Büyükakın anlattı “Kocaeli 10 yılda yenilenecek”
Seçim beyannamesini anlatan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın son bölümde kentsel yenilenmeye yer verdi. Başkan Büyükakın, yenileme sürecinin 10 yıl süreceğini söyledi
.jpg)
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın ikinci dönem seçim beyannamesi programı bugün Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleşti. Programda Başkan Büyükakın şunları söyledi: “Bugüne kadar Gebze Teknik üniversitesi ve Kocaeli Üniversite ile ekip oluşturduk. İnceleme kılavuzu oluşturduk. Burası dikkatle dinlenmesi gereken bir nokta. Bu binalara gidip yıkılır mı yıkılmaz mı raporu tutmadık. Binanın yaşına, kat sayısına ve birçok kritere bakarak alana gidildi. Biz riskli alanları tespit etmeye çalıştık. Önce sahanın taranması gerekiyordu. Tüm envanterin çıkartılması lazımdı. Çünkü sahayı bilmiyorsanız önce yaptığınız şey bir sonra ki adımda ayağınıza takılıyor.

“99’DAN ÖNCEKİ BÜTÜN BİNALARI BİTİRDİK”
Binaların taraması şu anda bitti sayılır. 99’da yapılan binalara özellikle bakılması lazım. Biz 99 olan binaları bitirdik. 2007 yapım yönetmeliğini esas alıyorum, bir 2007 bir 1999 var. 99’dan önce yapılmış binalar özellikle bakılması gereken binalar. 99’dan önceki bütün binaları bitirdik. 2007’den sonra yapılan 250 bin binadan 50 bini kaldı. Bu çalışların üstüne kentsel yenilenme stratejisi geliştirmek lazım.
“KOCAELİ’DE YILDA 15 BİN KONUT ÜRETİLİYOR”
Ben kendi bakışımı anlatıyorum. Mesela bir yerde üretilebilecek konutun yıllık bir kapasitesi var. Kocaeli’de yılda 15 bin konut üretiliyor. Bunun için işçi lazım. Bu kentin kapasitesi 15 bin üretiyor. 6 Şubat’ta bu şehirde 11 il enkaza döndü. Oraların ayağa kalkması lazım. İnsanlar orada çalışıyorlar. Usta bulamıyoruz diyor inşaatçılar. Hayal kurmaya gerek yok. İnşaat maliyetleri konusunda hayal kurmaya gerek yok. Destek alırız gibi hayal kurmaya gerek yok. Bir alana girip dönüşüm başlattığınızda detaya baktığınızda o kadar sorun çıkıyor ki. Bunların tamamını bir anda yapmanız mümkün değil. Safha safha yapmanız lazım.
“KENTSEL YENİLENME ETAP ETAP BAŞLAYACAK”
Kent konutta geçtiğimiz yılda 12 bin konut üretildi. Önümüzde ki dönemde yine bu rakam konut üretsek yine yetmez. Kentsel yenilenmede kentin kültürüne, yapısına, ekonomisine sürecine uygun bir süreç başlatmamız ve ortak akılla bir süreç başlatmamız lazım. İlk bir yılda tüm fizibilite çalışmalarını ve dönüşüm eylem planlarını tamamlayacağız. İlk bir yıl içinde bunlar yapılabilir. Budan sonra ikinci yılda rıza esaslı sözleşmeler yapılacak. Bunlar tamamlanacak ve kentsel yenilenme etap etap başlayacak. En acilden daha az acil bir sıralamayla.
“YENİLEME SÜRECİNE 10 YIL DİYORUM”
Yenileme sürecine 10 yıl diyorum. Bu kentin sahiplenmesi gereken bir şey. 10 yılda 25 bin bağımsız birim üretimle kent konut öncülük yapılacak. Bu sayı artabilir ama daha gerçekçi bir hedefleri burayı yazdım. İmar düzenlemeleriyle, proje destekleriyle 10 yılda 120 bin bağımsız birimin dönüşüm için bir hamle yapacağız. Kentsel yenilenmeye öncülük edeceğiz. Bu mutabakat hızlı sağlanırsa ne kadar sahiplenirlerse o kadar hızlı olacak. Ne kadar bu konuda ne kadar ilgisiz olurlarsa bu süreç o kadar gecikir.”