Atasoy Bilgin: Yıldızlı vekil olamıyorsa kimse bir şey olamaz!
CHP Derince İlçe Başkanı Atasoy Bilgin gazetemize verdiği röportajda milletvekilliği adaylığı için il başkanlığını bırakan Harun Yıldızlı ile ilgili konuşarak 35 yıldır bir il başkanının milletvekili olamadığını, Yıldızlı’nın partiye oldukça emek verdiğini ve o vekil olamazsa kimsenin bir şey olamayacağını söyledi
CHP Derince İlçe Başkanı Atasoy Bilgin ile röportajımızın ikinci bölümünde Derince’yi ve örgütü konuştuk. Görevden alınan eski ilçe başkanı Birkan Koçak ile ilgili konuşan Bilgin, Koçak ile ticaret yapmadığını, başka partililerle görüşürken neden Koçak ile de görüşebileceğini söyledi. Koçak’ın kardeşini yönetime alması ile ilgili sorumuza da cevap veren Bilgin, insanların akrabalarıyla bütünleştirilmemesi gerektiğini ifade etti. Kongrede rakibi Orkun Utkubaş’ı destekleyen Gençlik Kolları Başkanı Ali Demir’le uyumlu çalıştıklarını söyleyen Bilgin, kongreden sonra Demir’in endişe yaşadığını ancak kendisinin toplantılarına girerek çalışmak isteyene kapısının açık olduğunu söylediğini ifade etti. AKP Derince İlçe Başkanı Koray Merdan’ın “Zeki Aygün’ü her CHP’liyle yarıştırırım” sözlerine de cevap veren Bilgin, Aygün’ün her CHP’liye yenileceğini söylerken, Merdan ile tanışıp tanışmamaları hakkında kendi partilisini ıslıkla çağıran bir ilçe başkanıyla ortak bir konu bulamayacağını söyledi. Milletvekilliği adaylığı için il başkanlığını bırakan Harun Yıldızlı hakkında ise Bilgin, Yıldızlı vekil olmazsa kimsenin bir şey olamayacağını söyledi.
Bilgin ile röportajımızın ikinci ve son bölümü ile sizleri baş başa bırakıyor, keyifli okumalar diliyorum.
“KENDİ PARTİLİMLE NİYE GÖRÜŞMEYEYİM?”
Birkan Koçak geçtiğimiz yıl partiye sıkıntılı günler yaşattı. Ancak sizlerin de bir samimiyeti, dostluğu var. Neden kopamıyorsunuz? Birkan Bey’in iş makinelerini mi kiralıyorsunuz? Orada bir ticari birliktelik var mı?
Bir delikli kuruş kadar bile ticaretimiz yoktur. Ben farklı bir alanda iş yapıyorum, o farklı bir alanda iş yapıyor. Emekli olduğunu biliyorum. Arkadaşlık ilişkimiz var. İkimiz de Derince’deyiz, siyasetteyiz. Dönem dönem ayrıştık, ayrı olduğumuz süreçler çok daha fazladır. Bunun dışında Derince’de siyaset yapan herkesle benim bir şekilde görüşüp konuşuyor olmam lazım. Birileriyle küserek siyaset yapamayız orada. Başarı da elde edemeyiz. Ben siyasete böyle baktığım için herkesle görüşürüm. Ben başka partilerden insanlarla görüşüyorum, kendi partilimle niye görüşmeyeyim? CHP’nin şu anki ilçe yönetiminin üzerinde hiçbir güç, etki yoktur. Buna müsaade etmem. Öyle bir şey kastediliyorsa da bu bana ve arkadaşlarıma hakarettir. Derince ilçe örgütünün dışında hiçbir irade müdahalede bulunamaz bunu açıkça belirtmek isterim.
“NİYE İNSANLARI KARDEŞİYLE, AKRABASIYLA BÜTÜNLEŞTİRİYORUZ?”
Peki, partinin çıkarını gözetmek açısından Koçak’ın kardeşini yönetime almak doğru bir karar mıydı?
