Emeklilerin gözü kulağı onda! Genel Başkan Özüpak, gazetemize önemli açıklamalar yaptı
65 yaşında emekli olabilecekler, staj ve çıraklık mağdurları, ABO nedeniyle bağlanan emekli aylıkları düşük olanlar, 10 bin lira emekli maaşına mahkum olanlar, kısacası gerçekten emekli olma hayali kuranlar için Emekli ve Emekçiler Federasyonu’nu kurma aşamasında olan Genel Başkan Gönül Boran Özüpak, gazetemiz üzerinden emekli ve emekçilere, staj ve ABO mağdurlarına önemli bir çağrı yaptı

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) mücadelesini, yılmadan sürdüren ve milyonlarca EYT’li ile ailesini arkasına alarak bu meselenin kısmen çözüme kavuşturulmasını sağlayan EYT Federasyonu Onursal Başkanı Gönül Boran Özüpak, şimdi de emekli ve emekçilerin haklarını savunmak, mağduriyetlerini çözüme kavuşturmak için örgütlü bir mücadelenin içine giriyor. Emekli olduktan sonra geçinemeyen EYT’li emekliler, emeklilik hayali dahi kuramayan emekçiler, staj ve çıraklık mağdurları, prime takılanlar ve benzeri pek çok mağdur kesimin ısrarı ile tekrar tarihi bir mücadeleye başlamaya hazırlanan Özüpak’ın bir süre önce Ankara’da gerçekleştirdiği çalıştayda federasyon kurma kararı alınmıştı. Tüm emekli ve emekçileri kapsayan federasyonun adının ise Emekli ve Emekçiler Federasyonu olması kararlaştırılmıştı. İlk olarak illerde dernekler kurulacak ve bu derneklerin birleşmesiyle federasyonlaşma süreci başlayacak. İlk dernek İzmir’de kuruldu, Kocaeli başta olmak üzere diğer pek çok ilde de başvurular yapıldı.
“EYT’Yİ KISMEN ÇÖZDÜRMEYİ BAŞARDIK”
EYT mücadelesini tarihi bir mücadeleye dönüştürmüş, çok sayıda toplantı yapmış, 1 milyonun üzerinde katılımlı mitingler gerçekleştirmiş, 2019 yerel seçimlerinde sonuç değiştirmiş ve sonunda da yüzlerine kapatılan kapıların açılmasını sağlamış olan Gönül Boran Özüpak ile telefonda görüştük, Emekli ve Emekçiler Federasyonu kurma fikrinin nasıl oluştuğunu, bu federasyonun kimleri kapsayacağını, amacının ne olduğunu sorduk. Gazetemize konuşan Özüpak, öncelikle EYT mücadelesinin nasıl bu denli geniş kitlelere ulaşıp, sonuç getirdiğiyle ilgili sorumuza yanıt verdi. Özüpak, “Benden önce EYT mücadelesi veren büyüklerimiz vardı, onların açtığı yolda ilerledik. Kar tanesini, çığa dönüştürdük. Ben bu davaya şahsi olarak büyük inanç taşıyordum, bu yüzden hiç yılmadım. Sürecin resmi olarak ilerlemesi yani STK’ye dönüşmemiz ve arkadaşlarımızın kararlılığı ile EYT meselesini, kısmen çözdürmeyi başardık” dedi.
PRİME TAKILANLAR
“Kısmen çözüm”ü biraz daha açmasını istediğimiz Özüpak, “Aylık bağlama oranları, yaş haddi kadar önem taşıyordu. Hem bizlere hem de çalışan kesimin büyük bir sorunuydu bu. EYT tastamam çözülmedi bu yüzden. Yine prime takılan arkadaşlarımız var, staj ve çıraklık mağdurları var. Eski Çalışma Bakanı’mızın bize söylediğini yalanlayan bir yasa çıkmış oldu. Yine de Anayasal hakkına büyük bir kısım kavuştu. İsterdik ki 5000 bin gün prime takılmadan arkadaşlarımız da emekli olsun. Olmadı. Şartlarını tamamlayınca onlar da Anayasal haklarına kavuşacak” ifadelerini kullandı.
FEDERASYON FİKRİ NASIL OLUŞTU?
Emekli ve Emekçiler Federasyonu’nun kurulma fikrinin nasıl oluştuğuyla ilgili sorumuza ise Özüpak, “EYT meselesinde verdiğimiz mücadele, bu mücadelenin başarıya ulaşması sonrası, mağduriyetleri giderilmeyen, emekliliklerini insani şartlarda çalışmak zorunda kalmadan yaşamak isteyenlerin talebiyle böyle bir yola çıkıldı. Biz hem emeklilerin hem de emekçilerin sesi olmak, onların sorunlarını hep birlikte çözdürmek için bu federasyonu kuruyoruz” şeklinde cevap verdi.
