Mengüç’ten çöp tesisi açıklaması: Ar-Ge projesi patladı Akçakese’ye karar verildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, Kandıra’ya kurulacak Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisi’yle ilgili bilgiler verdi

Mengüç’ten çöp tesisi açıklaması: Ar-Ge projesi patladı Akçakese’ye karar verildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Kandıra Akçakese Mahallesi’nde kuracağı çöp tesisiyle ilgili bugün Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç ve Çevre Koruma Daire Başkanı Mesut Önem, Kocaeli Kongre Merkezi’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Mengüç, “2019 yerel seçimlerinden sonra yakma tesisiyle ilgili Başkanımızın vazgeçtiğine yönelik ifadeleri oldu. Akademik odalar da başkanımızı ziyaret ederek yakma tesisinin yapılmamasını istemiş bu tesisten de vazgeçilmişti. O süreçte akademik odalarla çalışmaya başladık. Biz İzmit’teki yerden vazgeçmemiştik. Yakmak suretiyle bertaraf olduğu için Umuttepe’deki alandan vazgeçmiştik.

“GEBZE’DEN İZMİT’E KADAR TARADIK”

Gebze’den itibaren Körfez’in kuzey alanlarına kadar taradık. Çok ciddi anlamda su havzaları var. Çöple alakalı bir tesis yapmak istediğimizde kuzey cephesi havzalar tarafından kapatılmıştı. Çok fazla alternatifimiz yoktu. Gebze’den İzmit’e kadar tarama yaptık. 14 alan üzerinde inceleme yapıldı. Akçakese de çalıştığımız alanlardan birisiydi. Akademik odalarla ortak fikre varamadık. Bize Eskişehir bile önerildi. Bu noktadan sonra tartışılacak bir şey yoktu. Kocaeli’nin çöpünü Eskişehir’e nasıl kabul ettirecektik.

ARGE PROJESİ PATLADI

O dönem Akçakese’deki tesiste karar kıldık. Muhtarlar kanaat önderleri geldi. Tesis üzerine konuşuldu. O dönemki proje de çevreciydi. Yakma yoktu. Tarımsal alanları olumsuz etkileyecek bir durum yoktu. O zaman bize bir teklif geldi. İstanbul Odayeri’ne gidip tesisi inceledik. Biz o dönem Akçakese projesini durdurup Ar-Ge projesine odaklandık. 4 yıldan bu yana sürdü. Kamunun bir kuruşu harcanmadan İZAYDAŞ’ta 30 milyon Dolar harcanmış bir Ar-Ge projesi gerçekleştirildi. 2 ay önce bu yatırımcı projeyi yürütemiyoruz. Bize 4 yıl zaman harcadıklarını ve sonuç alamadıklarını söylediler. Ar-Ge projesi patladı.

15 KURUM TESİSLE İLGİLİ GÖRÜŞ VERDİ

Kocaelii Büyükşehir gibi atık bertarafından sorumluysanız b planı olacak. Biz Akçakese’yle de ilgili hazırlık yaptık. O dönem tepkiler aynıydı. Bu tepkilere karşı ne yapabiliriz diye düşündük. Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisi’ni hazırlamaya başladık. Biz Orman Bakanlığı’ndan tahsis için 2 buçuk yıl bekledik. Bizim herkes başının çaresine baksın deme lüksümüz yok. Geldiğimiz noktada ÇED sürecindeyiz. Bu ÇED süreci bir başlangıçtır. ÇED halkın bilgilendirme sürecidir. 15 kurum tesisle ilgili görüş verdi.

‘Suyumuzu kirleteceksiniz, çöplük yapacaksınız, İZAYDAŞ’ı getireceksiniz, görsel kirlilik olacak’ bunlar eleştiriler. Bu kaygıları gidermek istiyoruz” dedi.