Serap ayrı bir kişiliktir. Kendisini çok eskiden tanıyorum, siyasete çok daha önceden girmek istiyordu. Bana siyaset yapmak istediğini söyledi. Kendisi ayrı bir bireydir. Niye insanları kardeşiyle, akrabasıyla bütünleştiriyoruz? Ben de uygun gördüm, çok da hevesliydi. Kendisi mali müşavirdir, kendi mesleğiyle ilgili alanda görev yapıyordu. Partide mali müşavirlik bir konu olduğunda ona soruyorduk. Zaten işin içerisindeydi. Serap’ı da küçüklüğünden beri tanıyorum. Arkadaşlarla da görüştük çalışmak istedik gayet de memnunum.
“İLÇE ÖRGÜTÜ İÇİN CİDDİ RAKAMLAR DEĞİLDİ”
Örgütün, Birkan Koçak’tan kalma 40 bin TL borcu olduğu ve bunun bir kısmını kayyumun ödemesine rağmen ödemekte güçlük çektiğinizi duydum. Bunun aslı nedir? Örgütün maddi durumu nasıl? Kendinize yetebiliyor musunuz, ilden veya sizi kongrede destekleyenlerden bir yardım geliyor mu?
Derince İlçe Örgütü hiçbir zaman, Birkan Koçak’tan önce de sonra da maddi sorun çekmedi. Ben kayyuma tüm vergi borçlarına çıkarmasını istedim, onu da ödedik. İlçe örgütü için samimiyetimle söylüyorum ciddi rakamlar değildi. Birkan Koçak’ın borcu da değildi. 2008’den beri vergi borcu ödenmemiş. Güncel borçlar çok azdı. Sekreterin maaşı o kargaşada ödendi. Elektrik su zaten ödeniyordu. Bugün bir çırpıda ödenecek şeylerdi. Ödendi.
“ATASOY BAŞKAN NE YAPACAK DİYE ENDİŞE İÇİNDELERDİ”
Gençlik kolları başkanınız Ali Demir’den memnun musunuz? O da kongrede Orkun Bey’i desteklemişti hatta bu yüzden gençlik kollarında bir değişim istediğiniz de konuşuldu. Ne diyeceksiniz?
Evet, siz ‘Doğrayacak mı?’ diye bir yazı yazmıştınız. Gençlik kolları 30 yaş altı üyelerimizi kapsıyor. 30 yaş altı gençlerimizin bir kısmı çalıştığı için, bir kısmı KPSS’ye hazırlandığı için partiye zaman bulamıyorlar. Ben gençlik kollarında çalışmış, özveriyi göze almış insanları hiçbir zaman ötelemem. Sadece çalışma biçimlerini yanlış buluyorsam ilçe başkanı olarak tavsiyede bulunurum. Bunu yaptıktan sonra da özellikle sizin yazınızdan sonra Atasoy Başkan ne yapacak diye endişe içindelerdi. Ben toplantılarına girdim onların, çalışmak isteyene kapımızın açık olduğunu söyledim. ‘Burası bizim, bırakın gidin’ dedikten sonra kaybedersiniz. Biz CHP’li bir cumhurbaşkanının olduğu bir ülkede siyaset yapmak istiyoruz, gençleri de bu işin içerisine katmak lazım. Benim bakış açım böyleydi şu anda da uyum içerisinde çalışıyoruz.
“ŞAŞIRDIM”
Geçtiğimiz üye katılım töreninde vekiliniz Tahsin Tarhan, Ali Demir’e artık gençlik kollarını bırakması gerektiğini söyledi. Siz bu düşünceye katılıyor musunuz?
Ali 30 yaşını geçti belki o yüzden demiştir. Gençlik kollarını uzun süre yaptın, gençlik kolları dışında da görmek isteriz diye ima etmiş olabilir. Ben de şaşırdım orada.
