Hürriyet’ten haciz açıklaması Nevzat Doğan hiç borç ödememiş!
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, belediyeye gelen haciz işlemiyle ilgili basın açıklaması düzenledi. Hürriyet borçların AKP döneminde sadece 6 milyonunun ödendiğini söyledi
.jpg)
Kocaeli’de SGK’ya en çok borcu olan İzmit Belediyesine haciz kararı çıktı. Karar sonrası İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Ankara dönüşü bugün Leyla Atakan Şehir Kütüphanesinde basın toplantısı düzenledi.
BELEDİYELER KULLANMADIĞI YERLERİ TAKAS YAPAR
Toplantıda konuşan Hürriyet şunları söyledi: “Yıllardan bu yana pek çok belediye SGK borcunu da vergi borcunu da ödemekte zorlanır. Bunların hepsini ödediğinde yatırıma ayıracak oran azalır. Bugün Kocaeli’de pek çok belediye borçlu konumdadır tek belediye biz değiliz. Haciz işlemi de ilk değil. Tüm belediyelerde SGK ve haciz işlemi vardır. Bazı belediyeler bu borçlara karşılık bazı araziler takas yapılmıştır. Belediyeler çoğu zaman kullanmadığı yerleri takas yapar. Seçimden önce yapılandırma yasaları çıkar ve pek çok kurum da borçlarını yapılandırır. SGK ile ilgili de yapılandırma teklif edilmesine rağmen o süreç gerçekleşmedi.

YİNE BORÇLAR BİRİKİYOR
Öncelikle SGK borcuyla alakalı bilgi vermek isterim. Saraybahçe Belediyesinden itibaren kuruluş Temmuz 94. Borçları hazine müsteşarlığı tarafından borçları yapılandırmaya tabii tutuluyor. 2005-2006 dönemi yine borçlar birikiyor kurumlara ödenmiyor. O dönemlerde belediye çalışanlarının SGK borçları var. O dönemde taşeron işçileri söz konusuydu. Taşeron işçiler 1 Nisan 2018’de belediye şirketlerine geçti. Belediye tarafının kurum karşılıklarına denk gelen borçlar var.
BİRÇOK BELEDİYE ÖDEMEKTE ZORLANIR
Öncelikle görüşmelerle sonuca gelmeden önce birkaç bilgilendirme yapmak istedim. Özellikle yapılan haberlerde böyle sanki ilk defa gayrimenkul haczi yapılıyormuş, hangi işe ilk defa bir SGK ya da vergi borcu olan bir belediyeymiş gibi bir algı yönetimi söz konusu oldu. Bunu özellikle belirtmek isterim Yıllardan bu yana birçok belediye, Türkiye'deki birçok belediye ve Kocaeli'deki birçok belediye SGK borçlarını da, vergi borçlarını da ödemekte her zaman zorlanır. Ödeyemez. Özellikle zaten bir yandan maaşlar bir yandan kurum karşılıkları. Bunların hepsini ödemeye kalktığında yatırım yapması elbette ki azalır. Dolayısıyla bir Kocaeli'de de birçok belediye SGK ve vergi borçları gibi borçları ödeyemediği için hep borçlu konumdadır. Yani tek SGK ve vergi borcu olan belediye biz değiliz.
HACİZ ANORMAL DEĞİL
Ya bu anormal bir şey değil. Bu yapılan haciz işlemidir anormal bir şey değil. Ki ilk defa da değil. Bütün belediyelerin, gayrimenkullerinde SGK ve vergi borçlarına ilişkin illaki hacizler vardır. Ya da yapılmış takip işlemleri vardır. Bu takip işlemlerinde belediyeler mal varlığı gösterirler. Sahip oldukları gayrimenkulleri gösterirler ve bunlara bazen haciz işlemleri uygulanır. Bazen de sizlerin de malumunuz ki zaman zaman haberler yapıyorsunuz. Bazı belediyelerde bu borçlarına karşılık kamu arazilerine sahip oldukları arazileri takas yaparlar. Hatta çok gündeme gelmiştir. Cami yerleri, okul yerleri satılıyor haberleri. Bu vergi ve SGK borçlarına ilişkin kurumlar arası takas sonucu oluşur. Ve belediyeler çoğu zaman kullanmadığı yerleri arazileri borçlarına karşılık takas yaparlar. Bir de seçimlerden öncesinde birçok yapılandırma usulleri yasaları çıkar ve birçok konuda borçlarını yapılandırır. Bizim de bu anlamda geçmişten bu yana gelen borçların büyük bir kısmı özellikle vergi borçlarımız zaten yapılandırmadaydı.
