Gizemli Kütüphaneci

Dominique Demers’ın evde Yeni Futbol Antrenörü adlı kitabı da var ama ben henüz okumadım. Bizim Küçük Cadı onu okumuş ve bugünkü yazıya konu olan Gizemli...

Dominique Demers’ın evde Yeni Futbol Antrenörü adlı kitabı da var ama ben henüz okumadım. Bizim Küçük Cadı onu okumuş ve bugünkü yazıya konu olan Gizemli Kütüphaneci’yi görünce hemen almak istedi. Aldığı günde de merakla çevirdi sayfaları. Ondaki merak beni de tetikledi. Can Çocuk Yayınları tarafından basımı yapılan kitabın resimleyeni Tony Ross. Türkçe’ye Tuğçe Özdeniz tarafından çevrilen kitabı ben de başladığım gibi bitirdim. Çok da sevdim. İçinde olduğumuz olumsuz günlerde ilaç gibi geldi desem abartmış olmam. Bayan Charlotte karakteri zaten kapaktan yakaladı beni ama her sayfada ayrıca hayranlık duydum kendisine.

Bir seriye ait olan kitap ve ana karakteri hayatımızda hep olmasını istediğimiz kişilerden. Bununla beraber kitapta yer alan diğerleri de maalesef oldukça tanıdık ve onlar azımsanmayacak kadar çoklar. Mesela okul müdürü olarak görev yapan ama aslında çocukların kitap okuma sevgisi için hiçbir çaba sarfetmeyen kişi. Bununla kalsa iyi, bu amaçla çalışan Bayan Charlotte’yi de engellemeye çabalıyor. Ama ana karakterimiz kapaktaki resimden de anlaşılacağı üzre asla pes etmeyecek kişilerden. Ayrıca klasik ön yargıları da yerle bir etme konusunda çok ustalıklı. Çocukların önyargıları dahil buna. Okumaya direnç gösteren çocukları bile birkaç değişik adımla okumaya alıştırıyor. Kütüphaneci olarak başladığı okuldaki kitapları önce kendisi okuyor ve buna göre işine karar veriyor. Harika bir ayrıntı bence. Elbette her kütüphanecinin yapabileceği bir şey değil ama ne yalan söyleyeyim kitapçıya girdiğimde sorduğum bir kitabı bilen veya üzerine sohbet kurabilen insanları özlüyorum. Geçen gün kitap kulübü üyelerimizden Sıla Bilgin ile konuşurken de aynı şeyi dillendirdik. 6 katlı bir mekanda sorduğunuz tek kitap için fikir veremeyecek insanlar var. Buna da kitapçı yerine kırtasiyeci demek düştü ikimizin de aklına. Bu konuda yalnız olmadığımızı bilmek de güzel. Bunu da ayrıca belirtmiş olayım. Sevgili yazarımız da bize farklı bir coğrafyadan ama aynı duygudan seslendiriyor. Zaten kendisi de çocuk edebiyatı üzerine yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamış. Bence aldığı eğitimi kitabın her sayfasına sindirebilmiş kişilerden. Keyifle, heyecanla, merakla okudum her sayfayı.

Bayan Charlotte büyüklerin dünyasından sıyrılıp çocuklara ulaşabilen kişilerden. Zaten bu yüzden benden önce yanımdaki küçük okuru çekiyor. Onun dilini biliyor çünkü. Ayrıca benim gibi çocuk edebiyatından büyük keyif alanları da yakalıyor elbette yazar. Ana karakter o okulda ve o çocuk grubunda kendince görevini yerine getirdiğine inandığı zaman ayrılıyor ordan. Bakalım bir sonraki durağı neresi olacak. Bu arada eve gider gitmez Yeni Futbol Antrenörü’nü de okuyacağım. Sade ve akıcı dili ile merakı canlı tutan her ayrıntısı için şimdiden sabırsızlanıyorum. Kitabı bitirdiğimde aklımdan çok şey geçti. Mesela sahiden çocuklara bu yazarın sunduğu ana karakter gibi yaklaşabilseydik dedim kendi kendime. Acaba o zaman bunca kötülük azalmaz mıydı dünyamızdan? Her yanımız yanıyor ama bir taraftan da cehalet ve ırkçılık da aldı başını gidiyor. Ne dersiniz sahiden suçun çoğu biz büyüklerde değil mi? Okumaya, okuduklarımızı içselleştirmeye ve evrensel değerlerde birleşmeye devam etmek bildiğim en iyi yol. Böylece hem kendimizle, hem de doğa ile bütünleşebiliriz. Aksinde mutsuz olduğumuz ve zarar verdiğimiz ortada zaten. Bayan Charlotte’nin maceraları ve öğretisi sarsın tüm yetişkinleri o zaman.


SON DAKİKA HABERLERİ

Saadet Sevinç Doğan Diğer Yazıları