İzmit’te istinat duvarının içinde 241 yıllık tarih! Bakın üzerinde ne yazıyor!
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir binanın istinat duvarına gömülü şekilde bulunan tarihi çeşme, 241 yıldır ayakta duruyor. Bakın duvarın üzerinde ne yazıyor

Vatandaşlar, “Kocaeli’de gezilecek yerler”, “İzmit’te gezilecek yerler” şeklinde aramalar yaparak, bazen kentlerini keşfetmek için internete başvurur. Kimileri mesire alanlarını, gölleri, barajları, eğlence yerlerini aratırken kimileri de tarihi yerleri keşfetmek ister Kocaeli’de ve merkez ilçe İzmit’te.
İzmit’teki tarihi mekanları ziyaret etmek isteyenler, restore edilen evleri görmek isteyenler için İzmit Kapanca Sokak, biçilmiş kaftan.
İzmit, kuruluşu milattan önceye dayanan, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Bu yüzden İzmit’in her yanı tarih kokar. İzmit, neresini kazsanız tarih çıkan bir ilçe. Kimi Osmanlı dönemine, kimi çok daha eskilere dayanan eserlerle dolu İzmit’te, bir binanın istinat duvarından dahi tarih çıkabiliyor. Kapanca Sokak’ta yaptırılan bir hayrat çeşme, bir binanın istinat duvarına gömülü şekilde duruyor. Bu çeşme tam 241 yıldır ayakta.

Tarihi Kapanca Sokak'ta yer alan Zeliha Hanım Çeşmesi, 1783 yılında hayırsever Zeliha Hanım tarafından yaptırıldı. Bir binanın istinat duvarına gömülü halde bulunan çeşme, uzun yıllar bölgedeki vatandaşların su ihtiyacını karşıladı. Susayan herkesin durak noktası olma özelliğini taşıyan 241 yıllık Zeliha Hanım Çeşmesi, 3 Temmuz 1987'de İstanbul 2 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararıyla tescillendi.

Tarihi çeşmenin kitabesinde ise "Maşallah. Bu çeşme haznesi tecdidin eyleyen merhum İnce El-Hac Mehmed Ağa zevcesi Zeliha'dır. Deyince besmele her derde ider derman. Hayat-ı cümle-i eşya kamu mine' l-ma' dır. Sene Hicri 1198 Miladi 1783" ifadeleri yer alıyor.

“MAHALLE TURİST ALAN BÖLGE HALİNE GELDİ”
Uzun yıllardır Kapanca Sokak'ta ikamet eden Zerrin Sakçı, "Burası eski, köklü bir yer. Hatta mübadelede İzmit'e yerleşenlerin oturduğu ilk yer olarak bilinir. Mahallemiz birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Terk edilmiş evler restore edildikten sonra turist alan bölge haline geldi" dedi.

"ÇEŞMENİN 241 YILLIK TARİHİ VAR"
Zeliha Hanım Çeşmesi'nin yıllar boyunca kullanıldığına dikkat çeken Sakçı, "Çocukluğumuzda çeşmenin suyundan içerdik. Bir dönem çeşme kullanılmaz duruma geldi. Sonradan İzmit Belediyesi tarafından onarıldı. Yolu kullanan insanlar çeşmedeki suyla elini yüzünü yıkıyor, suyundan içiyor. Tarihi sokak ve çeşme düğünlerde ve nişanlarda gelin ile damadın fotoğraf çekim mekanı olarak kullanılıyor. Çeşmenin 241 yıllık tarihi var. Kendimi bildim bileli bu çeşme kullanılıyor. Tarihimizin bilinmesini, bizden sonraki nesle geçmesini arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.
(İHA)

İZMİT’İN TARİHÇESİ
Marmara Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde yer alan Kocaeli, tarihi gelişimi M.Ö.ki yıllara dayanan ve izleri halen günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin yaşadığı bir bölgedir. İlk çağlarda, Bithynia adı verilen bölgede kurulan kentler, sırasıyla, Olibya, Astakoz, Nicomedia, İznikmid, İzmid ve Kocaeli adlarını almıştır. Asya ve Avrupa doğal geçiş yolları üzerinde önemli bir kültür, ticaret ve jeopolitik köprü işlevi gören kent, M. Ö. bugünkü İzmit’in güney doğusuna, Başiskele çevresine yerleşen megaralı göçmenler tarafından M.Ö. 712 yılında kurulmuş ve Astakoz adını almıştır.

Kent, M.Ö. 300 yılına kadar yöreye egemen olmuş, M.Ö. 500-435 yılları arasında bağımsız bir kent olarak yaşamış ve kendi adına sikke bastırmıştır. M.Ö. 262 yılında Astakoz halkı, bugünkü İzmit’in bulunduğu alanda kurulan bölgeye yerleşmiş ve kent Bithynia kralı olan Nikomedes dolayısıyla Nikomedya adını almıştır. Nikomedya 1331 yılında Osmanlı egemenliğine geçtikten sonra, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adını almıştır.

İzmit ilk olarak 11. yüz yılın sonlarında Selçuklular zamanında Türk egemenliğine alındı (1078). Daha sonra haçlı seferleri sonunda kısa bir süre haçlı ordusu komutanı Aleksios Komnenos tarafından işgal edildi. Türk egemenliğine kesin olarak geçişi, Orhan Bey döneminde oldu. 1331 yılında uçbeyi Akçakoca tarafından Osmanlı topraklarına katıldı.

İl, Kocaeli adını ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti’ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey’in uç beylerinden olan Akçakoca’dan almıştır. Bu tarihten sonra kente, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adı verildi. Kent en parlak dönemine Kanuni Süleyman zamanında ulaştı. 19.yy İstanbul-İzmit arasında işleyen ve 1873 yılında Haydarpaşa-Ankara demiryolunun kente ulaşmasından sonra İzmit’in ticari ve sosyal yaşamı canlanmaya başladı.

1. Dünya Savaşı’nın getirdiği yıkımlar sonucu önemini bir süre yitiren ve İngilizler ile Yunanlılar tarafından işgal edilen İzmit, 28 Haziran 1921 de Türk orduları tarafından işgalden kurtarıldı. Cumhuriyet döneminin başlarında İzmit Kocaeli ilinin merkezi oldu ve 1950’ li yıllardan sonra hızla gelişerek büyük bir sanayi ve ticaret merkezi haline geldi.



