Kocaeli’nin yeni yüzyılını anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Ticaret Odasının yüzüncü yıl programında tam 1 saatlik konuşma gerçekleştirdi. Büyükakın deprem hazırlığından metro yapımına kadar bir çok konuya değindi

Kocaeli’nin yeni yüzyılını anlattı

Kocaeli Ticaret Odası bugün oda binasında Cumhuriyet Bayramının 100’üncü yılına özel program düzenledi. Programda konuşmacı olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın tam bir saatlik bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan Büyükakın yaptığı konuşmada şunları söyledi: “100. Yılımıza birkaç gün kala yapılması gereken ilk şey Gazi Mustafa Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını saygıyla anmaktadır. 100’üncü yılımızı kutlamaya hazırlanırken yeni yüz yılı konuşmak lazım. Ticaret Odası, Sanayi Odası, Valilik, ilçe belediyeleri bir şeyler yapıyor. Bu yapılanları bir akla bağlamak gerekiyor. Sağ kürek sol kürekten fazla çekilirse denge şaşar. Yönetmek aslında iş yapmaktan ziyade bu düzeni sağlamak. Ben de bu tabloyu okumak zorundayım.

ÜRETMEYEN TOPLUMDA AHLAK KALMAMIŞTIR

Trendlerin nereye gittiğini ve bu şehre nasıl uygulanması gerektiğini unutmamak lazım. Akademik akıl lazım. Dijitalize olan işin trendini kaçırdıysanız birkaç on yıl içinde yok olacak bir sektöre girmiş olursunuz ve böylece rekabetçi üstünlüğünüzü kaybedersiniz. Rekabeti makineleşmede kaybediyoruz. Üretmeyen toplumda ahlak kalmamıştır. Katma değeri yüksek olan ürünler üreten milletler, ilelebet payidar olacaktır. Yeni dünyanın zenginlik yaratma biçimine nüfuz olmamız lazım. Yoksa bu rekabeti kaybederiz. Bu toplumu, bu ülkeyi, bu şehri bu vizyona doğru yöneltmemiz lazım. İnsanların huzurlu, toplumun farklı kesimlerinin birbiriyle kavga etmediği bir şehir olması için yüksek değerli yüksek katma değerli ürünler üreten, tarımsal faaliyetleri kendine yeten, sürdürülebilir bir şehir olması lazım.

AKADEMİK AKLA İHTİYACIMIZ VAR

Limanların elleçleme kapasitesini artıracak bir projeye ihtiyaç var. Bu kente bir tane lojistik köy lazım. 150 hektar büyüklüğünde içinde gümrük işlemlerinin olduğu, mali işlemlerin yapıldığı, büyük depo antrepoların olduğu Kuzey Marmara Otoyoluna hıza ulaşılabilen bir yer. Yüksek katma değeri olan sektörlerin bu kente gelip üretim yapmasını teşvik etmeliyiz. Kurumsallaşmanın olması da gerekiyor. Bunları başardığımızda daha güzel işler yapacağız. Trendlerin nereye gittiği o trendlere bu şehrin nasıl adapte olacağı akademik aklın olması lazım. İstikametin şaşmaması için bir pusulaya ihtiyaç var; o da akademik bilgidir.

VERGİ ÖDEYENE HESAP VERİYORUZ

Tekil, anlık, duygusal kararlar verilirse şehir kaybedilir. Bu şehrin iklimini bozmadan hareket edilmeli. Sorun varsa çözüm aryan yeni sorunların çıkmasını engelleyen akıllar gerekiyor. Türkiye’de bütçe düşünülmez. Yaptı mı yaptı aferin iyi derler. Otoritelerin hesap vermesi gerekiyor, biz bunları adını koymadan yapıyoruz. Her yıl çıkıp anlatıyoruz. Bir belediye başkanı vergi ödeyene hesap verir. Bizim ülkemizde en az dikkat çeken bütçe performansıdır.

DEPREME HIZLICA HAZIRLANACAĞIZ

30 milyar TL borçlanma hakkımız var. Bu para kentimizi depreme hazırlamak için kullanılacak. Türkiye’de depreme hızlıca hazırlanan şehirlerden biri olacağız. Şehir Hastanesinin tramvay döşeniyor, orada büyük bir mesafe alındı. Alikahya stadına kadar ulaşacak olan tramvay çok büyük bir trafik problemini çözecek. Metronun ise kararnamesi çıktı, bütçeye girecek ondan sonra ihalesi yapılacak. 5 yıl gibi bir zaman zarfında olacak. Lojistik köy yapılmazsa bu kentin trafiğini yönetmek imkansız hale gelecek. Mühendislik dışında konuşanlara popülistlik yapanlara itibar etmeyin.

20 YIL SONRA EN GÜÇLÜ EKONOMİ

İnşallah teleferik bu dönem kullanılmaya başlanacak o bölgenin turizmine büyük katkı sağlayacak. Toplumun topyekün hareket etmesi lazım. Yeni yapılmakta olanlar, akademide olanlar, iş adamlarının vizyonlarına baktığımda Türkiye’nin başka bir yöne gittiğini görüyorum. Avrupa’da güneş batıyor ve akıl tutulması yaşanıyor. Onların bir geleceği olmayacak. Biz yükselen bir medeniyet olarak duruyoruz. Türkiye bundan 20 yıl sonra en güçlü ekonomisi olarak duracak. Yüzyıl önce bu yoklukta vazgeçmeyi düşünmeyen bu vatan ve bayrak için şehit olan vatan evlatlarını ve Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyorum. Biraz uzun konuştum yordum ama çok fazla buluşma fırsatımız olmuyor. Daha kısa kısa sık sık buluşmamız gerekiyor.”