Karamürsel’e enerji geliyor! Ahmet Çalık o projeyi anlattı

Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık, Kocaeli Barış gazetesine verdiği röportajda belediyenin kuracağı güneş enerji santrali projesini ve diğer projeleri detaylı bir şekilde anlattı. Başkan Çalık, uzun yıllar sonra belediyeye ek gelir getirecek projeden heyecanla bahsetti

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde Kocaeli’de AKP’den belediye alan CHP’li başkanlardan biri olan Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık’a Kocaeli Barış gazetesi olarak misafir olduk. Genel Yayın Yönetmeni Aysun Özcan ve Genel Yayın Koordinatörü Yılmaz Karabıyık ve Yazı İşleri Müdürü Sebahattin Aydın’ın sorularını cevaplandıran Başkan Çalık; belediyenin mali durumu, projeleri, yönetim anlayışıyla ilgili birçok önemli değerlendirmede bulundu.

Çalık’ın anlattığı projeler arasında güneş enerji santrali projesi dikkat çekti. Çalık, uzun yıllar sonra belediyeye sosyal projeler dışında gelir getiren bir projeye imza atmayı hedefliyor. Çamdibi’nde 13 dönüm alana güneş enerji santrali kurulması için alt yapı hazırlanıyor. İşte belediyenin mali yapısı ve projeleriyle ilgili detaylar…

Ahmet Çalık röportajımızın 4. Bölümü şöyle:

“120 MİLYON BORÇ VAR”

Seçimin üzerinden artık hatırı sayılır bir süre geçti. Nasıl bir Karamürsel Belediyesi devraldınız, belediye şu an ne durumda?

12 milyon piyasa, 85 milyon SGK borcu vardı. Genel toplamda önümüzde 5 aylık borç vardı. Öncelikle personel düzenlemesi yapmamız lazımdı. Tedirgin personeller vardı. Ben sadece 2 kişiyi işten çıkardım. Bunun da özel sebepleri vardı. Birçok arkadaşımız doğalında işten ayrıldı. Azalan personelin yerine yenilerini aldık. 325 personelle başladık. Şu anki personel sayımız da 325. Liyakatine güvendiğimiz arkadaşlarımızı da istihdam ettik. Borcumuz bu süreçte 120 milyon TL’ye çıktı. Faiz uygulanıyor. Her ay 5 milyon faiz geliyor. Patinaj halindeyiz. Gayrimenkullerimizi vermek istemedik. 120 milyonluk borcun 50 milyonu faiz. Buna gayrimenkul vermek içime sinmiyor. Yapılandırmaya kadar dayanmaya çalışacağız. Taksitlerle ödemek istiyoruz. 12 milyonluk piyasa borcunu ödeyecek pozisyondayız.

Kocaeli’nin ilçeleri arasında en düşük bütçeye sahipsiniz değil mi?

320 milyon TL bütçemiz var. Gerçekçi davranmaya çalışıyoruz. Bütçemizi kendi imkanlarımız ölçüsünde ayarlıyoruz. Karamürsel sanayisi olmayan tek ilçe. Kendi yağıyla kavrulan bir ilçe. Önümüz flu. Önümüzü görmek istedik. Ek bütçeye ihtiyaç duyarsak ek bütçe yaparız.

“KENDİMİ BAŞARILI BULUYORUM”

Seçimlerden bu yana belediye başkanı Ahmet Çalık neler yaptı? Kendinizi başarılı buluyor musunuz?

Ben belediye başkanı olarak kendimi başarılı buluyorum. Biz göreve geldiğimizde 4 ay ziyaretçi akını oldu. Bu amansız bir şekilde oldu. Parti büyükleri, kanaat önderlerine cumartesi Pazar bile randevu verdim. Hafta sonu belediyeye geldik. Gece 11.00’lere kadar geldik. Ağustosta ayağımızdan operasyon geçirdik. 2 ay evde kalmak zorunda kaldık. Kasım ayı başına kadar uzaktan çalışmak durumunda kaldık.

KARAMÜRSEL’DE TUVALET SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Karamürsel sahilinde uzun yıllar çözülemeyen bir tuvalet sorunu vardı sizin döneminizde çözüldü. Çok zorlandınız mı bu sorunu çözerken?

