Büyükakın babalık ceketini giydi, engelli ailelere seslendi “Onlar kendinden utanmalı”
Moderatörlüğünü Ceyda Düvenci’nin yaptığı Engelleri Kaldırıyoruz isimli panelde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, engelli babası olarak yaşadığı deneyimleri anlattı. Eskiden bir süre restoranlara gitmeyi bıraktığını söyleyen Başkan Büyükakın, ailelere gitmeyi bırakmamaları gerektiğini belirterek kınayacak olanların kendisinden utanmalarını söyledi
.jpg)
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, özel eğitim gereksinimi olan bireylerin daha iyi şartlarda eğitim almalarını sağlamak için kentte çok sayıda proje üretiyor. Cumhuriyetin 100. yılında kapsamında Büyükşehir tarafından Kocaeli’nin özel çocuklarına 100 özel eğitim sınıfı kazandırıldı. Özel eğitim sınıflarının tanıtımı ve hizmete girmesi için de bugün Engelleri Kaldırıyoruz başlıklı bir panel düzenlendi.
ANLAYAMAZDIM
Moderatörlüğünü ünlü sunucu ve oyuncu Ceyda Düvenci'nin yaptığı panelde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın çocuğu Mehmet’in özel olduğunu ve Düvenci ile aynı duyguları paylaştığını belirterek şunları söyledi: “O olmasaydı da bu ve buna benzer projeler yapılacaktı ama bu kadar içerden anlayamazdım. Onu da ifade edeyim. 24 yaşında Mehmet, 3 günlükken hastalandı. Bunları birlikte konuşmak için anlatıyorum. Ailelerin birçok kısmını tanıyorum.
KINAYACAK OLANLAR KENDİNDEN UTANMALI
Bu hikayeleri anlatmanın şöyle bir önemi var. Bazen hayatı kolaylaştırıcı çok örnek görüyorsunuz. Ramazan ayında oğlum Mehmet ile bir restorana gitmiştik ve yutma sorunu vardı. Yemeği çiğner son onda dışarı çıkarırdı. Yine o gün bütün ağzındakileri dışarı çıkardı. Bir süre bu mekanlara gitmeyi bıraktım. O an utanç hissettim. Ama böyle olmaması gerektiğini öğrendim. Çocukları küçük olanlar özellikle bu tür mekanlara gidin. Çocukları kınayacak olanlar kendinden utanmalı. Bu deneyimleri paylaştığınızda cesaret buluyorsunuz.
İÇSELLEŞTİRMEMİZLE ALAKALI
Biz fark ettirdikçe yapılıp edilenler daha iyi olacak. Konuşulmadığında daha minimal konularla uğraşılıyor. Eskiden sakat denirdi engelli densin derdi. Şimdi özel densin deniyor, kelimelerle oynuyoruz aslında problemimiz içselleştirmemizle alakalı. Çocuklarımız aynı hastalığın pençesinde ama hikayeleri ayrı. O çocukların her birinin vakası aynı olsa da eğitimleri farklı oluyor. Önce fiziksel şartlar hazırlandı.
GELİŞİM DEZAVANTAJA DÖNÜYOR
Sonra özel eğitimde kullanılacak materyaller alındı. Engelli çocukları diğer çocuklarla aynı sınıfta eğitim aldırdığınızda ağır engelli olanlar daha az engelli olanlar için de gelişim dezavantajına dönüşüyor. Bu problemler en basiti akran zorbalığına yol açıyor. Kaynaştırma sınıfına engelli bir çocuğu aldığınızda çocuğun bütün gelişimini etkiliyor.
BİR AĞ OLARAK
Bu sayıda çok sayıda engelli kardeşimiz ve aileleri var. Eskiden bu kadar gelinmiyordu şimdi daha rahat geliniyor. Her organizasyonda onların buraya gelmesindeki zorlukları öğreniyoruz. Bu bir öğrenme süreci bir taraftan, böyle böyle bu hayat kolaylaşacak. Dünyanın hiçbir belediyesinde bütün meselelerin çözülmesini bekleyemeyiz. Bir ağ olarak bizi düşünün organize olmamız ve birbirimizin yükünü almamız lazım.
ANNE ÇOCUKLA ENGELİ YAŞIYOR
Öyle anneler var ki sizin vakanız da benim vakam da kısmen hafif onlara kıyasla. Çocuk sürekli yatıyor ve bağırıyor. Anne o çocukla o engeli yaşıyor. Evden çıkamıyor, pazara gidemeyen aileler var. Burada olanlar şanslı, evden çıkamayan aileler var. Bunu nasıl sağlayacağız biz? Komşuya, STK’ya ihtiyaç var. Bir engelli kardeşimiz var. Baba hem kendi sağlık sorunuyla, hem eşinin sağlık sorunuyla hem de çocuğunun engeliyle uğraşıyor. Sabrediyor. STK’lar aracılığıyla engelli dernekleri aracılığıyla bizim birçok şeyi kolaylaştırmamız gerekiyor. Biz çocukları değil aileleri de rahatlatacak organizasyonlar yapmak zorundayız.
HER ŞEY DÜŞÜNÜLDÜ
İzmit Engelsiz Yaşam Merkezi hakkında da bilgi veren Başkan Büyükakın “6 ay içinde biteceğini zannediyorum. Burada rehabilitasyon merkezlerinin ötesinde imkanlar sağlanacak. Bu alanda her şey düşünüldü. Yaşam alanları olarak tasarlandı. Anne baba çocuğunu bırakıp geri geldiğinde inanılmaz fırsatlar çocuklarla birinin ilgileniyor olması.
AİLE HALKASI ÇOK KIYMETLİ
Annem olmasaydı Mehmet’i bu yaşa nasıl getirirdik bilmiyorum? Başka çocuk sahibi olmayı bile düşünür müydük bilmiyorum. Birincil halka aile halkası çok kıymetli. Onun çevresi de çok kıymetli. Tanıştıkça pek çok şeyi beraber halledeceğiz. Belediye de yaptıkça öğreniyor her organizasyonda şu sahneye çıkarken yaşadığınız zorlukta şurayı düzeltelim şeklinde oluyor.“