"En büyük projenin başındayız!", "Gençliğim burada geçti, kokudan durulmazdı"
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki dip çamuru temizliğinin yapıldığı alana geldi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bugün Kocaeli’ye geldi. Dip Çamuru Temizliği bölgesinde incelemelerde bulunan Bakan Özhaseki’ye bölgedeki çalışmalar anlatıldı. Bakan Özhaseki’ye Kocaeli Valisi Seddar YavuzV AKP Kocaeli Milletvekili Veysal Tipioğlu, AKP Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AKP Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus katıldı.
"EN BÜYÜK PROJENİN BAŞINDAYIZ"
Çalışmaları inceleyen Bakan Özhaseki şunları söyledi: “Bugün ülkemizin gözde şehirlerinden Kocaeli'deyiz. Sabah vilayetimizi, belediyemizi sonra AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partimizi ziyaret ederek çalışmalarımıza başladık. Şimdi de burada bakanlık olarak şu anda uygulamakta olduğumuz en büyük projenin başındayız. Önemli çünkü Marmara denizi yedi vilayete sınır olan bir deniz. 11.500 kilometrekare yüzeye sahip olduğu gibi aynı zamanda çevresinde bulunan 27 milyon insan da bir türlü Marmaray'la ilişki içerisinde Marmara'dan yılda yaklaşık 40 bin de gemi geçiyor. Bu bölge bizim Türkiye'nin belki de can damarı diyebileceğimiz bir bölge.
"KOKUDAN DURULMAZDI"
Ticaret olarak, sanayi olarak, finans olarak her türlü Türkiye'nin bağımlı olduğu bir bölgeden bahsediyoruz böyle bir bölgede bizim yıllar öncesinden başlayan bir takım ihmallerin getirmiş olduğu bir kirlilikle geçtiğimiz yıllarda karşı karşıya kaldık. Gençliğim buralarda geçti. O yüzden çok iyi biliyorum bu bölgeyi. Geçmişte bundan 20-25 yıl kadar önce kokudan durulmazdı bu çevrede o sıkıntılara tedbir alınamadığı için geçtiğimiz yıllarda müsilaj dediğimiz bir bela ile de karşı karşıya kaldık.
ÇAMUR KALMAYINCA OKSİJEN DE KALMIYOR
Bunun en büyük sebebi bir taraftan tarımsal, bir taraftan evsel, bir taraftan da fabrika atıklarının denizde kontrolsüz bir şekilde arıtılmadan temizlenmeden verilmiş olması. Yıllar içerisinde dipte biriken bu çamurlar o ekosistemi bozuyor. Balıkların beslenme alanı olarak görebileceğimiz o yosun bölgesiyle tamamıyla irtibat kesiliyor. Onların üzerine çamur kaplayınca oksijen de kalmıyor ve hayatiyet yavaş yavaş son buluyor. Eğer siz buna tedbir almazsanız karşınıza kocaman bir balçık bir belki de batak alan gibi bir problemle de karşı karşıya kalıyorsunuz.
" YENİ BALIK TÜRLERİNİN ORTAYA ÇIKTIĞINA ŞAHİT OLDUK"
Benim bakanlığımın ilk döneminde Mogan Gölü'nde benzer bir tehlikeyle karşı karşıya kaldık Orada Ankara'nın tek sulak alanı olan iç gölü olan Moganda da aynı şekilde büyük bir tehlike başlamıştı. Bu gemilerle aynı şekilde temizliğe başladık. Oradan bastığımız o çamuru bir kenarda kurutmaya tabi tuttuk. Sonra da temizlenmiş alanda bir müddet sonra yeniden hayatiyetin başladığını, oksijenin bollaştığını, dipteki o canlıların, bitkilerin yavaş yavaş yeşillendiğini ve buna bağlı olarak da yeni balık türlerini ortaya çıktığını hep birlikte şahit olduk. O yüzden çok acil olarak yapılması gereken burada bu tür bir faaliyete başlamaktı. Bundan zaten iki yıl kadar önce Marmara Denizi ve adalar özel çevre koruma alanı ilan edildi ve geçtiğimiz yıl da bu işin kontrolünün, yerinde bulunan yerel yönetimlerimizin daha kolay, daha rahat ve her an takip sistemiyle Kolayca yapabileceği düşüncesiyle biz birlikte Kocaeli Belediyemizle birlikte ihaleye karar verdik. Belediyemiz bunu yaptı.
"33 MİLYON METREKÜP ÇAMUR ÇIKARACAĞIZ"
Şu anda ilgili firma çalışıyor. Çalışmalarda düşündüğümüz gibi gidiyor. Bir gecikme yok. Ve planladığımız şekilde süren bir çalışma var burada şimdi. Inşallah süre içerisinde birinci etap bitince ikinci etaba da devam edeceğiz. Ve buradan 33 milyon metreküp kadar bir çamur çıkaracağız. Onu kurulaştıracağız biraz daha. Kısırlaştırmadan uzaklaştıracağız. Marmara da bundan yıllar öncesindeki gibi asli haline yeniden dönecek. Burada yeniden canlanmış olacak.
"BİR TANE ÜLKEMİZ VAR"
Ne kopuk kalacak ne de bizim tehdit olarak gördüğümüz müsilajlar bir daha buralarda inşallah gözükmeyecek diye düşünüyoruz. Bu bizim şu anda Çevre Bakanlığı olarak Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği bakanlığı olarak yürüttüğümüz en büyük projelerin başında geliyor Bu faaliyetleri biz sürdüreceğiz. Bu ülke bizim, bir tane ülkemiz var. Oranın da asla kirlenmesine izin vermeyeceğiz. Bu tür yanlış işlerin yapılmasına da izin vermeyeceğiz. Eğer olan biten bir takım sıkıntı varsa bunu da temizlemek için o tehditleri giderebilmek için de bu faaliyetlere devam edeceğiz. Ben değerli başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Sayın Valimize teşekkür ediyorum. Allah razı olsun arkadaşlarımız, milletvekillerimiz bu konuya hassasiyet gösteriyorlar. Birebir takip ediyoruz. Inşallah kısa süre içerisinde bütün bu faaliyetlerimiz umduğumuz gibi biter diye düşünüyorum ben de. Teşekkür ediyorum arkadaşlar.“