“KİM OLURSA OLSUN YANINDA DURURUZ”
Sertif Gökçe çok az bir farkla seçimi kaybetti. Yarım kalan hikayenin devam etmesi gerektiğini düşünüyor musunuz? Genel başkanın da akrabalarının birçoğunun Derince’de yaşaması nedeniyle her gidene Sertif beyi sorduğu ve bir sempati duyduğu da biliniyor. Seçim kazandıran başkan olmak için Sertif Bey’in tekrar aday gösterilmesi için çalışır mısınız?
Şu an tek hedefimiz milletvekili seçimleri. Milletvekili seçiminden sonraki süreçte CHP’nin belediye başkan adayı kim olursa olsun mutlaka çalışırız. Kim olursa olsun yanında dururuz. Milletvekili seçimi sürecinden sonra Derince’deki insanlarla oturup değerlendirmek lazım. Bugünden yerel seçimin hesabını yapmak, çalışmasını yapmayı yanlış buluyorum, bugünün konuşu olmadığını düşünüyorum.
“CHP’NİN HANGİ ÜYESİNİN KARŞISINA ÇIKARA ÇIKSIN YENİLECEK”
AKP Derince İlçe Başkanı Koray Merdan gazetemize verdiği röportajda da her CHP’liye Zeki Aygün’ü yarıştırabileceğini söylemişti. Ne diyeceksiniz bu sözlere? Aygün bir dönemi daha görür mü?
Zeki Aygün evet bizim her bir üyemizle yarışabilir. CHP’nin hangi üyesinin karşısına çıkara çıksın yenilecek. Herhangi bir delegemizin karşısına çıksa bile yenilir. Derince’de daha yeni oturmaya başladı kendisi. Derince’nin projeleri bile Derince bütçesiyle değil büyükşehir bütçesiyle yapıldı. Derince AKP ve öncesindeki siyasi partilerden dolayı çok kan kaybetti. 2004’ten beri aynı zihniyet orada iktidar 20 yıl olacak. Ben Koray Merdan’a ve diğer belediye başkanlarına sormak istiyorum. 30 yıldır ne yaptınız Derince’ye?
“DERİNCE’NİN TÜM KAZANILMIŞ HAKLARINI KAYBETTİLER”
Evet, nasıl buluyorsunuz Derince’deki çalışmaları?
Bir çalışma göremiyorum. Kaymakamlık binası hala yok, kent meydanı hala yok. Hastanemiz vardı, üniversite hastanemiz, askeri hastanemiz Derince’deydi. Üniversite hastanesi Derince’de kalmak istemesine rağmen gitti. O dönemki rektör bir yer verin bize demesine rağmen gitti. Gölcük’ten insanlar vapurla gelebiliyordu, tren ulaşımının, deniz ulaşımının olduğu merkez gibi bir yer. O dönemki yöneticiler yer olmasına rağmen üniversite hastanesinin orada olmasını sağlayamadılar. Askeri hastanemizi kapattılar başka bir proje geliştiriyorlar. Şimdi Sopalı Hastanemiz taşınacak onu da kaybettik. Emniyet müdürlüğümüz vardı, gitti şimdi çevik kuvvet kalmak için direniyor. İsmetpaşa stadımız vardı gitti. Derince kocaman bir otele döndü. Derince’ye yaptıkları tek şey konut. Birkaç proje yapmaya çalıştılar 60 Evler sahile. Onun dışında gençler kafe için, müzik dinlemek için İzmit’e gidiyorlar. Derince’de gençlerin bile kalmasını sağlayacak bir proje yapamadılar. Çocuklar bile eğlenmeye İzmit’e gidiyorlar. 30 yıldır belediye başkanlığı yapanlar ve siyasi temsilcileri şapkayı önüne alıp düşünmeleri lazım. Derince’ye hiçbir şey vermediler, Derince’nin tüm kazanılmış haklarını kaybettiler. Bundan sonra da onların Derince’ye verecek hiçbir şeyleri yok. Önümüzdeki dönem CHP, Derince’yi alacak ve yaşanabilir hale getirecek. Çok az paralara yapılacak projeleri bile yapamadılar. Yaptıkları tek şey arazileri kendi yandaşlarına vermek.