Biz göreve başladık topluma vermiş olduğumuz sözleri yerine getirmek istedik. Karamürsel sahilimizde bir tuvalet sorunu vardı. Cuma pazarımız Karamürsel sahiline kurulur. En büyük pazarımız burası. Ve Karamürsel sahili uzun. Yürüyüş yapılan canlı bir alan. Sahilde bir lavabo ihtiyacı hep konuşuldu. Daha önceki belediye başkanımız da bu konuda direnç gösterdi. Sahildeki tesislerden ihtiyaç karşılanmasını istedi. Göreve gelince Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanımızla görüştük. Karamürsel sahilindeki bu sorundan Tahir Başkan’a bahsettik. Biz bir proje geliştirdik dedik. Alana lavabo için müsaade istedik. Bizim önerdiğimiz yeri onlar, onlarınkini biz uygun görmedik. Sonra ortak bir yer belirledik. Büyükşehir ‘Biz yapalım’ dedi. Büyükşehir imal ediyor. Önceki belediye başkanı toplumla inatlaştı. Bunu gündemden kaldırıyoruz artık.

EREĞLİ’DE BELEDİYE BİNASI SPOR KULÜPLERİ İÇİN TESİS YAPILDI

Binalarımızda fonksiyon değişiklikleri yaptık. Ereğli’de belediye binası atıldı. Komple yeniledik ve spor kulüplerimizin kullanımına açtık. Ben spor kulübü başkanlarına alt yapı desteği vermeyi önerdim. Spor kulüplerimizin dışardan transfer ettikleri sporcuları barındırmakta zorlanıyordu. Bu Ereğli Belediye binamıza yataklı bir tesis açtık. Günlük iki öğün yemek de çıkıyor. Ücret almıyoruz. Burada siyaset üretmek istediler ama olmadı. Biz bu tesisi hayata geçirdik. Hangi spor kulübümüz bunu isterse burayı kullanabiliyor. Hiçbir kulübe vermedik. 30’un üzerinde sporcuyu burada ağırlayabiliyoruz.

KAPALI SALONDA 200 ÖĞRENCİNİN GÜREŞ EĞİTİMİ ALDIĞI BİR SPOR SALONU

Belediyemizin hemen çaprazında kapalı bir salonumuz var. Burada profesyonel maç yapılması mümkün değildi. Binanın çatısı akıyor alt yapısı kötüydü. 2 milyon harcayıp baştan sona yeniledik. Güreş eğitim merkezi haline getirdik. Bu tesisimizde 100 evladımız eğitim alıyor. Yine bir kulübümüzün de 100 öğrencisi var. Burayı 200 evladımız kullanıyor. Karamürsel Belediyesi burada eğitim veriyor. Bu tesisin içinde Türkiye’de ilk olan bir şey var. Hem minder hem de yağlı güreş antrenmanı yapılacak. Spor alt yapısı için önemli bir çalışma oldu. Bu ay sonunda açılış yapmak istiyoruz.

SAHİLDE BELEDİYEYE AİT SOSYAL TESİS GELİYOR

Karamürsel Su Sporları ve Dalış Spor Kulübü’nün olduğu yer değerli bir yer. Burada verilen eğitim pek bilinmiyor. İstanbul dışından birçok insan burada eğitim alıyor. Bir kütüphane binamız vardı. Taşındı. Orası su altı kulübüne tahsis edildi. Yanında bir kafeterya var. Onu işletmeye karar verdik. Büyükşehir Belediye Başkanı’mızdan görüş aldık. Burayı sosyal tesis haline getireceğiz. İnsanlar daha makul fiyatlarla hizmet alacak. 4 buçuk milyon TL maliyeti olacak. Mart sonuna kadar yetiştirmek istiyoruz.

KARAMÜRSEL İÇİN ÇOK ÖNEMLİ PROJE: ÇAMDİBİ’NDE GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ

Çamdibi’nde belediyemize ait 13 dönüm arsa Güneş Enerji Santrali kurmak istiyoruz. TEİAŞ’a başvurusunu yaptık. Finansman bölümüne geçeceğiz. İller Bankası’ndan faydalanmak istiyoruz. Düşük faizli krediyle bunu yapmak istiyoruz. Fizibilite çalışmalarına göre tesis 3 yıl 8 ayda kendisini amorti edecek. Yaklaşık 1 milyon Dolar maliyeti bulunuyor. Karamürsel’de çok uzun yıllar sonra kaynak yaratan bir proje kazandırmış olacağız. Burada üretilen enerji oranında belediyenin elektrik kullanımından doğan borçları mahsuplaştırılacak. Böylece belediyeye ekstra bir kaynak yaratmış olacağız.

Belediyecilik fazlasının yapılmasının gönlümüzden geçen büyük işler var bütçe gerçekleri doğrultusunda hareket ediyoruz.

Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık söyleşi (Şubat 2025)
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber