Gebze’deki Kırımlardan fotoğraf ve konferans
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesi tarafından Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 80’nci yıldönümü vesilesiyle ‘Daima Bekleyeceğim Balan” adlı fotoğraf sergisi ve konferans gerçekleştirildi

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesi tarafından ‘Daima Bekleyeceğim Balan” adlı fotoğraf sergisi ve konferans gerçekleştirildi. Gebze Ticaret Odası Meclis Salonu’nda bugün gerçekleşen etkinliğe Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Aslantaş, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesi Başkanı Nermin Ekim, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Ukranya ZMINA İnsan Hakları Merkezi Proje Yöneticisi Victoria Nesterenko, Kırım İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Elvin Kadirov, ADD Gebze Şube Başkanı Sezer Nilgün Aydın ve çok sayıda davetli katıldı.
“KIRIM’DA ÖZGÜRLÜKLE BULUŞACAĞIZ”
Saygı duruşu ve istiklal marşını okunmasıyla başlayan programda ilk olarak Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesi Başkanı Nermin Ekim konuşarak, “18 Mayıs 1944 Kırım sürgününün 80’nci yıldönümünü. Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin de onuncu yılı. Sürgünde Kırım'da tutuklanıp Rusya hapishanelerinde sürgüne gönderilenlerin ailelerinin ve kendi durumlarının anlatıldığı ‘Daima Bekleyeceğim Balam’ adlı fotoğraf sergimizi hepiniz hoş geldiniz. Kırım Türkleri Derneği Gebze şubesi olarak bizler yaptığımız tüm faaliyetlerde asırlardır zulme uğrayan öz halkımızın yaşadığı sıkıntılara dikkat ve farkındalık yaratmak istiyoruz. Onların yanlarında olduğumuzu hissetmelerini istiyoruz. Bugün burada bizi bir araya getiren tüm herkese teşekkür ediyoruz. Bundan sonra Kırım’da özgürlükle buluşacağız” dedi.
“UKRANYA’DA BİR ACI YAŞANIYOR”
Nermin Ekim’in ardından konuşan Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ise, “Kırım'ın gönüldaşları ama hiçbir zaman ayrımız ve gayrımız olmayan bir kültürün, bir örfün, bir milletin parçaları olarak bir aradayız. Tarih boyunca Kırım'ın bu topraklar üzerinde ayrı bir yeri olagelmiştir. Kırım daima Osmanlı döneminde de payitahtta ayrı bir yer edinmiş ve ayrı bir değer bulmuştur. İşgalleri bugün güncel olarak Gazze'de yaşıyoruz. Ukrayna'da bir acı yaşanıyor. Ama hiçbir acı ve hiçbir işgal ömür boyu yıllarca devam etmiyor. Nihayetinde bir esaret dönem olarak tekrar hürriyet, yok oldu denildiği anda yeniden doğan duygular karşımızda. Bundan sonra da böyle olacak. Zulümde abat olunmaz. Zulmün sonu hiçbir zaman ebedi kalamaz.
“MİLLETİMİZİN GENETİĞİNDE VAR”
Dolayısıyla da biz mücadelemizi el birliği, gönül birliği, eylem birliği şeklinde devam ettireceğiz. Kırım'ın işgali mutlaka ve mutlaka son bulacaktır. Kırım yine özgür duygularıyla yaşamaya devam edecektir. Daha önce de işgaller, sürgünler, işkenceler, katliamlar veya suikastlar yaşandı. Yine yaşanır. Bu milletin evlatları dün bunlar oldu diye bugün mücadelesinden geri durmuyor ve durması da beklenmemeli. Eğer durmasını bekleyenler varsa aldanmış olurlar. Bu milletin hayatında tarihinden bugüne kadar hürriyet var, bağımsızlık var ve kendi bağımsız hür topraklarında yaşama genetiği var” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Ukranya ZMINA İnsan Hakları Merkezi Proje Yöneticisi Victoria Nesterenko, Kırım İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Elvin Kadirov tarafından konferans verildi.