“DERİNCE GİBİ BİR BELEDİYEDE ELE ALINAN KONULAR BASİT BASİT KONULAR”
Meclis toplantılarını takip ediyor musunuz?
Sürekli takip ediyorum, Derince gibi bir belediyede ele alınan konular basit basit konular. O yüzden Koray Merdan’ın aday göstereceği herkesin karşısında bir Cumhuriyet Halk Partili aday kazanır.
“KENDİ PARTİLİSİNİ ISLIK ÇALARAK ÇAĞIRAN BİR İLÇE BAŞKANIYLA…”
AKP Derince İlçe Başkanı Koray Merdan gazetemize verdiği röportajda sizi tanımadığını söyledi. Sizin kendisi hakkında bilginiz var mı, bu söyleminden sonra arayıp tanışmak istediniz mi? Birbirinize muhalefet olsanız da aynı ilçede siyaset yapıyorsunuz sonuçta…
Dönem dönem bazı etkinliklerde karşılaşıyoruz ama hiç öyle sohbetimiz olmadı. Derince’de öyle bir kültür de yok. Yani ‘Derince’de ıslık çalsam binlerce kişiyi sokağa dökerim’ diyen bir bakış açısı… Islak çalarak sen kimi sokağa döküyorsun? Birilerine ıslık çalmak nedir? Kendi seçmenini, kendi partilisini ıslık çalarak çağıran bir ilçe başkanıyla konuşacak çok bir ortak nokta bulamam diye düşünüyorum.
“SEÇMEN PROFİLİNİN DEĞİŞİKLİK GÖSTERDİĞİ YERLERE GİTMEYE ÖZEN GÖSTERİYORUZ”
Öbek çalışmalarında ne durumdasınız?
İyi gidiyoruz, bir kesin mümkün olduğu kadar oy almadığımız mahallelere gidiyor. Bir kesim de daha ağırlıklı olduğumuz yerlere gidiyor. Seçmen profilinin değişiklik gösterdiği yerlere gitmeye özen gösteriyoruz. Çok verimli sonuçlar elde ediyoruz.
“ZAMANIN KISA OLMASI, DİĞER ADAYIN DAHA ERKEN ÇIKMASIYLA KAYNAKLI”
Meclis üyelerinizle aranız nasıl? Onların da birçoğu seçimde Orkun Utkubaş’ı desteklemişti…
Ben seçimlerden sonra ilk görüşmemizde kimseye küskünlüğümün olmadığını söyledim. Biri bana oy vermediyse, ‘Niye bana oy vermedi?’ diye karşı tarafı suçlayacağıma ‘Ben nasıl oy alamadım?’ diye düşünürüm. Burada da çok düşündüm. Zamanın kısa olması, diğer adayın daha erken çıkmasıyla kaynaklı alamadığımı düşünüyorum. Kendilerine de bunu anlattım. Kendilerine de küskünlüğüm dargınlığım yok. Uyumlu bir şekilde çalışmaya çalışıyoruz.
“YILDIZLI VEKİL OLAMIYORSA HİÇ KİMSE BİR ŞEY OLAMAZ”
Eski il başkanınız ve il kadın kolları başkanınız da vekil olmak istiyor. Sizce Yıldızlı ve Kaya vekilliği hak ettiler mi? Vekil olacak kadar ne çalışma yaptılar?
