Kalem kalem açıkladı Körfez’de usulsüzlük üstüne usulsüzlük!

İYİ Parti Körfez İlçe Başkanı Mehmet Candemir, Sayıştay’ın Körfez Belediyesinde tespit ettiği 45 usulsüzlüğü kalem kalem açıkladı

Kalem kalem açıkladı Körfez’de usulsüzlük üstüne usulsüzlük!

İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Nusret Acur, Körfez İlçe Başkanı Mehmet Candemir ve Gebze İlçe Başkanı Uğur Demir ile basın toplantısı düzenledi. Toplantıda sözü alan Candemir şunları söyledi: “Sayıştay raporları belli dönemlerde kamuoyuyla paylaşılır. Körfez Belediyesinde 45 usulsüzlük keşfedildi.

BİZ DEĞİL DENETÇİLER SÖYLÜYOR

Hesap kitap bilmeden tutulan maliye defterleri, nerede olduğu bilinmeyen kayıp araçlar, kendi binalarını bile bilmeyen bir Körfez Belediyesi var. Bunu biz değil, Sayıştay denetçileri söylüyor. Raporlar Türkiye gündeminde.: “Hesap kitap bilmeden tutulan maliye defterleri, nerede olduğu bilinmeyen kayıp araçlar, kendi binalarını bile bilmeyen bir Körfez Belediyesi var. Bunu biz değil, Sayıştay denetçileri söylüyor. Raporlar Türkiye gündeminde. Körfez Belediyesi’ni rezil ettiler.


76 TAŞINMAZDAN HABERİ YOK

Sayıştay’ın Körfezle ilgili tespitlerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Yapılan incelemede, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarında mülkiyeti Belediye adına tescil edilmiş olan ancak Kurumun taşınmaz yönetiminden sorumlu olan Emlak İstimlak Müdürlüğü kayıtlarında yer almayan 76 adet taşınmazın olduğu tespit edildi. Belediyenin Hereke ve Kirazlıyalı belediyelerinin tüzel kişiliği sona erdikten sonra taşınmazları Körfez Belediyesi uhdesine geçiyor. Ancak belediyenin 76 taşınmazdan haberi yok. Tapu kadastroda belediyeye ait olan taşınmazlar belediyenin kayıtlarında yok. Bu taşınmazlar nerede, kim kullanıyor, belediyenin bu taşınmazlar hakkında bir bilgisi var mı bilmiyoruz. Bu konuda bir açıklama bekliyoruz.


BİLGİLERİ FARKLI 134 TAŞINMAZ VAR

Bir de belediyenin ne olduğunu bilmediği, yan da yanlış bildiği taşınmazlar var. Yapılan taşınmaz denetimi sonucunda, idarenin tapuda kayıtlı taşınmazlarından, mevcut kullanım şekli ile tapuda yer alan bilgileri farklı olan 134 adet taşınmaz olduğu tespit edildi. Mevzuat hükümleri uyarınca, tapuda kayıtlı olan taşınmazların kullanım şekilleri ile tapu bilgilerinin uyumlu hale getirilerek cins tashihlerinin yapılması gerekiyor. Ancak belediye henüz hiçbir şey yapmış değil. Örnek vermek gerekirse belediyenin bir işyeri var ancak kayıtlarda konut gözüküyor. Bu durum ortaya pek çok mali problem çıkarıyor.


6 ADET TAŞIT KURUM KAYITLARINDA YOK

Tek sorun taşınmazlar da değil. Belediyenin araçları da ortada yok. Türkiye Noterler Birliğinden alınan belediye adına tescil edilmiş taşıtların listesi ile belediyenin taşıtlarına ilişkin envanter kayıtlarının karşılaştırılması sonucunda; 6 adet taşıtın belediye adına tescilli olmasına rağmen Kurumun kayıtlarında bulunmadığı tespit edildi. Bu araçlar belediyede mi yoksa bilmediğimiz başka kimseler mi kullanıyor? Bu araçlarla biri kaza yapsa belediyenin haberi dahi olmayacak. Neyseki noter kayıtlarında bu araçlar hala belediyeye ait gözüküyor. Bu araçların bir an önce tespit edilmesi ve belediyenin ‘işte bu araçları bulduk ve kayıtlarımıza işledik’ demesi gerek. Bu araçların belediyeye yakın kimselere tahsis edilmediği konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi şart.


