Acaba bende de coronavirüs var mı????

Ülkemizde Coronavirüs vakaları arttıkça insanlar üzerindeki stres de o denli artış göstermeye başladı.. Keşke sadece stres olarak kalsaydı çünkü stres aslında kötü bir şey değil. Stres; bizi harekete geçiren motivasyonel bir duygu ancak...

Ülkemizde Coronavirüs vakaları arttıkça insanlar üzerindeki stres de o denli artış göstermeye başladı..

Keşke sadece stres olarak kalsaydı çünkü stres aslında kötü bir şey değil.

Stres; bizi harekete geçiren motivasyonel bir duygu ancak ideal seviyede olduğu sürece.

Aksi takdirde işlevsel olmaktan çıkar ve PANİK haline dönüşür.

Örneğin hatırlayalım; Ülkemizde ilk virüs vakası açıklandıktan hemen sonra marketlerde, kolonya dükkanlarında ve dezenfekte ürünler satan mağazalar önünde uzun uzun kuyruklar ve yoğunluklar oluştu.

Sizce bu stres durumumuydu, yoksa PANİK hali mi??

Son günlerde değişen ritüellerimiz ve davranışlarımız bizde birçok olumsuz duygu, düşünce ve bedensel semptomlara neden oldu...

Virüs öncesi kaygı bozukluğuna sahip kişiler bu süreçte daha fazla kaygı yaşamaya başlarken sağlıklı bir psikolojiye sahip insanlarda da yoğun bir kaygıya neden oldu.

Olası tehlikeler karşısında aşırı korkmak ve aşırı kaygılanmak işlevsel değildir. Devamlı beynimize gönderdiğimiz tehlike sinyalleri, bedenimizi her dakika hazır ol da bekletir. Bu stres hali bedenimizi ve zihnimizi yormanın yanında bağışıklık sistemimizin de düşmesine sebep olur. Yani bize zerre kadar fayda sağlamaz.

O halde sağlıklı olan ne??

Paniklemeden şuan ki gündemi takip edebilirsiniz mesela, yetkililerin tavsiyeleri dahilinde önlemler alabilirsiniz ve bu şekilde korkmanıza neden olan olası riskleri azaltabilirsiniz..

Alınması gereken tedbirleri hepimiz ezberledik zaten; ellerin yıkanması, 14 gün kural, 1 metre mesafeli sınırlı temas..

Lütfen resmi şimdi gerçekçi okumaya özen gösterin; yapılması gerekenleri yaptınız, önlemlerinizi aldınız ve sağlığınız şuan yerinde..

Fakat beyninizde halen felaket senaryoları istemsiz bir biçimde dönüyor olabilir.

Çünkü konu hakkında paylaşılan görseller ve yazılan yazılar panik havası oluşmasına neden olurken, yüksek düzeyde stres, korku, panik ve endişe yaşanması da kaçınılmaz oluyor.

Hemen hemen herkesin kendisine bir ya da birçok kez sorduğu soru;

Acaba ben korona virüs taşıyor muyum???

Korona hastalığının önemli bir belirtisinin kendinizde olmadığını düşünün.

Diyelim ki internetten ateşle alakalı bir semptom okudunuz bu hastalığın belirtisi olarak.. Kendinizi o kadar çok dinlemeye başlarsınız ki sadece düşünce gücünüzle sanki gerçekten ateşiniz varmış duygusunu yaşarsınız.. Ve sonra acaba ben bu virüsü kaptım mı diye bu sefer tekrar yeni araştırmalar yapmaya ve sonu gelmeyen felaket senaryoları yazarsınız.. Bunlara dikkat etmek lazım.

Pekiii sakin kalmak için başka neler yapabiliriz???

1- Öncelikle lütfen bilgi kirliliğinden uzak durun. Sadece güvenilir kaynakların söylemlerine uyun..

2- Kaygı ve korkularınızı sizi anlayabilecek ve sağlıklı yönlendirme potansiyeline sahip kişilerle paylaşmaktan çekinmeyin.

3- Panik halinde olduğunuzu hissettiğiniz zaman lütfen AN’a odaklanın ve şu anda herhangi bir hastalığınız olmadığı gerçeğiyle yüzleşin.

4- Zorunlu haller dışında evden çıkmamaya, evinize misafir kabul etmemeye dikkat edin ki virüsün bulaşma riskini somut olarak ortadan kaldırmış olun.

5- Konuyla ilgili haberler kaygınızı artırıyorsa biraz ara verip minimum düzeyde takip edebilirsiniz.

6- Çalışırken vakit bulamamaktan yakınıp “ahh keşke şuan evde olup kitap okusaydım, film izleseydim, kıyafetlerimi düzenleseydim” vs…. gibi ertelediğimiz neler varsa onları sıraya koyup bir bir yerine getirebiliriz.

Hepimiz üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam ederken sakin ve sabırlı olmaya çalışalım lütfen..

Sağlıklı günler.

SON DAKİKA HABERLERİ

Aysun Özcan Diğer Yazıları