Umuttepe Cami ve Kültür Merkezi Açıldı
Umuttepe Cami ve Kültür Merkezi Açıldı

Umuttepe mevkiinde, Eski İstanbul Yolu’nun kenarında inşa edilen ve adını bölgeden alan Umuttepe Cami ve Kültür Merkezi açıldı.
Umuttepe mevkiinde, Eski İstanbul Yolu’nun kenarında inşa edilen ve adını bölgeden alan Umuttepe Cami ve Kültür Merkezi açıldı.Saat 11.30’da gerçekleştirilen açılış törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezer Komsuoğlu, İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, Cami mimarları Yusuf Ersan , Aysel Ersan ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış Fevziye Cami İmam Hatibi Faruk Çoban’ın Kur’an okumasıyla başladı.
Amacımız Yaşayan Bir Cami Yaratmak
Açılış Umuttepe Cami YaptırmaDerneği Başkanı Hüseyin Gezer’in konuşma yapmasıyla devam etti. Hüseyin Tezer hayırlı ve güzel bir açılış için bir araya geldiklerini söyleyen Tezer açmış oldukları camii’nin genel özelliklerinden bahsetti. Amaçlarının yaşayan bir camiyi hayata geçirmek olduğunu söyleyen Gezer, caminin sürekli öğrencilerin ve halkın gelip eğitim aldığı ve ibadet yaptığı yer olarak görülmesini istediklerini ifade eden Gezer,’’KOMEK ile beraber eğitimlere başladık. İngilizce, Almanca, Rusça gibi eğitimler veriyoruz. Öğrencilerimizin istek ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz’’ dedi.
55 Kadar Üniversitede Cami Yapımı Devam Ediyor
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ise diyanet işlerinin kurulduğu zaman halkın inanç ve ibadet ile aydınlatmak olarak görmüş ve o zamandan bu zamana kadar çalıştıklarını söyledi.Son 4-5 yıl içerisinde üniversitelerin camiler ile buluşturulması konusunda önemli yardım aldıklarını söyleyen Yılmaz, 55 kadar üniversitede cami yapımının devam ettiğini belirtti. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise bu caminin gençlerin aydınlanacağı bir yer olacağını ve bilgi ile dolan bir cami olacağını söyledi.
Bu Eser Büyük Katkı Sağlayacak
Vali Ercan Topaca bir çok aktiviteyi bi arada bulunduran ve üniversitenin yanı başında kurulması güzel bir amaç oluşturduğunu söyledi. Bu cami bitmeden öteki camilerin inşaatlarının başladığını ve bir şekilde bütün hizmetlerin bittiğini ifade etti. Emeği geçen tüm çalışanlara şükranlarını sunan Topaca,’’Bu eserin hayırlı bir bilgi edinme islamiyeti doğru öğrenme anlamında önemli katkı sağlayacağını umuyorum’’ dedi.
İslam Dünyası Bilim ve Teknoloji Üretmede Geri Kaldı
Fikri Işık, medeniyeterin en önemli göstergelerin şehirler olduğunu söyleyen Işık, dünyanın en eski üniversitelerine sahip olunduğunu ifade etti. Işık, Cami ile eğitimin iç içe olduğunu birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını söylerek, islam medeniyetinin çok önemli bir yere sahip olunduğunu ifade etti. Işık, ‘’İslam dünyası maalesef bilim ve teknoloji üretmede çok geri kaldı. Bunun nedeni müslümanların islamdan uzak kalmalarıdır. İlim Çin’de dahi olsa alınız. Fakat ilmin zahmetine en az katlanan toplumlardanız. Bu eser hemen üniversitemizin yanı başında. Sadece cami olarak değil bir kültür merkezi olarak üretilmiş bir yer. İslam dünyası son 300 yıldır sosyal bilimlerden uzaklaştığı için ciddi bir gerileme dönemi yaşadı. Gerek teknolojiye gerek sosyal bilimlere en çok katkı vermiş bir millet olmamıza rağmen artık biz ibni Sinaları yetişrtiremiyoruz. Çünkü medeniyet algımızı kaybettik. Umarım bu ülke ve bu medeniyet yeni insanlar yetiştirir’’ şeklinde konuştu.
Cami 3 Milyon 500 Bin TL’ye Mal Oldu
Umuttepe Cami ve Kültür Merkezi, Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi’nin hemen karşısında, 2 bin 513 metrekarelik arsa üzerinde kuruldu.İhtiyaç halinde harm katının altında oluşturulan çok amaçlı salon da ibadete açıldığında, cemaat kapasitesi bin 100 kişiye ulaşıyor.Cami bahçesi yine klasik cami tasarımlarında bulunan revaklı avlu özelliğiyle yarı şeffaf saçaklarla çevreli.Maliyeti 3 milyon 500 bin TL’ye olan camiye 2011 yılında başlandı.
İslam Tarihi Kitaplarından Oluşan Müze Kuruldu
İkinci bodrum katta; 650 m²’lik kütüphane,yaklaşık 350 m²’lik kütüphane destek alanı var. Bu alan wc’ler, internet kafe, dinlenme salonu ve fuayeden oluşuyor.Bodrum katta, sirkülasyon alanları hariç 210 m²’lik kapalı salonda kafe ve oyun alanları bulunuyor.Umuttepe Kültür Merkezi’nin her katı müstakil girişlerle desteklenerek, birbirinden ayrı ve farklı zamanlarda kullanılabilme özelliğine de sahip.Planlama esnasında cami arsasının doğusunda kalan dağ-vadi manzarasının her kattan rahatlıkla seyredilebilmesi için özel çaba gösterildi.