Bakanlıktan ünlü gurmeye kent lokantası soruşturması

Ticaret Bakanlığı, İBB'nin Kent Lokantası'na giderek YouTube hesabı için video çeken gurme Vedat Milor hakkında "örtülü reklam" yaptığı gerekçesiyle soruşturma başlattı

Bakanlıktan ünlü gurmeye kent lokantası soruşturması

Ticaret Bakanlığı, İBB'nin Kent Lokantası'na giderek YouTube hesabı için video çeken gurme Vedat Milor hakkında "örtülü reklam" yaptığı gerekçesiyle soruşturma başlattı. Gurme Vedat Milor, İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe ile ocak ayının başında İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) ait Kent Lokantası'nda yemek yedi.

Milor'dan "yazılı görüş" istedi

Milor, o anları YouTube hesabından "40 Liraya Dört Çeşit Yemek: Bu Fiyat Gerçek mi?" başlıklı bir videoyla paylaştı. Bunun üzerine Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, Vedat Milor için harekete geçti. Bakanlık, "Örtülü reklam" yaptığı iddiasıyla soruşturma başlattı. Bakanlık, Vedat Milor'dan "yazılı görüş" istedi.

Ticaret Bakanlığı'na göre, Milor'un videosunda Kent Lokantası'na dair olumlu ifadeler ve lokanta hakkında detaylı bilgiler yer alması, bunun bir "örtülü reklam" niteliğini taşıyabileceği şeklinde değerlendirildi. Bakanlık soruşturmasına gerekçe olarak, bir sosyal medya içeriğinin ticari reklam sayılabilmesi için içeriği yayınlayan kişinin maddi veya ayni bir fayda sağlamış olması şartını gerekçe gösterdi.

Belgeleri istedi

Ticaret Bakanlığının soruşturmasında, Milor'dan 10 gün içerisinde şu belgeleri bakanlığa göndermesini talep etti:

- Söz konusu tanıtım için varsa "Kent Lokantaları" ile yapılan reklam anlaşmasının bir örneği.

- Söz konusu tanıtımların başka mecra kuruluşlarında yayımlanıp yayımlanmadığı, yayımlandı ise hangi mecra kuruluşlarında ve hangi tarihlerde yayımlandığının bilinmesine, yazılı basında yayımlanmış olanların asıllarına, sözlü ve görsel basında yayımlananlara ait ses ve görüntü kayıtlarına. (CD/DVD ya da USB ortamında).

Milor'un bağlı bulunduğu Vergi Dairesi’nin adı ile varsa kuruluşunun vergi kimlik numarası, varsa kayıtlı elektronik posta (KEP) adresi.

Milor'a ait resmi tebligat adres bilgisi ile varsa kuruluşunuzun açık unvanı, kayıtlı olunan meslek odası faaliyet belgesi ile şirket ana sözleşmesinin birer örneği.

Milor'un gelir durumunu gösterir belge (son tarihli yıllık vergi beyanı ile eki gelir tablosu, bilanço vb.) örneği.

Bakanlık, söz konusu yazıda, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinin 9/4 maddesinin, “Reklam verenler, bu Yönetmelikte belirlenen ilkelerin uygulanmasını denetlemekle yetkili ve görevli olanlara reklamlarda yer alan iddiaları kanıtlar nitelikteki belgeleri sunmakla yükümlüdür" hükmünü hatırlattı.

Ticaret Bakanlığı, inceleme sonunda Milor'un videosunun "örtülü reklam" sayılıp sayılmayacağına karar verecek. Eğer video "ticari reklam" olarak nitelendirilirse, Milor'a idari yaptırım uygulanması söz konusu olabilecek.

Kaynak: Oda tv