GTÜ’lü öğrenciler: 2024 yılında 445 kadın cinayeti işlendi

Gebze Teknik Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler 8 Mart Dünya Emekçi Kadın Günü vesilesiyle yaptıkları basın açıklamasında, “2024 yılında 445 kadın cinayeti işlenmesi ve 2025 yılında bildirilen 68 kadın cinayeti yalnızca rakamlardan ibaret değildir” denildi

GTÜ’lü öğrenciler: 2024 yılında 445 kadın cinayeti işlendi

Gebze Teknik Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler 8 Mart Dünya Emekçi Kadın Günü vesilesiyle bugün bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdiler. GTÜ Rektörlük binası önünde bir araya gelen öğrenciler buradan sloganlar eşliğinde kütüphane binası önüne kadar yürüyüş yaptılar. Kütüphane binası önünde yapılan basın açıklamasında, “Bugün bu kadar 8 Mart Dünya yemekçiler kadınlar gününde kız kardeşlerimizin emeğini haklarını ve mücadelesini savunmak için bir araya geldik. 8 Mart yalnızca bir kutlama günü değil haklarımızı ve hayatlarımızı savunduğumuz eşit ve özgürlük için sesimizi yükselttiğimiz bir mücadele günüdür. Kadınlar olarak eğitimde iş hayatında ev içinde ve toplumsal yaşamın her alanında emeğimizin görünmez kılındığını biliyoruz. Düşük ücretten ve güvencesiz çalışma koşullarıyla sömürülürken üretimde akademide sanatta ve bilimde varlığımızı büyütmek için mücadele ediyor ancak hala hakkımız olan eşit koşullardan yoksun bırakılıyoruz.

GTÜ’lü öğrenciler: 2024 yılında 445 kadın cinayeti işlendi


“2025 yılında 68 kadın cinayeti”

Kadın hakları yalnızca iki metinlerde değil yaşamın içinde güvence altına alınmalıdır. Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet vakaları artarken bu suçlara karşı etkin mücadele yürütülmemesi kabul edilemez. Medya kadın cinayetlerin yeterince haberleştirilmezken uygulanan cezalar failleri caydırmaktan uzaktır. Faillerin iyi hal ve haksız tahrik indirmelerinden faydalandığı şiddet uygulayanların serbest bırakıldığı bir adalet sistemini kabul etmiyoruz. 2024 yılında 445 kadın cinayeti işlenmesi ve 2025 yılında bildirilen 68 kadın cinayeti yalnızca rakamlardan ibaret değildir. Her biri ayrı bir hayatın bir umudun ve geleceğin kaybını temsil etmektedir. Bu sayılar kadına yönelik şiddettin ne denli yaygın ve yakıcı olduğunu açıkça gözlem önüne sermektedir. Tam da bu sebeple İstanbul sözleşmesinden çıkılması bir hak gaspıdır. Kadınları koruyan en güçlü yasal çerçevelerden biri olan İstanbul sözleşmesinden vazgeçilmesi kadınların şiddete karşı daha savunmasız bırakılması anlamına gelmektedir. Bununla yetinilmemiş 6284 sayılı kanunun tartışmaya açılması kadınların kazanılmış haklarının bilinçli bir şekilde hedef alındığını göstermektedir.

GTÜ’lü öğrenciler: 2024 yılında 445 kadın cinayeti işlendi


“Varız ve direnişimizi sürdüreceğiz”

6284 sayılı kanun şiddete uyan kadınların kovması için Hayati öneme sahiptir ve uygulanması tartışmaya dahi açılamaz. Bu yürüyüş yalnızca 8 Mart'ta kutlamak için değil öldürülen kadınlarımızın anısını yaşatmak adalet talep etmek ve gelecekte benzer trajedilerin yaşamaması için sesimizi duymak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Kadın mücadelesi yalnızca sokakta değil kampüslerde iş yerlerinde meclislerde medyada ve hayatın her alanda devam etmektedir. Ancak bizler eşit ve özgür bir yaşam için mücadele ederken ifade özgürlüğümüz kısıtlanmakta sesimiz baskılarla susturmak istenmektedir. Kız kardeşlerimizin hak taleplerini dile getirilmesi ve protesto hakkını kullanması engellenemez. Kadınları susturmak korkutmak ve geri adım attırmak isteyen tüm gerici ve baskıcı güçlere karşı buradayız. Kadın düşmanlığına ve her türlü baskıya karşı varız ve direnişimizi sürdüreceğiz. Bu kadar bir kez daha haykırıyoruz kadın mücadelesi engellenemez kadın dayanışması sustu olamaz haklarımızdan ve hayatlarımızdan da vazgeçmiyoruz eşit özgürlük ve adalet mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz” denildi.