Eğitim sendikalarından 8 Mart’a özel çarpıcı veriler!

Türk Eğitim Sen ve Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu, 8 Mart Kadınlar Günü'ne özel dikkat çekici veriler paylaştı.

Eğitim sendikalarından 8 Mart’a özel çarpıcı veriler!

Türk Eğitim Sen, 28 Ocak-18 Şubat 2025 tarihleri arasında 1535 kadın eğitim çalışanı ile bir anket gerçekleştirdi. Katılımcıların yüzde 50,2’si meslek hayatlarının bir döneminde kadın oldukları için mobbinge uğradıklarını belirtti. Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu’nun 81 ilde 3 bin 418 kadın çalışanla yaptığı ankette ise kadınların yüzde 70’inin duygusal şiddet ve mobbinge maruz kaldığı ortaya çıktı.

Türk Eğitim Sen’in anketine göre, katılımcıların yüzde 21,2’si meslek hayatında tekrar bir seçim yapacak olsalar eğitim çalışanı olmayı istemediklerini belirtiyor. Yüzde 67,9’u evdeki ve mesleki sorumlulukları nedeniyle iş-yaşam dengesini kurmada zorluk yaşadığını ifade ediyor. Ayrıca, yüzde 40,8’i kadın oldukları için yönetici pozisyonlarına layık görülmediklerini düşünüyor.

Maaş yetersizliği

Katılımcıların yüzde 31,9’u, terfilerde kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduğuna dair Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğini beklemediklerini dile getiriyor. Kadın emekçilerin yüzde 56,2’si meslek hayatlarında sözlü şiddete, yüzde 20,5’i ise fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtiyor. Yüzde 61,1’i maaşlarının yetersiz olduğunu düşünüyor. Ayrıca, yüzde 31,9’u, “Çalıştığım kurumda erkek meslektaşlarımın yıkıcı rekabeti nedeniyle kadınlık onurumun incindiğini hissediyorum” ifadesine katıldıklarını söylüyor. Katılımcıların yüzde 72,9’u ise meslek yaşamlarının bir bölümünde ya da şu anda çocuğunun bakımı nedeniyle zorlanma yaşadıklarını ve çaresiz hissettiklerini belirtiyor.

Negatif ayrımcılık

Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu’nun anketine göre, kamuda çalışan kadınların yüzde 43,4’ü fırsat eşitliği konusunda negatif ayrımcılığa uğradıklarını düşünüyor. Üst pozisyonlara yükselmede kadın olmaları nedeniyle zorluk yaşamayacaklarını sadece yüzde 28,1’i düşünmüyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 10’u toplumsal yaşamda kendilerini güvende hissedebiliyor. Kadın emekçilerin yüzde 76,8’i çocuğunun bir yaşına gelene kadar doğum izninin devam etmesi gerektiğini, yüzde 90,6’sı ise annelik dönemi için yapılan desteklerin yetersiz olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: Cumhuriyet