmış en büyük proje olan 39 metrelik Ottawa IV yatının refit çalışması için I Sea Denizclilik’i kurarak özel tersanecilik yapmakla meşguldür. Karya ile karşılaştığında refit imkanlarına sahip olduğu için onu da büyük heyecanla gözü kapalı satın alır.

ARABA ALMAK İSTİYORDU

Aslında araba almak niyetiyle internette araştırma yaparken, teknelere de bakmaya başlar ve Karya'n ın’ilanını görür. Gökçeli şöyle anlatıyor; “Ahşaba meraklı ve onunla yetişmiş biri olduğum için tekneyi görür görmez benim bir teknem ahşap olacaksa Karya olacak dedim. İlk görüşte aşk ve inançtı benim için Karya. Çünkü Karya’nın gövdesi açıkdeniz yarışları için tasarlanmış. Teknenin formasına hayran kaldım ve bu tekneyi istiyorum dedim. Ama Karya’nın tarihi hakkında bir fikrim yoktu. Ben vurgun yedim bu tekneden ve almak için kafama koydum. Tekneyi görmeye gittiğimde Karya benim doğduğum yer olan İzmit’teydi ve marinada ölümünü bekliyordu.”

İZMİT’E GELDİ VE ALDI

Gökçeli ilan sonrasında on gün içerisinde İzmit’e gider, tekneyi satın alır ve onu Didim’e götürür. Teknenin tarihini de öğrenmeye başlar. Bu karşılaşma ile tekne sahibi olmaktan ileri gittiğini ve yaptığı yatırımın çok önemli olduğunu öğrenir. Türk denizciliğinde bir yerlerde unutulmuş bir eser niteliğindeki teknesini yine bir yerlere getirmenin hayallerini kurmaya başlar. Önce onu içinde yaşanacak hale getirir ve 2014 Haziran ayından Kasım’a kadar kız arkadaşıyla uzun seyirler yapar ve aralık ayında tekneyi karaya çeker.

ORİJİNALİNE SADIK KALINDI

Tekneyi karaya çektikten sonra borda boyasını yakıp, kazır ve ağaçların, çürük ahşapların tamir edilmesinin mümkün olmadığını görünce orijinal ölçülere sadık kalarak onu yeniden yapmaya karar verir. 2015’in nisan ayında Bodrum’dan Bekir Deniz isimli ustayı bulur, Didm’e götürür. Bir yandan Ottawa IV’ün refit projesine devam ederken diğer yandan da Karya’yı yeniden inşaya başlar. Teknede kimi ufak değişiklikler yapılır, büyük ölçüde orijinaline sadık kalınır.

50 YILI DAHA GARANTİLEDİ

Karya çok iyi malzemelerle yapılır, süreçte dünya markalarıyla çalışılır. Boyası, macunları yine uluslararası markalardan temin edilir. İç mobilya malzemeleri, vernikler, kromlar, küpeşteler çürümeyecek malzemelerle ve mesleğinde çok iyi ustalar tarafından yapılırken yelken direkleri de konusunda uzman Velenemast’a alüminyum olarak yaptırılır. Tekne, orijinaline göre bir ton fazla ağırlıkla tamamlanır ve 50 yaşındaki Karya en az 50 yılı daha garantileyip Türk denizcilik tarihinin medarı iftarı olmayı başarır.”