İnşaat Mühendisi Meydanlı: İstanbul’u 6, Kocaeli’yi 4 sondajla depremden kurtarırım
Bayındırlık ve İskan eski Müdürü, Sanayi ve Ticaret eski Müdürü, İnşaat Mühendisi Dursun Meydanlı, “Fay hatlarındaki gaz tahliye ederim ve deprem sarsıntısını bitiririm” dedi

Uzun yıllar devlet kurumlarında çalışan Bayındırlık ve İskan eski Müdürü, Sanayi ve Ticaret eski Müdürü, İnşaat Mühendisi Dursun Meydanlı, deprem sarsıntısını bitireceğini iddia ettiği bir proje geliştirdi. Bu projesini devletin çeşitli kurumlarına gönderdiğini ancak dönüş alamadığını söyleyen Meydanlı, özellikle fay bölgelerinde sıkışan gazların sondaj yöntemiyle tahliye edip depremin sarsıntısının önüne geçileceğini ileri sürdü.
Maksimum kot 6 bin metre
Meydanlı, “Magmadan yükselen gazlar, zeminin zayıf yerlerinde toplanıp yukarı basınç yapılıyor. Bunların maksimum kot 6 bin metre. Sakarya ve Erzincan’da bu gazların 6 bin metrede biriktiği ve 30 senede bir ortaya çıktığı kanatlandı. Bu iki yerin periyodu 30 yıl. Erzincan ve Sakarya’nın etrafı dağ. Etrafında sulak ve yumuşak zeminden deprem etkisini gösteriyor.
"Sarsıntıyı önleriz"
Kartepe Dumlupınar Mahallesi’nde şubat ayında gazlar çıkmıştı. 47 metrede gazlar tutuştu. Bu da benim projemi kanıtladı. Ben sondajla gazların boşaltılmasını istiyorum. 1992’de Alman deprem uzmanlarıyla Sakarya’da bu işe başladık. 92’li yıllarda sondaj derinliğimiz 1800 metreydi. Bu gazların boşalmasına yetmiyor. Dev sondaj kulelerini karada kurularak, fay hatlarında sondaj yaparak birleşikler kaplar metoduyla gazın en yüksek noktasından havaya boşaltarak gazların basıncını ve sıcaklığını sıfıra düşürerek yer sarsıntısını önleriz. Yer sarsıntısını başlatan basınçlı yer altı gazlardır.
"Dumlupınar’daki deprem hazırlığıdır dedim 23 Nisan’da deprem oldu"
17 Şubat’ta Dumlupınar’daki gazların yanması sırasında 17 Şubat’ta ‘bu depremin hazırlığıdır’ dedim. 23 Nisan’da İstanbul’da deprem oldu. Bakanlık Enerji Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı müşterek çalışmak zorunda. Yeraltı gazları boşaltılmalı başka riskler varsa da tespit edilmeli. Bilim Kurulu öneriyorum. Bakanlık ve üniversitelerin ilgili dallarının ortaklığında kurullar kurulmalı.
"İstanbul’u ve Kocaeli’yi kurtarırım"
Jeofizikçilere söyledim. Bu projemi her yere gönderdim. Sadece Petrol mühendisleri odası sadece bir kitapçık desteği vereceğini söyledi. Jeoloji ve jeofizik hocaları depremin etkenlerini bilmiyor. Ben depremin sarsıntısını bitiririm. İstanbul’u 6, Kocaeli’yi 4 sondajla depremden kurtarırım” ifadelerini kullandı.