Kocaeli'deki o devlet hastanelerinde ne kadar doktor kaldı? Şehir Hastanesi tedirginliği…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yarın resmi açılışı gerçekleştirilecek Kocaeli Şehir Hastanesi nedeniyle devlet hastanelerinin kapanacağı iddiaları daha önce yalanlanırken vatandaş, bu hastanelerin etrafındaki esnaf ve eczacılar tedirgin. Bu hastanelerdeki uzman kadroların ve kimi birimlerin Şehir Hastanesine geçmesi, vatandaşın kafasında “Devlet hastaneleri işlevsiz hale mi gelecek?” korkusunu oluşturdu

Kocaeli'deki o devlet hastanelerinde ne kadar doktor kaldı? Şehir Hastanesi tedirginliği…

16 Mart 2013 tarihinde ihaleye çıkarılan, 20 Mayıs 2015 tarihinde temel atma töreni gerçekleştirilen ve 29 Ekim 2017’de biteceği söylenen Kocaeli Şehir Hastanesi, adeta şehir efsanesine dönmüştü. Yetkili isimler ve AKP temsilcileri, her yıl hastanenin bitişini o yılın sene sonu olarak açıklamış lakin o sene sonu bir türlü gelmemişti. 14 Mayıs 2023 seçimlerine kısa bir süre kala Kocaeli Şehir Hastanesi nihayet hizmete girdi. Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, yarın kentimize gelerek Kocaeli Şehir Hastanesinin açılışını yapacak.

KAPANACAĞI YALANLANMIŞTI

Kocaeli Şehir Hastanesi, diğer illerde olduğu gibi “Kamu-Özel sektör işbirliği” sistemiyle inşa edildi. Yani yer devletten, alınan krediye garantörlük devletten, hastaneyi yapan firmaya ödenecek kira devletten, hasta sayısı garantisi devletten. Bu sistemle hizmete açılan Kocaeli Şehir Hastanesi, elbette ki önemli bir hizmet, önemli bir yatırım ancak vatandaşın en çok merak ettiği konu, ulaşımı daha kolay, oturduğu muhite daha yakın devlet hastanelerinin akıbeti! Daha önce pek çok kez Kocaeli Devlet Hastanesi, Seka Devlet Hastanesi ile Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kapatılacağı yönünde iddialar ortaya atılmış ancak bu iddialar, yetkili ağızlarca yalanlanmıştı.

ALİKAHYA ÇOCUK VE KADIN DOĞUM HASTANESİ KAPANDI

Kapanacağı duyurulan tek hastane, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı Alikahya Çocuk ve Kadın Doğum Hastanesi idi. Kocaeli Şehir Hastanesinin faaliyete geçmesiyle birlikte beklenen oldu ve bu hastanenin kapısına kilit vuruldu. Bu hastanedeki tüm birimler, Kocaeli Şehir Hastanesine taşındı. Peki, kapanmayacağı söylenen ancak diğer devlet hastaneleri olduğu gibi hizmet vermeyi sürdürecek mi? Bununla da ilgili yetkili ağızlar, Seka Devlet Hastanesi, Kocaeli Devlet Hastanesi ve Derince Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesinin kapanmayacağını, ancak bazı nitelikli hizmetlerin Kocaeli Şehir Hastanesine alınacağını dile getirmişti. Kocaeli Devlet Hastanesinde bulunan onkoloji biriminin, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bulunan yanık ünitesinin, Şehir Hastanesine gideceği aktarılmıştı. Yenidoğan yoğun bakım, kardiyoloji ve anjiyo gibi özellikli hizmetlerin tamamının Şehir Hastanesine alınacağı ifade edilmişti. Öyle de oldu.

UZMANLAR GİDİYOR MU?

Peki Kocaeli Şehir Hastanesi, sağlık kadrosunu nasıl oluşturdu? Bir süre önce hasta kabulüne başlayan ve yarın resmi açılışı yapılacak olan Kocaeli Şehir Hastanesi, uzman doktor kadrosunu nasıl oluşturdu? Yukarıda bahsi geçen devlet hastanelerinin uzman kadrolarının önemli bir kısmının Kocaeli Şehir Hastanesine geçtiği söyleniyor. Bu, randevu sistemi üzerinden bakıldığında da görülebiliyor. Bu devlet hastanelerde ağırlıklı olarak pratisyen hekimlerin kaldığı öne sürülüyor. Eski binası yıkılan ve yerine oldukça donanımlı bir bina yapılan, 25 Aralık 2017 tarihinde binası hizmete açılan Kocaeli Devlet Hastanesinde de durumun farklı olmadığı, hatta diğer ilçelerden dahi Kocaeli Şehir Hastanesine uzman, hemşire ve benzeri sağlık personelinin çekildiği dile getiriliyor.

AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Yetkili merciler her ne kadar devlet hastanelerinin kapanmayacağı yönünde beyanat verse de yavaş yavaş kadroları Kocaeli Şehir Hastanesine çekilen bu devlet hastanelerinin kapatılmasından ya da daha işlevsiz hale gelmesinden endişe ediyor. Hastane çevresindeki eczacılardan esnaflara kadar herkes bu konuda endişeli. Vatandaşlar, esnaflar ve eczacılar yetkili mercilerden kendilerini rahatlatacak bir açıklama bekliyor. İl Sağlık Müdürlüğünün bu devlet hastanelerinden kaç uzman hekimin, kaç sağlık personelinin Kocaeli Şehir Hastanesine geçiş yaptığını, bu hastanelerde kaç uzman doktor bırakıldığını, hangi bölümlerin gittiğini ya da gideceğini, hangi bölümlerin kalacağını detaylı bir şekilde kamuoyuna duyurması isteniyor. Vatandaş, Kocaeli Şehir Hastanesinde garanti edilen hasta sayısı nedeniyle devlet hastanelerinin kapanmasını ya da işlevsiz hale getirilmemesini bekliyor. Öte yandan kapanan Alikahya Çocuk ve Kadın Doğum Hastanesi binasının ne olacağı da merak ediliyor.