Halkevi açıldı...Büyükşehir’den Zübeyde Hanım hediyesi

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Halkevi binasının açılışında yaptığı konuşmada dönemin valisi Seddar Yavuz’u da davet ettiklerini ancak yoğun programı nedeniyle katılamadığını söyledi

Halkevi açıldı...Büyükşehir’den Zübeyde Hanım hediyesi

İzmit'in simge yapılarından biri olan Halkevi Binası restorasyon çalışmaları kapsamında yıllardır hizmete kapalıydı. 2023 yılında ihalesi tamamlanan yapı nihayet tamamlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından gençlik merkezi olarak hizmet verecek olan bina bugün açıldı. Cumhuriyet tarihinin ilk eserlerinden olan kentin simgelerinden İzmit Halkevi Binası’nda restorasyon geçtiğimiz Mayıs ayında tamamlanmıştı. Bir süredir restorasyon çalışmaları kapsamında olan Halkevi binasının açılış tarihi belli oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından "Halkevi Gençlik Merkezi" olarak kullanılacak olan binanın tanıtım programı bugün gerçekleştirildi. Açılışta sözü alan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın şunları söyledi: “Ben ne zaman gençlerle bir araya gelsem farklı bir kütüphane talebi oluyor. Mekanlar değişiyor ve yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Raflarında bir sürü kitap olan mekanlardan çıktı kütüphaneler. eski imparatorluklar büyük kütüphaneler inşa edip büyük insanların buraya gelip araştırma yapmasını istermiş. Bugün artık duvarları kitaplardan ibaret mekandan başka bir mekana veriliyor kütüphaneler. Aslında bu mekan fonksiyon değiştiriyor.

Halkevi açıldı...Büyükşehir’den Zübeyde Hanım hediyesi

“Adının değiştirilmesi mümkün değil”

Arkadaşlarımızla düşündük bu yeni nesil kütüphaneler gençlerin sosyalleştiği alanlar olarak da tasarlanmalı. Dijital fonksiyonlarla desteklenen farklı farklı meslek gruplarına ilgili duyan gençlere bağlantı noktası bulabildiği bir mekana ihtiyaç vardı ve böyle bir mekan tasarlansın istendi ve ortaya böyle bir fonksiyonlandırma çıktı. Halkevinin adının değiştirilmesi mümkün değil. Yürüyüş yolu cumhuriyet bulvarına dönüştürülürken oturulan sosyalleşilen bir mekana dönüştü. Sadece yürüyüp gitmiyor insanlar oturuyorlar. Bir kent meydanı daha tasarlandı o da aynı fonksiyonla düşünüldü, insanlar yağmurda, güneşte korunakları olsun çeşitli fonksiyonları icra edecek alanları olsun diye tasarlandı. Darıca’da yaptığımız kütüphane deniz manzaralı kütüphane.

Halkevi açıldı...Büyükşehir’den Zübeyde Hanım hediyesi


“Ani bir gelişti”

Gençler biz o mekanlarda kendimizi bulalım demişti. Sınava hazırlanıyorlarsa ders çalışacak yer istiyorlardı. Bizim zamanımızda evde ders çalışacak yer yoktu şimdi var çocuklar evde çalışmak istemiyor. 24 saat kütüphaneler açık olsun istiyor. Gençler orayı doldurduğu sürece orası açık olmaya devam edecek. Halkevi gençlik merkezi 14 Ocak mı yapalım 16 Ocak mı yapalım derken 16 Ocak’ın bir anlamı vardı. Mustafa Kemal Atatürk burada yaptığı toplantıyla cumhuriyetin temellerini atacaktı. Ama çok ani bir gelişti iki gün önce annesi vefat etmişti. Memleketin işlerine koşturmaktan annesinin cenazesine gidememişti.

Halkevi açıldı...Büyükşehir’den Zübeyde Hanım hediyesi


“Yeni Türkiye çabamız olması lazım”

Bugün bu kütüphanenin adını ona verirsek ancak o ziyaretin anısına küçük mütevazi bir hediye göndermiş oluruz diye düşündük. Aslında bakın hep bu parçalar birbiriyle bitişik. Geçmişle geleceği buluşturmamız lazım. Bizim bütün bu meseleleri toplamamız yeni bir mutabakatla taşımamız lazım. Yeni Türkiye çabamız olması lazım. Mekanlara yüklediğimiz fonksiyonlarla hepsi yan yana durmalı. Enerjimizi pozitif gündemlere harcamalıyız. Umarım Zübeyde Hanım Kütüphanesi öğrencilerin en sevdiği kütüphane olur. Kendisini de ölüm yıl dönümünde rahmetle anıyorum.”