Kocaeli’de iş cinayeti raporu paylaşıldı! Üzen tablo
Kocaeli İSİG Meclisi 2024 yılında Kocaeli’deki iş cinayetlerine dönük hazırladığı raporu paylaştı. Raporda iş cinayetlerini derinlemesine analiz edildi

Kocaeli İSİG Meclisi, bugün TMMOB Mimarlar Odası Taş Bina’da 2024 yılının iş cinayeti raporunu paylaştı. Kocaeli İSİG verilerine göre; ilimizdeki iş cinayetlerinin ilçelere göre dağılımı 11 ölüm Gebze’de, 8 ölüm İzmit’te, 5 ölüm Derince’de, 4’er ölüm Başiskele, Kandıra ve Körfez’de, 3 ölüm Darıca’da, 2’şer ölüm Çayırova, Dilovası ve Kartepe’de, 1 ölüm Karamürsel’de meydana geldi.
En çok ölüm metal sektöründe
Raporda şu bilgiler yer aldı: “İlimizdeki işçi ölümlerinde en yüksek pay metal sektöründe olduğu görülüyor. Metal sektöründeki istihdamın ülke genelinde en yüksek olduğu illerden biri olmakla birlikte bu oranın 2013-2023 arasındaki oranın neredeyse iki katdır. Metal sektörü ölümlerinin ülke genelindeki oranı ise %6’dır. Metal sektöründeki ölümlerin başlıca sebepleri, ezilme/göçük, patlama ve yüksekten düşme olmuştur.

4 moto kurye öldü
Son 11 yılda en fazla ölüm trafik/servis kazaları, ezilme, kalp krizi, yüksekten düşme en fazla ölüme neden olurken Kalp krizi nedeni ile ölüm oranı diğer illerin oldukça üstündedir. Son yıllarda iş cinayetlerinin artmasında önemli etkenlerden biri de moto kurye hizmetleridir. İlimizde de 2023 yılında 4 moto kurye çalışırken hayatını kaybetmiştir.
İşçilerin yaş dağılımı
İş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımına bakıldığında en fazla ölümün 30-49 yaş aralığında olduğu görülmekle birlikte, 2024 yılında 2 2013-2023 arasında ise 45 işçi 65 yaş üzerinde olmasına rağmen iş cinayetlerinde hayatlarını kaybetti. Yüksek enflasyon, düşen emekli ücretleri, her geçen gün daha fazla emekliyi tehlikeli işlerde çalışmaya mecbur ediyor.
Örgütlü mücadelenin önemi
İşçi ölümlerinde sendikasız işyerlerinde yoğunlaştığı görülüyor. Buna rağmen işçi ölümlerine karşı tedbir almayan iktidarın işçilerin örgütlenmelerine karşı işverenler lehine müdahale ettiği, sendikalı olan işçilerin yasalara aykırı şekilde işten atılmasına göz yumduğu ve kolluk kuvvetleri ile işçi eylemlerini engellediği ilimiz kamuoyunun yakından tanık olduğu bir durumdur. Son olarak metal sektöründe grev yasaklama girişimi ise iktidarın sermayenin çıkarını, işçinin haklarına ve yaşamına tercih ettiğini göstermektedir. Bu nedenle sendikal örgütlenme ve örgütlü bir işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesi hayati önem taşımaktadır.
Bir diğer önemli sorun ise işçi intiharlarıdır. Son 12 yılda geçim derdi, mobbing ve baskı sonucu 57’siilimizde olmak üzere en az 813işçi intihar etmiştir.
2024 / Kocaeli’nde İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybeden 46 İşçiyi Saygıyla Anıyoruz:
Yavuzhan Yücel, Erdem Dursun, Arif Koç, Görkem Öztürk, İhsan Varol, Ekrem Beytaş, Sema Özdemir, Faruk Işık, Yiğit Laç, Cüneyt Çelik,Hasan Kılıç, Ahmet Bali, Recep Yetimaslan, Orçun Hoşbaşak, Ali Can Erdoğan, Nejat HakanAksoy, Yasin Ordukaya, Tezcan Demir, Murat Ö., Bülent Özkan, Ahmet Öktelik, Beyhani İkisivri, Ali Yılmaz, Mustafa Gülenyüzlü, Kutsal Bingöl, Kerim Karadağ, Avni Kuş, İbrahim Özbek, Mehmet Sadık Beder, Abdurrahman Gögerçin, Fatih Koç, Şaban Yılmaz, Orhan Söyler, Müfik Atacan, Metehan Şahin, Mustafa Altuntaş, Nurullah Doğan, Kadir Demir, Nejla Çiftçioğlu, Ümit Güney, Mustafa Bacakcı, Muhammet Kaan Akbulak, Ahmet Arda, Ahmet Satan, Ekrem Aydoğdu ve ismini öğrenemediğimiz bir işçi.”