Kocaeli'deki tarihi köprü için sonunda harekete geçildi
Eşmeli vatandaş Ahmet Çetin Kocaağa’nın yaklaşık 2,5 yıl önce gündeme taşıdığı, Kartepe Eşme’de bulunan Roma dönemine ait tarihi köprü için sonunda harekete geçildi

Eski Roma İmparatorluğuna başkentlik yapmış kentimizde, Kocaeli’nin Kartepe ilçesi Eşme Mahallesi’nde bulunan Roma dönemine ait tarihi köprü, kaderine terk edilmişti. Derenin üzerinde bulunan köprü, çöktü çökecek durumdaydı. Konuyu 2017 yılının kasım ayında Eşmeli vatandaş Ahmet Çetin Kocaağa’nın çekip paylaştığı bir video sonrası gündeme taşımıştık. Akabinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, konuya el atmış, 23 Ocak 2018’de toplanan kurul, köprüyü tescillemiş, koruma altına almış, köprüye ilişkin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlatılarak kendilerine iletilmesine karar vermişti. Köprünün takibini Karayolları Müdürlüğünün, restorasyon çalışmalarını ise Kartepe Belediyesinin yapacağını duyurmuştu. Ancak, aradan geçen 2 yıla yakın sürede herhangi bir çalışma yapılmamıştı. O köprüyle ilgili sonunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü harekete geçti. Müdürlük, küçük ama tarihi geçmişe sahip köprülerin restorasyonu için ocak ayında ihale açtı ve o köprülerin arasına Eşme’deki tarihi köprüyü de kattı.
O KÖPRÜLER İÇİN 14 ŞUBAT’TA İHALE YAPILACAK
Bu ihale ile yapıldıkları dönemde önemli bir işleve sahip olan ancak zamanla bu işlevlerini kaybeden tarihi köprülerin kaderine terk edilmişliği son bulacak. Karayolları Genel Müdürlüğü, Eşme’deki Eşme Roma köprüsü başta olmak üzere, 'Tarihi Uçmakdere, Büyükçekmece 2, İmrahor ve Kadı (Küçükköprü) köprülerinin restorasyonunun yapılması için açtığı ihaleyi 14 Şubat Cuma günü gerçekleştirecek.
AMAÇ VE KAPSAM
Müdürlük, açtığı ihalenin dosyasında amaç ve kapsamı şöyle tanımladı: “Amaç, hem kültür tarihi hem de teknoloji tarihi açısından büyük önem arz eden Tarihi köprülerin belgelenmesi, korunarak yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla restorasyon uygulamasına esas olacak restorasyon uygulama projelerinin ulusal ve uluslararası restorasyon ilkelerine göre hazırlanmasıdır. 6001 Sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 4.h maddesi gereğince ‘Tarihi köprülerin bakım ve onarımını yapmak veya yaptırmak’ Karayolları Genel Müdürlüğünün görev, yetki ve sorumluluğundadır. Bu şartname; Tarihi Köprülere ait restorasyon uygulama projelerinin hazırlanması ile ilgili esas ve temel ilkeleri kapsamaktadır.”
2017’DE KOCAAĞA GÜNDEME TAŞIMIŞTI14 Kasım 2017 yılında kaleme aldığımı haberde, şu ifadeler yer almıştı: “Türkiye’de tarihi eserlere verilen değer malumunuz… Her yanı tarih kokan ülkemizin tarih kokan ili Kocaeli’de de durum farklı değil. Eski Roma İmparatorluğu’na başkentlik yapmış kentimizde Roma’dan kalma bir eserin bugün nasıl kaderine terk edildiğini, tarihi eserlere gereken hassasiyetin gösterilmediğini gözler önüne seren bir video izleyeceksiniz. Yer; turizm kenti yapılma adına vaatler verilen ancak bırakın turizm kenti yapılmayı, adam akıllı yaşamsal alanları dahi oluşturulmayan Kartepe… İlçenin büyük mahallelerinden olan Eşme’de Roma dönemine ait en önemli ve tek eser yok olmak üzere… Bir derenin üzerinde bulunan köprü çöktü çökecek. Bu köprüyü kaderine terk edenlerin görmesi ve gereğini yapması için bu videoyu Eşmeli vatandaş Ahmet Çetin Kocaağa çekti. Kocaağa, videoda bilgilendirmede de bulunuyor.”
KOCAAĞA’NIN O DÖNEM ÇEKTİĞİ VİDEO
KÖPRÜ, 2018’DE KORUMA ALTINA ALINMIŞTI26 Mart 2018’de “İçler acısı durumu yazmıştık, o köprü kurtarılacak” başlıklı haberimizde ise şu ifadelere yer vermiştik: “Tarih: 14 Kasım 2017… Yer: Kartepe’nin Eşme Mahallesi… ‘Roma dönemine ait tek eser yok oluyor!’ ana başlığı ve ‘Göz göre göre yok olmak üzere!’, ‘İşte Kocaeli'de tarihi esere verilen değerin görüntüleri (!)’ görsel başlıkları ile aktarmıştık haberimizi… Eski Roma İmparatorluğu’na başkentlik yapmış kentimizde Roma’dan kalma bir eserin bugün nasıl kaderine terk edildiğini, tarihi eserlere gereken hassasiyetin gösterilmediğini gözler önüne seren bir video mevcuttu haberde… Eşme’de sade bir vatandaş, bugün ise İYİ Parti Kartepe İlçe Başkan Yardımcısı olan Ahmet Çetin Kocaağa çekmişti videoyu ve bilgilendirmede bulunmuş, içler acısı durumu gözler önüne sermişti. Kocaağa bu işin peşini bırakmadı ve o tarihte gündeme taşıdığı tarihi köprüye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu el attı. 23 Ocak 2018’de toplanan kurul, aynı gün kararını verdi. Köprüyü tescilleyen kurul, koruma altına alan kurul, köprüye ilişkin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlatılarak kendilerine iletilmesine karar verdi. Köprünün takibini Karayolları Müdürlüğü, restorasyon çalışmalarını ise Kartepe Belediyesi yapacak. Tarihi köprüyle ilgili verilen karar Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğünün resmi internet sitesi www.kulturvarliklari.gov.tr adresinde de yayımlandı. Yazıda şu ifadeler yer aldı: ‘Kocaeli İli, Kartepe İlçesi, Eşme Mahallesi, Otağ Sokak ile Tuzlakandağı Deresi’nin kesiştiği noktada sit dışı, tescilsiz alanda yer alan köprüye ilişkin 14.11.2017 tarihli gazete kupürü gereği yerinde yapılan inceleme neticesinde hazırlanan raportör raporu okundu, konunun dosyaları incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda; Kocaeli İli, Kartepe İlçesi, Eşme Mahallesi, Otağ Sokak ile Tuzlakandağı Deresi’nin kesiştiği noktada sit dışı, tescilsiz alanda yer alan tek gözlü köprünün 2863 sayılı yasa kapsamında değerlendirilen Roma Dönemi köprüsü olması dolayısıyla tesciline, koruma grubunun 2. Grup olarak, koruma alanının da karar eki haritada sınırları belirtildiği şekliyle belirlenmesine, söz konusu alanda tespit edilen köprüye ilişkin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanarak Kurulumuza iletilmesine, köprüye ilişkin güvenlik tedbirlerinin ilgili birimler tarafından alınmasına karar verildi.’"
Köprünün durumunu, Ahmet Çetin Kocaağa, gündeme taşımıştı.