Bungalovda gizli kamera skandalı sektörü vurdu: Telefonlarımız çalmıyor

Kocaeli’de yaşayan iki şahsın Sapanca’da işlettiği bungalovda gizli kamera tespit edilmesi ve şahısların tutuklanması, bungalov sektörünü vurdu. Gazetemize konuşan bir işletmeci, olayın ortaya çıktığı günden bu yana telefonlarının dahi çalmadığını, iş yapamadıklarını aktarırken Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği (SAVİBU) Başkanı Ali Safa Alaçam ise gazetemize yaşanan skandalın tekrarlanmaması aldıkları önlemi aktardı. İşte detaylar…

Bungalovda gizli kamera skandalı sektörü vurdu: Telefonlarımız çalmıyor
Fotoğraf: DHA

Tüm Türkiye, günlerdir Sapanca’da bir bungalovda yaşanan gizli kamera skandalını konuşuyor. Peki, diğer bungalovlar, yaşanan ve infiale sebep olan bu olaydan nasıl etkilendi? Vatandaşların bu tür işletmelere olan bakışını olumsuz etkileyen skandala karşı, diğer bungalov işletmecilerinin vatandaşların güvenini kazanmalarını sağlayacak bir çözüm önerisi ya da aldıkları, alacakları bir önlem var mı? Yani vatandaş, “Bu bungalovda kesinlikle gizli kamera, ses kaydı ve benzeri bir cihaz yok” diyerek gönül rahatlığıyla bungalov kiralayabilecek mi? Tüm bu soruları, muhataplarına yönelttik ve vatandaşları rahatlatabilecek cevaplar aldık. Bir bungalov işletmecisi, yaşanan bu olay sonrası işlerinin sıfırlandığını, telefonlarının çalmadığını belirtirken Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği (SAVİBU) Başkanı Ali Safa Alaçam ise gazetemize yaptığı açıklamada, bungalovda tatil yapmayı seven vatandaşların içine su serpecek bir önlemden söz etti.

Bungalovda gizli kamera skandalı sektörü vurdu: Telefonlarımız çalmıyor
Fotoğraf: DHA



Kocaelili işletmeciler tutuklandı

Sakarya’nın Sapanca ilçesinde bungalov kiralayan İstanbullu bir aile, bungalovun yatak odası ve jakuzi bölümünün tamamını gören, ampul içine saklanmış gizli kamerayı, üzerinde yanıp sönen ışık sayesinde fark etmiş, olaydan bir süre sonra emniyet müdürlüğüne giderek şikayetçi olmuştu. Emniyet güçleri de bungalova baskın yaparak, yapıdaki tüm elektronik cihazlara el koyarak inceleme başlatmıştı. Polis ekipleri bungalovun Kocaeli’de yaşayan işletme sahipleri 31 yaşındaki H.K. ve 48 yaşındaki T.S.’yi gözaltına almış, zanlılar çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Şu ana kadar yapılan cihaz incelemelerinde ise bungalova yerleştirilen gizli kameradaki bazı görüntülerin işletme sahibi H.K.'nin telefonunda bulunduğu öne sürülmüştü. Skandalın yaşandığı bungalov ise süresiz olarak mühürlenmişti. Aynı zamanda aynı bölgede bulunan lüks bir otele ait 91 adet bungalov da ruhsatları olmadığı gerekçesiyle mühürlenmişti.

“Bizi töhmet altında bıraktılar, telefonlarımız çalmıyor”

Yaşanan bu olay, hiç kuşkusuz ki diğer bungalov işletmelerini büyük sıkıntıya soktu, mağdur etti. İnsanların sıklıkla kiraladığı bungalovların büyük bir kısmı, bir süredir neredeyse boş. Vatandaşlar, benzer bir durumun başlarına gelebileceğinden endişe duyarak, bu işletmelere rezervasyon yapmamaya başladı. Telefonla görüştüğümüz bir bungalov işletmecisi, yaşanan olayın ardından günlerdir telefonlarının dahi çalmadığını, işletmesinin boş kaldığını aktardı. Gazetemize konuşan işletmeci, “Yaşanan bu sapkınlık, beni ve çevremdeki işletmeleri de mağdur etti. Ben işimi layıkıyla yapan, gelen müşterilerin kimliklerini kolluk kuvvetlerine bildiren, bir müşteri bungalovdan ayrıldıktan sonra detaylı temizlik yapan, insanların mahremiyetine önem veren bir işletmeciyim. Ancak bu rezil olay sonrası mağdur oldum. Bizi töhmet altında bıraktılar. İşletme ruhsatı olmayan, jandarmaya kimlik bildirimi dahi yapamayan işletmeler kapatılmalı ve denetimler artırılmalı” ifadelerini kullandı.

Dernek başkanı gazetemize konuştu

Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği (SAVİBU) Başkanı Ali Safa Alaçam ise gazetemize yaptığı açıklamada yaşandığı iddia edilen olayın ruhsatla, belgeyle değil, kişilerin sapkınlığı ile alakalı olduğunu, bunun her sektörde yaşanabildiğini söyledi. Alaçam, bir de vatandaşların içini rahatlatacak, güvenlerini kazanacak bir önlemi, ilk kez gazetemizle paylaştı. Alaçam, tutuklanan şahısların, suçluluklarının kanıtlanması durumunda diğer bungalov işletmelerini töhmet altında bırakmaları ve yaşattıkları mağduriyet nedeniyle, şahıslar hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacaklarını söyledi.

