Tarihte bugün! 15 Kasım’da neler oldu? 15 Kasım Özel Günler
Sadece dini ve milli bayramlar değil, diğer özel günler de toplum tarafından araştırılıyor! Hemen hemen her gün “Tarihte bugün ne oldu?” sorusuna cevap aranıyor! Peki tarihte bugün yani 15 Kasım’da neler oldu? 15 Kasım’ın anlam ve önemi ne? 15 Kasım’ın özellikle Türk tarihi açısından önemi büyük! İşte tarihte 15 Kasım…

Tarihte bugün neler oldu! 15 Kasım, Türk ve dünya tarihinde birçok önemli olayla ilişkilendiriliyor! Yalnızca dini ve milli bayramlar değil, diğer özel günler de toplum tarafından araştırılıyor. İnsanlar “Tarihte bugün neler oldu?” sorusunu merak ediyor. Bugün en çok araştırılan, “15 Kasım ne günü?”, “15 Kasım’da neler oldu?”, “15 Kasım’ın anlam ve önemi nedir?” soruları oldu.

15 Kasım’da dünyada yaşanan önemli gelişmeler
15 Kasım’ın Türk tarihinde de dünya tarihinde de önemli bir yeri var. 15 Kasım’ı Türk ve Türkiye tarihi için önemli kılan gelişmelere geçmeden önce 15 Kasım’da dünyada neler olduğunu aktaralım.
15 Kasım 1889 tarihinde Brezilya’da monarşi devrildi ve cumhuriyet kuruldu. Bu demokrasi noktasında önemli bir gelişme olarak görülüyor.
Yine dünyadaki bir başka önemli gelişme de yine 15 Kasım tarihinde yaşandı. 15 Kasım 1920 yılında Milletler Cemiyeti’nin ilk toplantısı İsviçre’nin Cenevre şehrinde gerçekleştirildi. Milletler Cemiyeti, Birleşmiş Milletler’in öncülü olarak kabul edilir ve uluslararası barışı koruma amacıyla kurulmuştur.
15 Kasım 1969 tarihinde Vietnam Savaşı’na karşı çeyrek milyona yakın kişinin Washington’da gerçekleştirdiği gösteri, tarihe savaş karşıtı eylemlerin en büyüklerinden biri olarak geçmiştir. Bu anlamda da 15 Kasım, savaş karşıtları için önemli bir gündür.

15 Kasım, bilgisayar teknolojilerinde çığır açan bir adımın da tarihi. 15 Kasım 1971 yılında Intel şirketi, dünyanın ilk ticari tek çipli mikroişlemcisi olan 4004’ü satışa sunmuştur.

15 Kasım’da Türk tarihinde yaşanan önemli gelişmeler
Dünya tarihinin ardından “15 Kasım’ın Türk tarihindeki önemi nedir?” sorusunu yanıtlayalım!
Osmanlı’da Alemdar Vakası
15 Kasım 1808 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu’nda Alemdar Vakası olarak bilinen Yeniçeri ayaklanması başlamıştır. Bu ayaklanma, II. Selim döneminde, Yeniçeri Ocağı'nın zayıflaması ve düzensizlikleri nedeniyle ortaya çıkmıştır.

ODTÜ, 15 Kasım’da kuruldu
15 Kasım’ın, ODTÜ’lülerde çok önemli bir yeri vardır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin kuruluş yıldönümü 15 Kasım’dır. ODTÜ, 15 Kasım 1956 yılında kurulmuştur.

15 Kasım KKTC’nin kuruluş yıldönümü!
15 Kasım’ı Türk tarihi açısından en önemli kılan gelime ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu olmuştur. 15 Kasım 1983 tarihinde yavru vatan KKTC resmen kurulmuştur. Bu nedenle 15 Kasım Kuzey Kıbrıs’ta Cumhuriyet bayramı olarak kutlanır.

15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk halkının ‘self-determinasyon’ (kendi kaderini tayin etme) hakkına dayanılarak ve siyasi eşitliği vurgulanarak ilan edilmiştir. Bu yola gidilirken federasyon tezi muhafaza edilmiş ve Rum tarafına barış ve çözüm çağrısında bulunulmuştur.
Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi