Hayvan severlerden Gebze Belediyesi’ne çağrı
Kocaeli Batı Yakası Hayvan Hakları Platformu üyeleri yaptıkları basın açıklamasında, “Mevcut durumda giriş yasağı konmuş olan bakımevinin herkesin girişine açılarak, gönüllüler ile iletişim ve iş birliği içinde ve resmi gönüllüler atanarak şeffaf bir hizmet anlayışının benimsenmesini talep ediyoruz” şeklinde görüş belirttiler.

Kocaeli Batı Yakası Hayvan Hakları Platformu üyeleri dün bir araya geldiler. Platform üyeleri yaptıkları toplantının ardından basın açıklamasında bulunarak, “Başta Gebze’de olmak üzere Kocaeli ili genelinde hayvanların yaşam haklarının -korunması, toplumsal farkındalık oluşturulması, resmi kurumların yasal görevlerinin yapar hale getirilmesi için bir araya gelen topluluğuz. Herkesin eşit biçimde temsil edileceği, sivil toplum kuruluşları, grup, bireysel gönüllüler ve toplumun her kesiminden tüm yaşam hakkı savunucularının koşulsuz platform katılımcısı olabileceği Kocaeli Batı Yakası Hayvan Hakları Platformu Bir Güç Birliği Hareketidir. Başta Gebze belediyesi olmak üzere ilgili tüm resmi kurumların görevlerini yapmaları, sahipsiz hayvanlara yönelik belediyenin tıbbi ve etik koşullarda kısırlaştırma ve tedavisi yapması ve bakımevini yaşam hakkına uygun bakım düzeyinde olması, belediyenin sahipsiz hayvanlara yönelik her uygulamada gönüllü kuruluşlar ile işbirliği ve iletişim içinde tüm hizmetleri şeffaf biçimde yürütmesi, vatandaşların da bakımevine desteğinin sağlanması ana amacımızdır.
“Lobi çalışmaları yapmak”
Hayvan haklarının kurumlar ve toplum nezdinde kabul görmesi için lobi çalışmaları, Halkla ilişkiler, sosyal medya ve basınla ilişkiler ile resmi kurumların görevlerini yapar duruma getirmek, toplumsal dinamikleri harekete geçirmek ve bireysel bazda farkındalık yaratmaktır. Bu hedefle, başta belediyeler olmak üzere tüm yerel yönetimler ile iletişim ve iş birliği içinde, belediye başkanlarının yanında belediye meclis üyeleri, muhtarlar, Milletvekilleri ve siyasi partilerin yerel örgütleri ile lobi çalışmaları yapmak. Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğü'nce okullarda hayvan sevgisi eğitimi verilmesi gibi ve Müftülüklerce yaşamsal önem taşıyan ve toplumun artık şiddete dönüşmüş yapısında merhamet duygularının yeniden yeşertilmesi de amaçlarımızdan birisidir. Platformumuzda güç hiyerarşisi yoktur, görev hiyerarşisi vardır ve herkes her konuda eşit muamele görme ve eşit koşullarda kendini ifade etme hakkına sahiptir. Gerek toplum ve gerekse kurumlar ve öncelikle diyalog yollarını kullanıp, birbirine saygılı ve saygın ilişkiler ile mücadelenin sürdürülmesi ana ilkemizdir.
“Vicdanlarını yaralamıştır”
Demokrasinin temel taşlarından gördüğümüz yerel basına ulaşarak, amaç ve hedeflerimizin kitlelere ulaşması için basın ilişkileri, sosyal medyayı etkin ve etkili kullanmak, kurumlar açısından LOBİ çalışmaları ve kurumsal iletişim, yazışmalar, başta muhtarlıklar olmak üzere yerel yönetimler ve toplumsal dinamiklere ulaşma çalışmaları izleyeceğimiz yol olacaktır. Gebze Belediyesi Bakımevinde yaşanan vahşet büyük bir infiale neden olup herkesin vicdanlarını yaralamıştır. Gebze’de sahipsiz hayvanlara yönelik sorunların insani, bilimsel yöntemler ile çözümü konusunda belediyeden taleplerimizi bilgilerinize sunuyor, bu taleplerimizin kabul görmesi için desteklerinizi bekliyoruz. Gebze Belediye Bakımevinde ve sokaklardaki hayvanlara yönelik tüm hizmetlerin, gönüllü kuruluş temsilcisi olan gönüllülere, resmi kimlik kartı ve görev dağılımı yapılarak, iş birliği içerisinde, şeffaf biçimde yürütülmesi. İl özel idaresi veya belediye görev ve sorumluluklarına bağlı olarak yetki alanlarında; e) Başıboş ve sahipsiz hayvanlara yönelik hizmetleri yapmak üzere gönüllü çalıştırabilir.
“Bakımlarını gerçekleştirmelidir”
500 binin üzerinde olan Gebze’de 15 bin civarında köpek, 10 bin civarında kedi bulunduğu öngörülmektedir. Gebze Belediyesi’nin açıklamış olduğu resmi rakamlara göre 2023 yılında sadece 2 bin 633 kısırlaştırma yapılmıştır. Bunun da büyük bir kısmının kedi olduğu düşünülmektedir. Oysa, Gebze Belediyesi asgari bir yılda 6 bin köpek, 4 bin kedi kısırlaştırmalı ve böylelikle 3 yıla kalmadan Gebze’de tüm sahipsiz hayvan üremesi kontrol altına almalıdır. Belediye, Bakımevinde tıbbi, etik koşullarda ve Veteriner Hekimlik gibi kutsal bir mesleğin etik değerlerine bağlı kalınarak 5 Veteriner hekimle çok rahat yılda 10 bin kısırlaştırma yapılmalıdır. Ayrıca, 3 Veteriner hekim daha alınarak, norm kadro asgari 8 Veteriner hekimle bakımevinde 7/24 Veteriner Hekim ve ekip bulundurularak acil, yaralı tüm hayvanların tedavi ve bakımlarını gerçekleştirmelidir. Gebze de sahipsiz hayvanlara yönelik sorunun tek çözümü budur. Mevcut durumda giriş yasağı konmuş olan bakımevinin herkesin girişine açılarak, gönüllüler ile iletişim ve işbirliği içinde ve resmi gönüllüler atanarak şeffaf bir hizmet anlayışının benimsenmesi. Bakımevinde yaşanan bu vahşetlerin sorumlusu tüm personelin oradan uzaklaştırılıp yeni bir ekip ile yola devam edilmesi ana taleplerimizdir” denildi.