YAPILANDIRMA ÇIKARTILIYOR
SGK'yla ilgili de yapılandırma defalarca tespit edilmesine rağmen ne yazık ki SGK ile ilgili yapılandırma süreci bir türlü gerçekleşmedi. Saraybahçe Belediyesi'nden itibaren. Saraybahçe Belediyesi'nin kuruluşu Temmuz 1994. SGK borçları da 94-2004 arasında. Hazine Müsteşarlığı tarafından bir uzlaşma, bir yapılandırma çıkartılıyor ve yapılandırılmaya tabi tutuluyor. 94-2004 arası. O döneme kadar olan borçların bir kısmı yapılandırılıyor.
İKİ TÜRLÜ BORÇ SÖZ KONUSU OLDU
2005-2016 dönemi yine borçlar birikiyor. SGK karşılıkları, kurum karşılıkları ödenmiyor. O dönemde de ödenmiyor. Sadece şu farkı size söylemek isterim. O dönemlerde belediye çalışanlarının SGK borçları var. Onların SGK kurumu karşılıkları var. Biliyorsunuz o dönemlerde taşeron işçiliği söz konusuydu. Belediyenin bütün çalışanlar belediyenin çalışanları değildi. Taşeron işçiler 2018 yılında belediye şirketlerine geçti. Dolayısıyla belediye şirketlerine geçtiği için artık iki türlü borç söz konusu oldu belediyeler açısından. Bir belediye tarafının kurum karşılıkları denk gelen borçlar var. Bir de şirketi yani şu anda bütün belediyelerin sahip olduğu şirketler var biliyorsunuz.
SGK BORÇLARI
Yüzde yüz belediyelere ait yüzde yüz sermayesi belediyelere ait olan şirketlerde çalışıyor. Sonradan alınan işçiler ve bu işçilerin kurum karşılıkları var. Dolayısıyla bizim birazdan bahsedeceğimiz ve sizinle dünden beri basına yansıttığınız borç oranları o şirketin de SGK borçlarını içeriyor. Yani geçmişte hep diğer belediyelere. Sadece belediye tarafı üzerinden borçlar gündeme getirilirken bizde ne hikmetse birden bire geldi. Bizim çalışanlarımız BEKAŞ’a bağlı ama şu anda bize haciz işlem borcunun tamamı içerisinde BEKAŞ şirketini şirket üzerinden ödemesi gereken SGK borçları da belediye tarafı üzerinden haciz işlemi ve tahsilat işlemine girişilmiştir. Onu özellikle belirtmek istiyorum. Ve geçmişten bu yana bunun karşılıkları ödenmiyor derken size demeye çalıştığımız şey az önce söylediğim gibi 94 Saraybahçe kuruluşundan itibaren yine kurum karşılıkları ödenmiyor ve yapılandırılıyor.
2016’DA TAKAS GÜNDEME GELİYOR
2005-2016 dönemi tamamen AK Parti dönemidir. Çünkü bazı AK Partililer de sataşmada bulunmuşlar. Sanki tek borçlu ya da ilk borçlu belediye gibi. Zaten kendi dönemlerimde de 2005’ten 2016’ya kadar hiç SGK borcu ödememişler. Ve 2016’da bir takas gündeme geliyor. Bunlardan bir tanesi bizim kullandığımız hizmet binaları, işte muhtarların bulunduğu yerler gibi bu takaslar yapılıyor ve o dönemde bu takaslarla birlikte borcun bir kısmı kapatılıyor. Ne zaman ki yapılandırma imkanı doğuyor. Yapılandırmaya karşılık olarak ödeyebiliyor.
6 MİLYONU AKP DÖNEMİNDE ÖDENİYOR
Yine takastan sonra 2016-2019 bizim göreve geldiğimiz güne kadar da yine o takastan sonra işleyen SGK borçları hiçbir şekilde ödenmiyor. O dönemden SGK prim borçları var. Yine bizim dönemimizde de zaten geçmişten beri önemli değil. Bizim de dönemimizde SGK kurum karşılıkları ödeme gibi bir şansımız yok. Çünkü ona dönük bir nakit akışımız yok. Hatta şöyle bir detay bilgi verilse, bu çok önemli bir bilgi. 1994-2004 arası yani Saraybahçe Belediyesi Kuruluşundan 2004’e kadar olan yapılandırılmış borçların 6 milyonu kadar AK Parti döneminde ödeniyor.