Parti içerisinde görev alan herkesin aday adayı olma hakkı var. Bunu çok fazla sorgulamamak lazım. Önseçim olsaydı ne kadar taban bulduğunun göstergesi olurdu. Önseçimde taban onu ne kadar oraya layık görüyorsa oyunu verirdi, o sıralamaya sokardı. Öyle bir ölçütüm şu an için yok. O yüzden aday olabilirler. Harun Yıldızlı 3 yıldır il başkanlığımızı yapıyor, zor bir süreç. Hem maddi hem manevi zor bir süreç eşinizden çocuğunuzdan vakit ayırıyorsunuz, Harun Yıldızlı’nın da çok vakit ayırdığını gördüm. 35 yıldır CHP’de il başkanlığı yapan kimse milletvekili olamadı. İlçe başkanları olarak bir toplantı yaptık orada açık ve net söyledik Harun Yıldızlı’yı destekliyoruz, arkasındayız, seçilebilir bir sıralamada olmalıdır. Cumhuriyet Halk Partisi’nde milletvekilliği ve belediye başkanlığı yapmak için örgüt içerisinden çıkmış olmak gerekiyor. Örgütün kademelerinde çalışmak gerekiyor. Eğer biz bir il başkanı 35 yıldır milletvekili olamadıysa sorgulamalıyız. Ben de ilçe başkanlığı yapıyorum. İnsanın gönlünden hedefler geçebilir siyaset yaparken. CHP’de siyaset yaparak o hedeflere ulaşamıyorsa burada bir yanlışlık var. O yüzden Harun Yıldızlı’nın mutlaka milletvekili olması lazım. Eğer o olamıyorsa diğer hiç kimse bir şey olamaz. Ben makine mühendisiyim 2002’den beri CHP’deyim. 10 yıldır ana kademede görev yaptım. 10 yıl da makine mühendisleri odasında görev yapsaydım her yere aday olabilir miydim? Parti içerisinde çalışıp aday olması lazım. Bazıları da bilmem nerenin başkanını seçelim diyor. Biz çalışmaktan bitap düştük. Eşimize çocuğumuza vakit ayıramadık. Bize ‘Sen olmaz, sen partide ne kadar çalıştın ki’ diyorlar e o ne yaptı?
“YILDIZLI PARTİLİ KİMLİĞİYLE TANINIYOR”
Bahar hanımı mı kastediyorsunuz? O da baro başkanıyken partiden uzak durdu, hiçbir şeye katılmadı ve bir tepki var sonuçta.
Kimseyi kastetmiyorum, genel olarak konuşuyorum. Bu bakış açısının yanlış olduğunu söylüyorum. Harun Yıldızlı’yı neden destekliyoruz? Maddi manevi desteği, 6 yıllık yöneticiliği, partisinin arkasında, CHP kimliğiyle tanınıyor, iş yaparken de o kimliğiyle tanınıyor. Bir yere adaysa, parti içerisinden geliyorsa da desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Partinin dışından iş adamları ya da kendi mesleğinde başarılı olmuş kişileri seçip partide milletvekili, belediye başkanı yapmak yerine kendi partisinde bedel ödemiş insanların aday yapılmasını destekliyorum.
Yeni il başkanınızla aranız nasıl?
Gayet iyi, dün yanındaydık. Her zaman yanında olduğumu ilettik. Seçimde de uyumlu çalışacağımızı düşünüyorum.
“SİYASETİN NABZINI TUTMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ”
Kocaeli basınını nasıl buluyorsunuz?
Yerel basın Kocaeli’de etkin. Diğer illere gittiğinizde oranın yerel basınına da bakıyorum.Kocaeli’deki yerel basın siyasetin içerisinde çok etkili. Çok takip ediliyor, okunuyor. Basın emekçileri yerel gazetecilik yapmak çok zor. Maddi imkanlar kısıtlı, her zaman istediğiniz yere gidemiyorsunuz. Özverili bir iş yaptığınızı düşünüyorum. çok değerli buluyorum yaptığınız işi. Basın yokken bulduğumuz yanlışları anlatacağımız bir yerimiz yok. Basına sansür uygulanıyor mu evet. Bence çok önemli bir iş yapıyorsunuz. Sizi de ayrıca tebrik ediyorum Merve Hanım, siyasetin nabzını tutmaya çalışıyorsunuz. Beni davet ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum.