Haber sitelerinin Google engeline CHP el attı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, bağımsız ve özgür gazetecilik yapan mecraların, Google’ın okur trafiğine uyguladığı ambargo nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, internet sitelerinin yaşadığı sorunların araştırılması ve bağımsız mecraların kapanmasını engellemek için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etti

Haber sitelerinin Google engeline CHP el attı

CHP Medya ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, TBMM Başkanlığı'na sunduğu Meclis Araştırma Önergesi'nde, Türkiye'deki bağımsız ve özgür gazeteciliğin, hem iktidarın baskıları hem de ekonomik koşullar nedeniyle giderek zorlaştığını vurguladı. Bulut, bağımsız medya kuruluşlarının, Google’ın okur trafiğine uyguladığı ambargo nedeniyle kapanma tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, hem ulusal hem de yerel internet siteleri için büyük bir tehlikenin söz konusu olduğunu ifade etti.

Kapanma, küçülme ya da yayın durdurma

Bulut, Google’ın ‘Keşfet’ ve ‘Haberler’ araçları üzerinden yönlendirilen okur trafiğinin yüzde 98’inin birçok haber sitesi için ortadan kalktığını ve bazı sitelerin “Keşfet” trafiğinin tamamen sıfırlandığını belirtti. Google’ın trafik akışını nasıl yönlendirdiği ve hangi kriterlere dayandığına dair bir açıklama olmadığına dikkat çeken Bulut, bu durumun internet haberciliği yapan yayın organlarını trafik kayıplarına uğrattığını ve reklam gelirlerinin azalmasına yol açtığını vurguladı. Bu gelişmelerin, haber sitelerini kapanma, küçülme ya da yayın durdurma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını söyledi.

"Birçok basın emekçisinin işsiz kaldı"

Reklam gelirlerinin azalması nedeniyle işten çıkarmaların arttığını, birçok basın emekçisinin işsiz kaldığını ve maaşlarını alamadığını belirten Bulut, ekonomik kriz ortamında gazetecilerin düşük maaşlarla çalışmak zorunda kaldığını ifade etti. Bulut, bağımsız ve özgür gazeteciliğin yok olmasının, demokrasiyi zayıflatacağını ve halkın doğru, tarafsız bilgiye ulaşmasını engelleyeceğini belirtti.

Sıkıntılar tespit edilmeli

Bulut, Türkiye’de internet haber sitelerinin ekonomik olarak ayakta kalabilmesi için desteklenmesi ve yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Google’ın rekabeti ihlal eden algoritma güncellemelerinin ve medya bağımsızlığına darbe vurmasının, bağımsız ve özgür mecraların kapanmasına yol açtığını belirterek, bu sorunların araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını talep etti. Ayrıca, yazılı, görsel ve dijital basın emekçilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntıların tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