“NEDEN KABUS GÖRÜRÜZ???” diyorsanız...
Hızla araba kullanırken kontrolünüzü kaybedip bir anda takla atıyorsunuz. Aracınız paramparça, her yeriniz kan içinde ve sıkıştığınız yerden kımıldayamıyorsunuz. Tüm gücünüz tükenmiş artık nefesiniz kesilmek üzereyken bir anda...
Hızla araba kullanırken kontrolünüzü kaybedip bir anda takla atıyorsunuz. Aracınız paramparça, her yeriniz kan içinde ve sıkıştığınız yerden kımıldayamıyorsunuz. Tüm gücünüz tükenmiş artık nefesiniz kesilmek üzereyken bir anda can havliyle uyanıyorsunuz.
Gecenin bir vakti kan ter içinde uyandırıp nefes almayı zorlaştıran, kalp atışlarını hızlandıran, genellikle ağlama krizi yaşanmasına sebep olan korku dolu rüyalar, kimsenin istemeyeceği sevimsiz anlardır. Çocuklarda daha yaygın olmasına rağmen yetişkinlerde de sıkça yaşanmaktadır.
Peki niçin???
Aslında bu durumun birçok nedeni olabilir. Ancak sizin için kısa başlıklar halinde sıraladım.
Hadi gelin hep birlikte neler olabileceğine bakalım,
Yoğun duygulara dair çocukluk hatırları bunlardan bir tanesi. Saldırıya uğrama korkusu ve içsel güdülere dair anksiyete vardır. Belki bu, çocuğun hayatta kalmak ve yemek, sıcaklık, barınma gibi temel ihtiyaçlarına dair bir tatmin duygusuyla ilgili olabilir. Eğer bu ihtiyaçları günlük yaşamında tatmin edilmezse çocuk kendi dünyasına çekilir ve rüyalarda su yüzüne çıkar.
Bir diğer sebep olarak Post- travmatik stres bozukluğunu ekleyebiliriz. Bu da yine temel yaşamsal ihtiyaçların tehdit edildiği durumları kapsar. Yaşanan kaygının üzerinden çok zaman geçtikten sonra bile hala su yüzüne çıkabildiği görülmüştür. Bazı insanlar benzer kabusları, sendromu tetikleyen olaydan yıllar sonra bile görürler. Görünen o ki beyin, acı çeken kimsenin huzura kavuşmasını sağlayacak şekilde travmayı atamamaktadır.
Başka bir sebep bilinmezlik. Hayatta kalmak için sıradan, günlük güdüler yetişkinlerde gelecek korkusu olarak yüzeye çıkarlar.
Ölüm tehlikesi yaşayan ciddi hastalıklar da kâbuslara neden olabilir. Bu gibi durumlarda terapi ve danışmanlık desteği almak, endişeleri giderip kendini güvende hissetmek için telkin edici hayaller kurmayı öğrenmek birey için fayda sağlayabilir.
Kötü bir kazaya şahit olmak ya da sevilen birinin kaybı.
Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı
Gün içinde korku ve şiddet içerikli filmler izlemek
Tekrarlayan kâbusların anksiyeteyle ilgisi olabilir. Daha doğrusu bu gibi rüyalar anksiyete tarafından tetiklenir. Tekrarlamanın türü farklı şekillerde olabilir; örneğin, rüyanın gerçekleştiği ortamın hep aynı olması, rüyadaki karakterlerin hiç değişiklik göstermemesi ya da rüyanın konusunun hep aynı olması gibi. Bu nedenle anksiyete yaratan sorunun tanımlanması, tekrarlayan rüyaları kısır döngüden kurtarmanın en sağlıklı yoludur.
Bazı insanlar kâbusları, gelecekte olabilecek kötü olayların habercisi olarak yorumlar ve uyandığı kâbustan daha korku dolu gündüzler yaşamaya başlar.
Bu inanç gerçek dışıdır.
Kâbuslardan kurtulmanın tek yolu, uyanıkken onları bertaraf etmektir.
Çünkü kâbuslar aslında yaşadığımız travmalar, kötü olaylar, bastırdığımız duygular ve korkularımızın yansımasıdır.
Uykularınızdan huzur dolu uyanmanız dileğiyle..
Sevgiyle kalın..