Mühendisler, 2025 yılının daha da kötü olacağını düşünüyor

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Tanfer Yeşiltepe temsilcilik olarak yaptıkları ankette ankete katılan mühendislerin yüzde 78’nin 2025 yılında ülke ekonomisinin kötüleşeceğini düşündüklerini açıkladı.

Mühendisler, 2025 yılının daha da kötü olacağını düşünüyor

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Tanfer Yeşiltepe bu akşam bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Oda lokalinde gerçekleştirilen basın açıklamasında Başkan Tanfer Yeşiltepe Kocaeli bölgesinde çalışan ve yaşayan mühendislerin çalışma ve yaşam koşullarının ne durumda olduğunu tespit etmek amacıyla bir anket yaptıklarını ifade etti. Yapılan anketin sonuçlarıyla ilgili olarak Başkan Yeşiltepe, “Mühendislerin sosyo-demografik özelliklerini, ekonomik beklentilerini ve sektörel eğilimlerini değerlendiren kapsamlı bir araştırma tamamlanmıştır. Farklı yaş, branş ve sektörlerden katılımcılarla gerçekleştirilen bu çalışma, mühendislerin mevcut durumlarını ve geleceğe dair projeksiyonlarını ortaya koymaktadır.

“Yetersiz olduğunu belirtmiştir”

Araştırmanın Kapsamı: Toplam katılımcı: 321 mühendis. Cinsiyet Dağılımı: yüzde 78,8 erkek, yüzde 21,2 kadın. Katılımcıların Demografik Profili Yaş Dağılımı: yüzde 43: 20-30 yaş aralığı, yüzde 31,8: 31-40 yaş aralığı, 15,9: 41-50 yaş aralığı. Branş Dağılımı: yüzde 78,2: Makine Mühendisliği, 8,4: Endüstri Mühendisliği yüzde 4,4: Mekatronik Mühendisliği, yüzde 9: Diğer branşlar. Mesleki Deneyim: Yüzde 53,6: 0-5 yıl deneyim, yüzde 24,9: 6-10 yıl deneyim. Ekonomik Durum ve Beklentiler-Gelir Durumu: Yüzde 2.9: Asgari ücret – 21.000 (7 kişi), yüzde 37,1: 40.001-50.000 TL (89 kişi), yüzde 13: 60.000-80.000 TL (31 Kişi), yüzde 26,6: 50.001-60.000 TL. Ancak katılımcıların yüzde 75,7’si bu gelirlerin sosyal ve kültürel aktiviteler için yetersiz olduğunu belirtmiştir.

“Yüzde 27’si yurtdışında çalışmayı istiyor”

Yurtdışına Göç Etme Eğilimi: yüzde 27,4’ü yurtdışında çalışma ve yaşama isteği belirtmiştir. Bu oran, özellikle 20-30 yaş grubunda daha yüksektir. 2025 Mühendislik Asgari Ücret Beklentisi: yüzde 58.8: 50.000-70.000 TL (173 kişi), yüzde 16.1:70.000-80.000 TL (52 kişi) ancak, ekonomik şartların bu beklentiyi karşılamayacağı endişesi yaygındır. Geleceğe Dair Kaygılar: yüzde 78: 2025 yılında ülke ekonomisinin kötüleşeceğini düşünüyor. Mühendislerin yüzde 51-100 aralığında gelir artışı beklentisi varken, bu beklentinin karşılanması konusunda belirsizlik sürmektedir” dedi. Tanfer Yeşiltepe’nin anketin sonuçlarıyla ilgili açıklamasının ardından TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet İlkay Kınacı da sonuç ve önerilerle ilgili olarak bilgi verdi.

“Sosyal adalet sağlanmalı”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet İlkay Kınacı, “Bu araştırma, Kocaeli’nde mühendislik mesleğinin mevcut durumu ve geleceği hakkında çarpıcı veriler sunmaktadır: Kadın mühendis oranının düşük olması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini göstermektedir. Genç mühendislerin yurtdışına göç etme eğilimi, nitelikli iş gücünün yurtdışına kayma riskini artırmaktadır. Mühendislerin gelir beklentileri, mevcut düzeylerle örtüşmemektedir. Mühendislerin maaşlarının yoksulluk sınırının üzerinde olması sağlanmalıdır. Sosyal adalet sağlanmalı, insanca yaşam koşulları garanti altına alınmalıdır. Mobbing ve ağır iş yükü nedeniyle mühendislerin mesleklerinden uzaklaşması önlenmelidir. Yerel kurultayların düzenlenmesi sağlanmalıdır” diye belirtti.

“Emeğimiz değerlidir, yaşamlarımız da!”

Mehmet İlkay Kınacı’nın anketin sonuç ve önerilerinin ardından Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi Mustafa Ercan da temsilcilik olarak taleplerini sıralayarak, “Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciliği olarak, mühendislerin hak ettiği koşullara ulaşması için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğimizi beyan ederiz. Emeğimiz değerlidir, yaşamlarımız da! İş yükü mobbing ve stres artması sonucu meslektaşlarımızın üretim süreçlerinde koparılma ve mesleğini icra etmeme riskiyle karşı karşıyadır. Meslektaşlarımızın yüzde 37,1 gibi önemli bir kısmının 40.000-50.000 TL arasında gelir düzeyinin olması düşük ücretlerle çalışma ve bunu meşrulaştırma bir politik bir sonucun göstergesidir.

“Mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz”

Yoksulluğa razı edilen bir meslek değil insanca yaşayacak koşullarda bilim tekniğe uygun bir mühendisliğin gelişmesi için mücadele etmeliyiz. Temsilciliğimiz bu koşullarda Gebze havzasında daha fazla meslektaşlarımızın yan yana gelebildiği alanlar yaratmak için çaba gayret gösterecektir bu bağlamda anket sonuçları özellikle farklı sektörlerdeki ücretli çalışan meslektaşlarımızın bir araya getirmek ve sorunlarımızı ortaklaştırmak adına ücretli çalışan ve işsiz mühendisler için bölgemizde bir kurultay yapmanın ihtiyaç olduğunu düşünmektedir. Bilim ve teknikle kurulacak eşit, özgür ve adil bir ülke için mücadele etme sözümüzü yineliyoruz. Meslektaşlarımızın hak ettiği koşullara ulaşması için çalışmalarımıza ve mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” diye belirtti.