“EN ÜCRE KÖŞEDEKİ EVİN KİRASI 10 BİN LİRA”
Kurulacak olan federasyonun nelere çözüm üretilmesi için kurulduğunu da aktaran Özüpak, şunları kaydetti: “Önceliğimiz emeklilerin insanca yaşaması. Çalışma hayatında aylık bağlanma oranının düzeltilmesi. Yüzde 28 oranında aylık bağlanma oranı olabilir mi? Bu oran düşürüldüğü için yıllarca çalışıyorsunuz ve sefalet maaşlarına mahkum oluyorsunuz. İnsanca yaşam maaşlarımıza kavuşmak istiyoruz. Anayasa’nın bize tanıdığı emeklilik hakkı bir huzur hakkıdır. Huzur ne demek çalışma hayatından ayrılacak, yarınınız geçim derdi olmadan huzurla yaşayacaksınız. Yarınımız hep kaygı dolu. Çocuklarımız büyüdü, evlenme çağına geldi, onları düşünmek zorundayız. Sağlığımız elden gitti, her şey pahalı. Barınma hakkımız elimizden alındı. En ücra köşedeki evin kirası 10 bin lira. Biz emeklilikte huzuru yaşamak adına insanca yaşamı istiyoruz. Ödediğimiz bedelin karşılığını bekliyoruz.
“STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI İÇİN…”
Öte yandan staj ve çıraklık mağdurlarının mağduriyetleri giderilmedi, onlar EYT kapsamı dışında tutuldu. Ben de bir staj mağduruyum. İlk sigortam yattığında ben de sevinçle babama koşmuş, artık sigortalıyım demiştim ama öyle değilmiş, kandırılmışız. İş kazalarında iki yavrumuzu kaybettik burada, bizler de büyüklerimiz kadar çalıştık. Bir çocuk ağır sanayide çalışır mı? Çalışırken çocuk görmediğinizi, sigorta başlangıcında çocuk görüyorsunuz. Staj ve çıraklık mağdurları için de mücadele edeceğiz.
“60-65 YAŞ EMEKLİLİK DOĞRU DEĞİL”
EYT emeklileri ve eski emeklilerle birlikte haklarımızı savunmak için bu yola çıktık. Ama emekçileri de kapsıyor bu mücadelemiz. Türkiye şartlarına uygun SGK yasaları olmalı. Mezarda emeklilik olmamalı. Türkiye şartlarında 60-65 yaş emeklilik doğru değil. Bugün bir gence soruyorsunuz, ‘Ben bu yaşa kadar yaşayacak mıyım?’ diyor. Oysa ki onu teşvik etmek gerek. Onun gelecekten bir beklentisi olması gerek. Biz geleceğimiz olan gençlerimizle de ilgili mücadele vereceğiz.”
“EN AZ 26 BİN LİRA OLMALI”
“En düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini savunan CHP’li vekillere sert tepki göstermiştiniz, emekli maaşlarının en az 26 bin lira olması gerektiğini ifade etmiştiniz. Bu konuya açıklık getirir misiniz?” şeklindeki sorumuzu yanıtlayan Gönül Boran Özüpak, “Sosyal güvenlik uzmanı arkadaşlarımız hesaplıyor. Burada TÜİK ayarları olmasaydı, ABO yüzde 28’e düşürülmeseydi, en düşük emekli maaşı 26 bin lira olacaktı. En düşükten primi ödenen için de öyle. 17 bin lira asgari ücrette hiç mi güncelleme yaşamayacağız, gerçek enflasyon oranları yansıtılmadığı için yaşanması zor olan asgari ücrette sabit mi kalacağız. Bu ayarlar, emekli için asgari ücret düzeyinde olmamalı. En düşük emekli maaşı 26 bin lira-30 bin lira civarında olmalı. Muhalefetin asgari ücret söylemini bu nedenle doğru bulmuyoruz. Karşılığı bu değil. Biz gerçek enflasyon oranlarıyla gerçek maaşımızı istiyoruz. Bunu muhalefet de iktidar da biliyor” cevabını verdi.
HEDEF 81 İL
Federasyonun kurulacağı süreçle ilgili de bilgi veren Özüpak, “İl derneğimizi İzmir’de kurduk. Bütün illerde dernekler masasının işleyişi farklılık gösteriyor. Arkadaşlarımız başvurularını yaptı, bu işleyişe göre kurulumları tamamlanacak. 22 dernek kuruluşunu tamamladığında tahminen haziran ayı sonu gibi federasyonlaşacağız Hedefimiz 81 ilde dernek ya da temsilciliklerimizin olması. Bütün illerimizde mücadele yürütmek istiyoruz” dedi.
“BİZİMLE YOL YÜRÜMENİZİ İSTİYORUZ”
Özüpak, emekli ve emekçi kesime çağrı yaparak, açıklamasını sonlandırdı. Özüpak, “Biz EYT emeklileri olarak verdiğimiz mücadelede bir kazanım elde ettik, bilinçlendik, haklarımız nedir biliyoruz. Bizden önceki emeklilerle de yan yana omuz omuza birleşe birleşe var olacağız. Çalışma hayatının yaşattığı mağduriyetleri de kapsıyor federasyonumuz, emekçi arkadaşlarımızı da yanımıza alacağız. Yarına güvenle bakamadığımız bir ortamı yaşıyoruz. Bu ortamdan çıkmak için bu mücadele bizimle yol yürümenizi istiyoruz” şeklinde konuştu.
Emekli ve Emekçi Dernekleri Federasyonu’nun mücadele yürüteceği Facebook grubu ise şöyle: TIKLAYIN