Bungalovda gizli kamera skandalı sektörü vurdu: Telefonlarımız çalmıyor
Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği (SAVİBU) Başkanı Ali Safa Alaçam, gazetemize konuştu.

“Suçları netleşirse biz de dava açacağız”

Alaçam, şunları söyledi: “Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu olay, bir işletmenin ruhsatlı olup olmamasıyla değil, kişilerin sapkınlığıyla alakalı. Olayın yaşandığı derneğimize üye olmayan bungalovun da Bakanlık’tan aldığı geçici ruhsat vardı. Her sektörde, her meslekte böyle sapkınlıklar yaşanabiliyor. Daha önce de benzer durumlar otellerde, mağazaların soyunma odalarında yaşandı. Bunu tüm sektöre mal etmemek gerekiyor. Bungalovlar, ilk kez böyle bir olayla anıldı hem aile adına hem de sektörümüz adına üzgünüz. Şahısların henüz suçları netlik kazanmasa da yüksek şüpheyle tutuklandılar. Yargılama sürecinde suçlulukları kanıtlanırsa bizler de töhmet altında bırakılmamız ve mağdur edilmemizden dolayı, şahıslara maddi ve manevi tazminat davası açacağız, bunu da buradan söyleyeyim.

Anayasa Mahkemesi’nden ruhsat kararı

Ruhsat konusuna gelecek olursak, işletme ruhsatı olup, bakanlık ruhsatı olmayan işletmeler, jandarmaya müşteri kimliğini bildiriyor ve denetleniyor. Bu işletmeler yıllardır işletme ruhsatıyla faaliyet yürüttü, Turizm Bakanlığının yeni bir düzenleme yapması sonrası ruhsat sorunu ortaya çıktı. İşletmelerimizin açıldığı günden bu yana tamamı belediye ruhsatlı faaliyet gösteriyordu, Bakanlığın yaptığı düzenlemeler nedeniyle yüzde 20’si bakanlık ruhsatında sıkıntı yaşadı. Esnaf, ticaret odası kayıtları var, abonelikleri mevcut. Bir kısmı istenilen belgeleri, şart koşulan sürede yetiştiremedi bir kısmı ise kriterlere uyum sağlayamadı. Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili kararı var. Bakanlıktan belge alamayanlara, Bakanlık kapatma belgesi yolluyordu, Anayasa Mahkemesi, herhangi bir iş yeri ruhsatı olan bir işletmenin mülkiyet hakkından dolayı işyeri ruhsatı varsa bakanlık kararıyla kapatılamayacağına hükmetti. Sadece bu kararı, Bakanlık yeni bir düzenleme yapsın diye aralık ayına erteledi. Bizler de oradan gelecek cevaba göre hareket edeceğiz. Elbette ki işletme ruhsatı dahi olmayan, 30 civarında kaçak bungalov var, bunların jandarmaya bildirim yapmadığı, denetlenmediği gibi bir durum söz konusu olabilir ancak Bakanlık ruhsatı olmayan ancak işletme ruhsatı olan bungalovlarda böyle bir durum yok.”


Gizli kameraya karşı wifi ve dedektörlü önlem

Alaçam, yaşanan olayın tekrarlanmaması ve insanların bungalovlara karşı sarsılan güveninin yeniden tesisi için nasıl bir yol izlenebileceği, nasıl bir önlem alınabileceğine dair sorumuza da yanıt verdi. Alaçam, bir mekanda görüntü ve ses kaydeden cihazların tespitini yapan, kızılötesi kumanda boyutunda dedektörleri, yurt dışından sipariş ettiklerini, 5-6 gün içinde ellerine ulaşacağını, bu sayede de müşterinin bungalova girerken bu dedektörler yardımıyla o mekanda gizli kamera olmadığını bizzat test edebileceğini aktardı. Alaçam, “Müşteri geldiğinde bu dedektörle mekanı kontrol edecek ve gönül rahatlığıyla işletmelerimizde kalabilecek. Tabii bizler de bir müşteri bungalovdan ayrıldıktan sonra, bir önceki müşterinin yapıya gizli kamera, ses kayıt cihazı ve benzeri yerleştirme ihtimaline karşı, yeni müşteri gelmeden mekanı bu dedektör ile kontrol edeceğiz” dedi. Alaçam, dedektörlerin düşük maaliyetle temin edilebildiğini ve tüm işletmelerin, bunu kullanması gerektiğini belirterek dedektöre ek olarak Hotspot denilen, kişiye özel wifi üreterek, dışarıdan bağlantıyı önleyen bir sistemi de işletmelerinde kuracaklarını aktardı.

Gizli kamera dedektörü satışında patlama

Alaçam, bu dedektörden bir vatandaş olarak yanında taşımak için de sipariş ettiğini, konaklayacağı bir otelde, soyunma kabinine gireceği bir mağazada bunu kullanacağını ifade etti. Alaçam’ın bahsettiği dedektör, Google’dan “Gizli kamera dedektörü” ifadeleriyle aratıldığında bulunabiliyor. Yurt dışının yanı sıra, bu olay sonrası yurt içinde de satışa giren gizli kamera dedektörlerinin satışında patlama yaşandığı, talebin bir hayli arttığı söyleniyor. Dedektörlerin fiyatının yurt içindeki fiyatlarının ne kadar olduğu bilinmese de yurt dışı online alışveriş sitelerinde fiyatların, vergiler hariç en fazla 500-600 lira civarında olduğu görülüyor. Vatandaşlar, sapkınlara karşı kendi önlemini bu şekilde alıyor.