BORÇ SİZİN DİYEBİLİRLER
Yapılandırıldığı için ve yapılandırma belli bir tarihten sonra sosyal rakamları belli bir oranda ve tarihlere göre işliyor. 30 milyonluk kısmı o yapılandırılan 30 milyonluk kısmı 2019-2023 arasında yani yine bizim dönemimize denk geliyor. İller Bankası tarafından kesiliyor. İller Bankası tarafından da en büyük oranı 6 milyonu AK Parti döneminde kesiliyor. 30 milyonu bizim dönemimizde ödeniyor. Çünkü şimdi bu rakamları verdik, tahlilleri verdik. Adımız kadar eminiz. 94, 2004 arası zaten sizin borçlarınızdı. Zaten CHP vardı belediyelerde diyebilirler; Dolayısıyla tamam yapılandırıldı, borç, o dönemden ödenmiyordu ama sizin diyeceklerdir büyük olasılıkla. O da benim için ek bir açıklama.
BÜYÜK BİR KISMI ÖDEDİK
94-2004 arası ödenmeyen SGK borçlarının büyük bir kısmı yani 30 milyon gibi en büyük kısmı gene bizim dönemimizde iller bankamız tarafından kesilerek ödeniyor arkadaşlar. Bunu özellikle söylemek istiyorum. Eee altı milyonu sadece AK Parti'nin yönettiği dönemde kesiliyor. İller Bankası tarafından yine büyük bir kısmını biz ödemiş oluyoruz 2019-2023 kısmı. Yani bizim dönemimiz. Yine SGK borçlarımız ne yazık ki ödenemiyor. Ama dediğim gibi bu yeni bir şey değil. Uzun zamandır olan bir şey.
435 ADET GAYRİMENKULE HACİZ
Yaklaşık 435 adet gayrimenkulümüzü biz mal varlığı olarak göstermiştik. Ve bunların bir kısmı haczedilir, bir kısmı usulen belediyeleri kurumları kilitlememek adına, kurumlar arası diyalogla bunlar çözülür. Ve belediyeleri kilitlememek adına da işlemler yapılır. Ama biz böyle bir şey yaşadık ki, ilginç oldu. Mesele haciz değil. Mesele gayrimenkullerimizin haddi değil. Aynı gün size verdik elinizde var şu anda. Haciz yazıları aynı gün iki tane yazı yazılıyor. SGK tarafından. Bizim de özellikle sunduğumuz ve bir haciz işlemi yapacaksanız bu gayrimenkullerimizi mal beyanı olarak bildiriyor. Çünkü yapmamız gereken, kanunen yapmamız gereken de bildirimler var. Biz de size bildiriyoruz. 435 adet gayrimenkulümüz var. Haciz koyabilirsiniz diyerek ya da mal varlığı olarak gösteriyoruz diyoruz. Ilk başta 435 adet koyuyorlar. Aynı gün yazıyı yeniliyorlar. Ertesi gün kayda geçiyor. O yüzden tarihleri bizim var ama yazılar aynı gün organize ediliyor. Aynı gün sonrasında işlemi gerçekleştirilememiş olup İzmit Belediye Başkanlığı'na ait tüm gayrimenkullere haciz konulmasına diye.
İŞÇİLERİ DE MAĞDUR EDECEK BİR UYGULAMA
Bu tüm gayrimenkullere el koymak demek taşkın haciz demek. Yani borcumuzun çok çok üstünde belediyeyi kilitlemek adına belediyenin bütün işlemlerini kilitlemek adına bizi ciddi mağdur edecek sadece bizi değil bizimle işlem yapan bir sürü vatandaşı mağdur eden haciz işlemi borcun çok üstünde bir haciz işlemi ve tekrar söylüyorum vatandaşı da bizimle iş yapan diğer insanları da hatta yeri geldiğinde işçilerimizi de mağdur edebilecek düzeyde bir uygulama ilk defa karşılaşıyoruz. Ve sonra sorduk ki diğer belediyelere sorduk. Diğer belediyelerin yaptığı işlemlere baktık. Hiçbir belediyeye böyle bir uygulama yapılmamış. Özellikle var mı size de bütün gayrimenkullerinize haciz koyma gibi işlemi. Hayır bizde yok dediler. Bütün kurumlara sorduk. Hayır bizde yok dediler. Peki neden biz neden sadece İzmit Belediyesi? Neden sadece İzmit Belediyesi'nin bütün gayrimenkullerine haciz konuyor?”