Cedit’te kentsel dönüşüm hangi aşamada? Merak edilenleri sorduk!
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanvekili ve Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Planlama Şube Müdürü Ali Serkan Simavlı, Bakanlık, TOKİ ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yürütülen Cedit Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ne aşamada olduğuyla ilgili gazetemize bilgiler aktardı

Kocaeli İzmit ilçesinin merkez mahallelerinden olan Cedit’in bir kısmında başlatılan kentsel dönüşüm projesi devam ediyor. Nevzat Doğan’ın başkanlığı döneminde İzmit Belediyesi tarafından gündeme gelen, projesi çizilen ancak bir türlü başlanılamadığı için yıllarca yılan hikayesine dönen Cedit Kentsel Dönüşüm Projesi, 2019 yerel seçimleri sonrası gelen yönetim tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredilmişti. TOKİ tarafından yaptırılmasına karar verilen ve koordinatörlüğünü Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığının yaptığı proje için önce hak sahipleriyle görüşülüp anlaşmaya varıldı, akabinde ise vatandaşlara evlerini boşaltmaları için tebligatlar gönderildi. 2021 yılının sonlarına doğru boşalan proje alanında 494 yapı, kontrollü şekilde yıkıldı. Hafriyatın kaldırılması sonrası, ihaleyi alan firma, ekonomik krizin getirdiği şartlardan dolayı maaliyetlerin artması neticesinde işi bıraktı. 28 Temmuz 2022 tarihinde tekrar ihale yapıldı ve ihaleyi En-Sa inşaat kazandı. 30 Eylül 2022 tarihinde firmaya TOKİ tarafından yer teslimi yapıldı. Temel kazıları, hafriyat ve beton santrallerinin kurulum süreciyle birlikte başlayan inşaat çalışmaları sürüyor.
KİRALARDAN DERTLİLER
Cedit Kentsel Dönüşüm Projesi devam ederken vatandaşların kafalarını kurcalayan pek çok soru var. Kimi zaman ihaleyi alan firmanın işi bıraktığı, kimi zaman çalışmaların çok yavaş ilerlediği, kimi zaman inşaat maaliyetlerinin artmasının hak sahiplerine yansıtılacağı gibi iddialar, Ceditliler arasında sık sık yayılıyor. Cedit’teki hak sahiplerinin canını sıkan bir başka konu ise kira yardımı miktarı. Vatandaşlar, yüzde 25 zam kısıtlamasının ev sahipleri tarafından uygulanmadığını, bu konuda direttiklerinde ise o evlerde huzurla oturamayacaklarını bildiklerini ve mecburen 2-3 kat artırılan kira bedellerini kabul etmek durumunda kaldıklarını belirterek, bu kira yardımının ödedikleri kiraların 3’te ya da 4’te biri oranında kaldığını kaydediyor ve bu yardımların artırılmasını istiyor. Vatandaşların kafasını bulandıran iddiaları, Cedit projesinde hangi aşamaya gelindiğini, şu ana kadar kaç blokta inşa çalışması başlatıldığı ya da yürütüldüğünü, projenin tahminin bitiş süresinin ne olduğunu ve benzeri soruları Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığına giderek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanvekili ve Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Planlama Şube Müdürü Ali Serkan Simavlı’ya sorduk.
TOPLAM 47 BLOĞUN 24’ÜNDE…
Daha önce proje kapsamında 50 blok ve 1 ticaret merkezinin yapılacağı, projenin 1105 daire ve 8 dükkandan oluşacağı bilgisi paylaşılmıştı ancak projede ufak değişiklikler oldu. Simavlı, proje kapsamında 47 blok inşa edileceğini, bu bloklardan birinin iş merkezi olacağını kaydetti. Simavlı, Cedit’te 1097 daire ve 8 dükkanın yer alacağını kaydetti. Peki, 47 bloktan kaçında inşa çalışması başladı ya da yürütülüyor. Blokları artık kentin pek çok noktasından görülen Cedit’te şu ana kadar temeli atılan, kaba inşaatı tamamlanan veya tamamlanmak üzere olan 24 blok olduğunu dile getirdi Simavlı. Yani projedeki blokların yarısından fazlasında çalışma başlamış ya da sürüyor. Vatandaşların merak ettiği bir başka konu ise bloklarda her katta kaçar daire olduğu. Simavlı, bunun değişkenlik gösterdiğini, kimi bloklardaki katlarda 2, kimi bloklarda 4 ya da 5 daire olduğunu belirtti.
BÜYÜKŞEHİR KİRA YARDIMI TALEBİNİ İLETMİŞTİ
Malumunuz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu işbirliğinin koordine kısmında var. Yani vatandaşlarla görüşen, anlaşmalarda aracı olan, sorunların çözümü için vatandaş ile Bakanlık arasında köprü olan bir konumda. Yani sorumluluk aslında Büyükşehir’den ziyade Bakanlık ve TOKİ’de. Bu nedenle kira yardımları noktasında Büyükşehir’in yetkisi yok. Vatandaşların en fazla mustarip olduğu bu konu hakkında daha önce Büyükşehir yetkililerinden konunun Bakanlığa iletildiği bilgisini almıştık ancak hak sahiplerinin beklentisini karşılayacak bir artırım olmamıştı. Bu nedenle kira yardımları konusu Simavlı’nın yetki alanını aştığı için kendisine bu konuda bir soru yöneltmedik.
O İDDİALARA YANIT VERDİ
Cedit Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ne zaman tamamlanacağı konusunda net bir tarih olmasa da 2025 yılının sonlarına doğru, projenin bitmesi bekleniyor. Cedit Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hak sahiplerinin oluşturduğu platformlarda zaman zaman kimi iddialar yayılıyor. O iddialardan biri En-sa İnşaat’ın işi bıraktığı ya da çalışmaları yavaş yürüttüğü yönünde. Simavlı, bu iddialara da açıklık getirdi, iş bırakma gibi bir şeyin olmadığını, çalışmaların olması gerektiği seyirde sürdüğünü, ihaleyi alan firma tarafından sürdürüldüğünü belirtti. TEFE-TÜFE’nin geri ödemelere nasıl yansıyacağı, peşin ödemelerde ne kadar indirim olacağı, o dönem anlaşılan rakamlarda ne derece bir değişiklik olacağıyla ilgili ise şu an için net bir bilgi yok. Kuraların proje tamamlandıktan sonra mı, yoksa öncesinde mi çekileceğiyle ilgili de henüz netlik sağlanmış değil. Cedit Kentsel Dönüşüm Projesi’nde olumlu ya da olumsuz gelişmelerle ilgili bilgiler edindikçe sizlere aktarmaya devam edeceğiz.