Erdemli olmak

Hayatta insan için değerli olan birçok şey vardır. Bunların arasında en değerli olanı hangisidir? Bu sorunun cevabı kuşkusuz erdemli bir insan olarak yaşayabilmektir. Erdem, insanca kabul edilen güzel davranışların benimsenmesi ve hayatın...

Hayatta insan için değerli olan birçok şey vardır. Bunların arasında en değerli olanı hangisidir?

Bu sorunun cevabı kuşkusuz erdemli bir insan olarak yaşayabilmektir.

Erdem, insanca kabul edilen güzel davranışların benimsenmesi ve hayatın her alanında, her zaman uygulanmasıdır.

Bir bakıma erdemlilik ahlaki açıdan doğruluktur ve tutarlılıktır.

Erdemli insan, yanlışın peşinden gitmeyen, doğruyu savunan, benimseyen insandır. Erdemli insan komşusu farkına vardığında utanacak bir hareket yapmaz.

Erdem; yiğitlik, doğruluk, dürüstlük, bilgi sahibi olmak, güvenilir olmak, kararlılık, cesaret, ölçülü ve dengeli olmak, kendini bilmek gibi toplum tarafından kabul edilen doğru, güzel, iyi davranış kalıplarının benimsenmesi ve ona uygun davranılmasıdır.

Erdem, ikiyüzlü olmamaktır; riyakârlıktan uzak; kendiyle tutarlı; insanlara yol gösteren; örnek olan davranışların benimsenmesi ve uygulanmasıdır.

Erdemli insan sözüne güvenilir, iyi insandır. Toplumda böyle bir insan olarak bilinmek tanınmak isteriz.

Şimdi, düşünürlerin ve yazarların bu konu üzerinde söylediklerine bir bakalım:

“Toprak gibi olmalısın. Ezildikçe sertleşmelisin. Seni ezenler sana muhtaç kalmalı. Hayatı sende bulmalı” (Can Yücel)

“Onur, erdemin armağanıdır.” (Çiçero)

“İnsanlar eşittir; doğum değil, erdemdir farkı yaratan.” (Voltaire)

"Tüm erdemlerin temel özelliği, yükselme yolunda sürekli bir çaba, bizzat kendinle mücadele, daha büyük ve derin bir saflığa, bilgeliğe, iyilik ve sevgiye yönelik doymak bilmez bir istektir." ( Goethe)

“Erdem akla uygun davranmaktır.” ( Spinoza)

Erdem , kendi akli değerlerine uygun bir yaşam sürmektir; toplumun değer yargılarını ve töresel değerlerini çiğnemeden doğruları savunmaktır. Dürüstlüğü, onuru her şeyden üstün tutmaktır.

Bazıları vardır durmadan bizi kırmak için, hor görmek için ellerinden geleni yaparlar. Niye? Çünkü bizim değerlerimize karşı çıkarabilecekleri hiçbir şey yoktur. Bunun için karşı tarafı ezmek için; toplum içinde kötülemek için yalan, iftira, uydurma her türlü silahı kullanırlar. Eğer bizim alnımız temizse, utanacak hiçbir şeyimiz yoksa her şeyden önce kendimize karşı dürüst, namuslu davranmış oluruz.

Eğer bizi, doğru söylediğimiz için; yapılması gerektiğini yaptığımız için suçluyorlarsa utanmaları gerekenler onlardır. Toplum da kısa zamanda kimin iyi kimin kötü olduğunu çabuk anlar. Onun için kendini savunmaya bile gerek kalmaz.

Erdem’i anlatmak hiç de kolay değildir. Erdem’le mutluluk arasında her zaman bir ilişki olduğu söylenir. Erdemli insanlar mutludurlar. Çünkü doğru, dürüst, namuslu bir hayat sürmüşlerdir ve kendi nazarlarında kendileri her zaman için haklıdır. Kendilerine göre de alınları aktır. Toplum da önce biraz yanıltılsa bile onların değerlerini anlayacak ve takdir edecektir.

Erdemli olan bir bakıma en mükemmel olandır. Ama toplumda böyle insanları görmek, duymak bulmak ne kadar zordur. Zaten böyle insanlar kendilerini pek de göstermek istemezler. Çünkü bilirler ki, erdemli insanlar “Ben erdemliyim,” diye ortalarda gezinmezler. Onlar yaptıklarından bellidir.

“Kim oldukları bilinmez; ne işlediklerinden bellidir.”

Onları siz tanırsınız; erdemli insanları erdem üzerine zaman harcamış, bunun üzerine düşünmüş, erdeme değer vermiş insanlar bilir tanır.

Erdem, o kadar kolay tanımlanacak, anlaşılabilecek şey değildir. Erdem, belki de insandaki bütün güzel hasletlerin toplamıdır. Erdem, insanda iyilik etmeye ve fenalıktan çekinmeye olan devamlı ve değişmez yetenektir, güzel özelliklerdir. Erdem, kişiyi, töreli ve doğru hareket etmeye yönelten değerlerdir.

“Erdemli insan” , güzel insandır. Toplumda değer verilen aydın insanlardır. Başkalarına yardım eden, onlar için yaşayan insanlardır. Toplumu aydınlatan insanlardır..

İnsanda erdemi yaratacak tüm değerleri yakalamak hiç de kolay değildir; bazen bir ömür bile sürebilir.

Düşüncelerini birçok kez test ettikten sonra doğruyu, dürüstlüğü ve gerçeği savunan “Erdemli İnsanlar” doğru bildikleri yolda çoğu kez tek başına yürürler. Çünkü büyük halk topluluklarının onları anlamaları çok güçtür, çok zaman alır.

Erdemlilik, bir bakıma, kendi vicdanıyla, maşeri vicdanla ve doğanın genel doğrularıyla koşut olarak hareket edebilmektir. Örnek olmaktır, yardımcı olmaktır. Erdemli insanlar, aydın insanlardır. Söyleyeceklerini kendi kendilerine fısıldamazlar; tutuklanacaklarını, eziyet göreceklerini bilseler bile yüksek sesle düşüncelerini söylerler.

Erdemli insan kendi kendine yardım etmiş olur. Çünkü erdemli insanın vicdanı her zaman doğruları söylediği, haykırdığı için rahattır. O falanın veya filanın düşüncelerini etki altında, korku altında olduğu için savunmak durumunda değildir, bilakis; doğrulara araştırarak, bilimin ve doğanın gerçekleriyle tutarlı olduğunu görerek vardığı için, içi rahattır. Bu bakımdan özgürdür. Erdemli insan özgür olduğu için özgürlüğü savunur. O saçma sapan yasaklara karşıdır.

Erdemli olmak hünerdir. Evet, sizlere bir kişilik özelliğinden bahsetmeye çalıştım.

Bu özellikleri taşıyan bir isim sorsalar bizlere, hepimizin ilk aklına gelecek olan isim Sefa SİRMEN’ dir. Maalesef erdemli bir insan olmanın sonucuna katlanarak yaşamakta olduğuna inanıyorum. Neler yaptığını ve başarılarını tekrar tekrar anlatmak istemiyorum. Çünkü benim sizlere anlattıklarımla siz bu kişiyi tanımayacaksınız. Bu şehir de yaşayanlar onun bizlere kazandırdıklarının kıymetini bilebilir. Kendisini sevenleri ve sevmeyenleri zamana bırakıyorum. Tarih yıllar sonra herkesi zaten sorgulayacaktır.

Bu şehir ve bu ülke Sefa SİRMEN i unutmayacaktır. O dört duvarın içinden daha da büyüyerek çıkacaktır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Erhan Uysal Diğer Yazıları