İlimizde kanser vakaları

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu verdiği 2014 yılındaki cevapta kentte son 7 yıllık süre içerisinde 20 bin kişiye kanser teşhisi konulduğu bildirildi. Ayrıntıları açıklanmamakla birlikte, ilçelere göre verilen rakamlarda nüfus oranına göre...

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu verdiği 2014 yılındaki cevapta kentte son 7 yıllık süre içerisinde 20 bin kişiye kanser teşhisi konulduğu bildirildi. Ayrıntıları açıklanmamakla birlikte, ilçelere göre verilen rakamlarda nüfus oranına göre İzmit, Gölcük ve Körfez ilçeleri kanser vakası sayısında önde giderken, bazı beldeler birleştirilerek 2009'da ilçe statüsünü alınan Başiskele ve Kartepe ilçelerinde ise kanser vakalarındaki artış oranının yüzde 200'ün üzerinde olduğu belirtildi.

Bakanlığın cevabında kanser vakalarından ölüm oranlarıyla ilgili bir istatistiğin tutulmadığının bildirildiği de belirtildi.

Ayrıntıları açıklanmayan ve istatistiği bile tutulmayan korkunç tablo içerisinde Kocaeli'nin en önemli sanayi havzası olan Dilovası’ndan bahsedilmemesi dikkat çekti. 45 bin nüfuslu Dilovası’nda, 5 organize sanayi bölgesi, 1 sanayi sitesi, 193 sanayi kuruluşu bulunuyor ve buralarda 20 binden fazla işçi çalışıyor. Mevcut sanayi tesislerinin yol açtığı çevre kirliliği nedeniyle her 3 kişiden 1'inin kanserden hayatını kaybettiği Dilovası için uzmanlarca yapılan tanımlama ise "cehennem".

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Dilovası'yla ilgili 3,5 yıl önce hazırladığı tartışmaya yol açan raporunda, doğan her çocuğun annelerinden içtikleri sütten dolayı yüzde 3 kanser riski taşıdığını ortaya koymuştu. Bunu da "Dilovası’nda yaşayanlar cehennemi yaşıyorlar. Anne ve bebekler cehennemin kurbanları" olarak tanımlamıştı. Öyle ki bu ortaya koyduğu bilimsel veriler nedeniyle Hamzaoğlu hakkında bağlı bulunduğu üniversite tarafından disiplin cezası verilmiş dava bile açılmıştı. Açılan dava daha sonra mahkeme tarafından düşürüldü.

Evet, kabul edersiniz etmezsiniz ama acı gerçek Kocaeli’nde her 3 veya 4 kişiden biri kanserden ölüyor. Bu konuda kime ne derseniz, kime ne laf atarsanız atın beyhude. Hükümetler, Büyükşehir belediyeleri, İlçe belediyeleri, Üniversite, Siyasi partiler, Çevre Müdürlükleri, Sivil Toplum örgütleri …. Yani herkese görev düşmektedir. Kime sorsak gereken yapılmaktadır, diyecektir. Evet, sayılar gerekenin yapıldığını çok çok açık göstermektedir. Bu kanser, sen ben diye ayırmaz, geldiği zaman kime geleceği belli olmaz.

Uyumaya devam edersek eğer, uyandığımızda çok geç kalmış olacağız.

İçinizi kararttım biliyorum. Ama insanlara geçmiş olsun, başınız sağ olsun demekten başka yapılacak birçok şeyin var olduğunu düşünüyorum.

Sağlıklı ve temiz çevreli günler diliyorum.

SON DAKİKA HABERLERİ

Erhan Uysal Diğer Yazıları