TAŞINMAZLAR CİNS DEĞİŞTİRDİ

AKP belediyeciliği ‘ben yaptım, oldu’ mantığıyla yıllardır Körfez’i yönetiyor. Bunun son örneğini Sayıtşay belediye hizmet binasının yapımını incelerken ortaya koydu. Söz konusu hizmet binasını yaparken taahhüt ettiği arsaya ek olarak bir başka arsayı da kullanmış. Bunu kayıtlarda düzeltme gereği bile duymamış. Sayıştay denetçileri konuyla ilgili şunları söylüyor; ‘22.08.2007 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 214 Ada/37 Parsel numaralı 4 katlı 56 odalı misafirhanenin ‘Belediye hizmet binası’ olarak, 214 Ada/38 Parsel numaralı 2 katlı misafirhanenin ise ‘hizmet binası’ olarak belediyeye tahsisi gerçekleşmiştir. Fakat tahsisi yapılan taşınmazların, tapu kayıtlarında arsa vasfı taşıdıkları ancak cins değişikliği işlemlerinin yapılmadığı tespit edilmiştir. 18.10.2010 tarihinde imzalanan Tahsisli Taşınmaz Teslim ve Tesellüm Tutanağıyla birlikte 214 Ada/38 Parsel numaralı taşınmazın tahsis amacı ‘Belediye hizmet binası yapımı’ olarak değiştirilmiş ve süresi 2 (iki) yıl olarak belirlenmiştir.


İKİ PARSEL BİRLEŞTİRİLDİ

Diğer taraftan 214 Ada/37 Parsel numaralı 4 katlı 56 odalı misafirhane için herhangi bir işlem yapılmamıştır. 18.10.2010 tarihinde imzalanan Tahsisli Taşınmaz Teslim ve Tesellüm Tutanağına istinaden 214 Ada/37 Parsel numaralı 4 katlı 56 odalı misafirhane ve 214 Ada/38 Parsel numaralı 2 katlı misafirhane yıkılarak iki parsel üzerinde tek bir yapıdan oluşan Belediye hizmet binası yapılmıştır. idare Tahsisli Taşınmaz Teslim ve Tesellüm Tutanağında 214 Ada/38 Parsel numaralı taşınmazda Belediye hizmet binası yapacağını taahhüt etmesine rağmen tahsis edilen iki parseli birleştirmiş ve 214 Ada/37 Parsel numaralı taşınmaz üzerine belediye hizmet binası inşa etmiştir. Sonuç olarak, tahsis işlemlerinin yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde eksikliklerinin giderilmesi ve yeni hizmet binası olarak kullanılan taşınmazın kullanım şekli ile tapu kayıtlarının uyumlu hale getirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.’

16 ADET RUHSATSIZ BİNA KİRALAMIŞ

Körfez Belediyesi’ni yöneten AKP’li zihniyet ‘ben yaptım, oldu’ anlayışıyla hareket ederken ruhsatız yapılarını dahi kiraya vermiş. Nasılsa kimse dokunamaz diye kendi başına hareket eden Körfez Belediyesi yönetimi 16 adet ruhsatsız binasını kiralamış. Kaçak yapı olarak nitelendirilen bu binalarla ilgili hiçbir işlem yapılmamış. Vatandaşın ruhsatsız binaları tek tek yıkılırken söz konusu Körfez Belediyesi olduğunda binaları bırakın yıkmayı ruhsatlandırma işlemi için bile harekete geçmemişler. Bu durum Sayıştay denetim raporuna yansıdığı için hepimiz haberdar olduk. Bir de raporlara yansımayanlar, sumen altı edilenler var. Onlar düşünüldüğünü yönetim zafiyetinin boyutu çok daha net şekilde anlaşılıyor.


32 MİLYON FAİZ

Bütün kamuoyunun malumu Körfez Belediyesi borç batağında. SGK borçlarına karşılık mülklerinin büyük bölümünü devreden belediye kısa sürede yeniden hem SGK’ya hem de piyasaya çok büyük borçlar yaptı. Sayıştay raporları bu borçların belediyeye nasıl bir yük getirdiğini ortaya çıkardı. Belediye sadece 2022 yılında 42 milyon 66 bin 567 lira 3 kuruş borcu için 32 milyon 5 bin 697 lira 67 kuruş faiz yüküyle karşı karşıya geldi. Belediyenin 42 milyon lira borcu zamanında ödenmediği için sadece bir yılda 74 milyon lira oldu. Sayıştay denetçileri konuyla ilgili olarak, ‘Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması için emekli sandığı kesenekleri, işsizlik sigortası kesenekleri ve kamu idarelerine ait payları süresinde ödemesi gerektiği düşünülmektedir’ dedi.”