Ali’nin Korona Virüs Kitabı
Dün mailime bu kitap geldi. Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nursu Çakın Memik hoca sağ olsun bana göndermiş bu kitabı. Çocuk psikiyatristi olmasının yanında çocuk edebiyatına da merak duyanlardan birisi ve bunlar üzerine konuşmayı...
Dün mailime bu kitap geldi. Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nursu Çakın Memik hoca sağ olsun bana göndermiş bu kitabı. Çocuk psikiyatristi olmasının yanında çocuk edebiyatına da merak duyanlardan birisi ve bunlar üzerine konuşmayı seviyoruz. Beraber yapmayı planladığımız pek çok şey vardı ama şu günler geride kaldıktan sonra diyoruz artık. Kitap sizlerin de tahmin edeceği üzre bir çocuğun gözünden korona virüsü anlatıyor. Daha doğrusu bizlere çocuklara bakmamız için yardımcı oluyor. Kendi telaşlarımız, korkularımız ve gündelik işlerimizin içinde hepimizi saran değişimi bir çocuğun gözünden izliyoruz bu kitapla. Uzman Doktor Figen Karaceylan Çakmakçı, kitabı hızlı ve yerinde tespitlerle hazırlamış. Sanki hemen aileleri çocuklar konusunda bilgilendirme ihtiyacı hissetmiş gibi. Kendisi de çocuk psikiyatristi olan Çakmakçı bence oldukça iyi bir çaba ve emek var önümüzde. Bu yazıyla kendisine teşekkür etmek istedim.
Kitapta, evde yaşanan her şey çocuğun gözünden anlatılıyor. Etrafında çocuk olanlar bilir ki onlar doğayla iç içedir ve oyun hayatlarıdır. Parklar, ağaçlar koşmak ve zıplamak onların büyümeleri için olması gerekenlerin başında gelir. Dünyanın içinde bulunduğu durumdan dolayı şimdi hepsi evlerde ve yeni bir yaşam içinde bizlerle vakit geçiriyorlar. Bir çeşit kayıt makinası gibi olan çocuklar için bu dönem oldukça tedirgin edici olabilir. O nedenle Ali’nin Korona Virüs Kitabı bizlere çocukların gözünden bakmamız için bir fırsat veriyor. Bizlerin endişeleri, tedirginlikleri, izledikleri ve söyledikleri onlarda tahmin bile edemeyeceğimiz şeylere dönüşebilir. Bu nedenle biz büyükleri daha dikkatli olmaya ve çocuğa güven vermeye davet ediyor kitap. Ali, önce anne ve babasının kaygılı davranışları ve sözlerinden korkuyor ama sonra ailesi durumu fark ediyor ve ona gerekli telkin cümlelerini kuruyorlar. Bundan sonra Ali, virüsle ve hastalıkla ilgili korkularından kurtuluyor. Özlediği kişileri görüntülü telefonla görebilmesi ve evde ailesiyle güzel vakit geçirmesi onu “çocuk” olma noktasında korunaklı alanına bırakıyor. Uzm. Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı çocuklardan yana bakmamız için bizleri uyarırken; çocukların da duygularını tanımlamalarına yardımcı oluyor diye düşünüyorum.
Kitabı okurken Ali’yi diğer çocuklar arasında şanslı bulduğumu belirtmek durumundayım. Elbette gönlüm tüm çocukların, Ali gibi güvenli ve huzurlu bir aile ortamında büyümeleri. Ancak çalışmak zorunda olan ailelerle ve yüksek risk grubunda yaşayan çocuklar, cezaevlerinde anneleriyle büyüyen çocuklar, sınır kapılarında bekleyen çocuklar, savaş koşullarında ebeveynlerini kaybeden çocuklar, açlıkla ve hastalıkla mücadele eden çocuklar, ensest nedeniyle travmalarda kalan çocuklar, tacize/tecavüze uğrayan ve öldürülen çocuklar var. Kısacası çocukluğu öldürülenler var ve onlarla ilgili yapılması gereken çok fazla şey. Bu süreç nasıl tamamlanacak bilmiyoruz, bunu yaşayıp göreceğiz. Sadece çocuk hakları üzerinden her çocuğun doğduğu andan itibaren sahip olduğu haklara daha duyarlı olan ve hangi görüşten olursa olsun, yaşamak, yaşatmak ve bu haklarla çocukları büyütmek niyetinde olanların yöneteceği ülke ve büyükleri olsun istiyorum hepsinin. Bu alanda çalışma gösteren ve emek sarfeden insanların çabaları karşılık bulsun istiyorum. Bunu en çok da, en azından bu sefer, yaşananlardan ders alınması ve önceliklerin insanca yaşamdan yana konulması için diliyorum ve istiyorum. Bunun karşısında olup da en çok çocukların ruhsal ve bedensel bütünlüklerine zarar verenlerin de en yüksek cezadan, asla ama asla indirime/affa uğramadan, ceza almalarını istiyorum. Buna izin verenler, buna ortam hazırlayanlar ve sözleriyle, yazılarıyla, davranışlarıyla buna sebep olanların da aynı durumda düşünülmesini istiyorum. Umarım Ali’nin Korona Virüs Kitabı her koşulda çocuğu önceliğe almamız gerektiği konusunda hepimize hatırlatma yapmış olur. Son olarak, kitap erişime açıktır ve isteyen kişiler okuyabilir.