CHP İlçe Başkanları nasıl liste yaptı?

Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli örgütü bugün bir temayül gerçekleştirdi. Genellikle CHP'nin alışık olmadığı türden bir temayüldü bu. 12 ilçe başkanı oturacak, hepsi kendi 13'ünü yazacak ve sonuçlar il başkanlığına verilecek....

Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli örgütü bugün bir temayül gerçekleştirdi.

Genellikle CHP’nin alışık olmadığı türden bir temayüldü bu.

12 ilçe başkanı oturacak, hepsi kendi 13’ünü yazacak ve sonuçlar il başkanlığına verilecek.

Tabi bunu yazarken hangi ilçenin hangi isimleri yazıldığı görülür olacak.

Üstüne bir de il kurulunun 13’lük listesi eklenecek.

Çıkan sonuçlar Cengiz Sarıbay tarafından harmanlanıp, yepyeni bir 13’lük liste şeklinde genel merkeze teslim edilecek.

***

Açıkçası bana garip geldi bu yöntem. Ama öğrendim ki CHP’nin yeni tüzüğünde böyle bir yöntem varmış.

Ne kadar demokratik, ne kadar doğru orası tartışılır.

Fakat her şeye rağmen ilçelerde bir hareket başlattığı kesin.

Gördüğüm kadarıyla ilçe başkanları kendini değerli hissetmiş.

Fikirlerinin önemsenmesi hoşlarına gitmiş, kendi örgütünde mahalle temsilcilerine ve meclis üyelerine karşı saygınlık kazandıran bir hareket olmuş.

Kimin hoşuna gitmez ki?

İlçe başkanısın ve milletvekili listeleri yapılırken bir il yöneticisi kadar forsun yok!

Dar zamanda yapılan bu temayül hiç olmazsa ilçelerin durumu ve isteğiyle alakalı bazı ipuçları almada önemli olmuş oldu.

***

Daha evvel dediğim gibi, burada söz Cengiz Sarıbay’da.

Çünkü kişisel beklentisi olmayan bir il başkanı demek, olaylara daha geniş bakmak demek.

Sarıbay istifa edip yeni bir il başkanı göreve gelseydi, mutlaka iplerinin birileri tarafından tutulduğu düşünülürdü.

Ama Cengiz Beyin bu anlamda kimseye eyvallahı olacağını sanmıyorum.

O artık doğrusuyla yanlışıyla CHP’nin Kocaeli’deki tek patronudur.

Listeye son şeklini verirken duygusal davranmayıp, bütün dengeleri gözeteceğine kuşku duymuyorum.

***

CHP’nin temayülü üzerine birkaç ilçe başkanıyla görüşüp bilgi alayım istedim.

Hızlıca ulaşabildiğim 5 ilçe başkanına bu yöntemi nasıl bulduklarını ve kadınlara öncelik verip vermediklerini sordum.

Farklı fikirler, farklı bakışlar vardı.

Mesela Dilovası ilçesi liste yapmamıştı. Acaba neden..?

Şimdi okuyacaksınız.

Mesela İzmit ilçe öncülüğü kimseye bırakmak istemiyor gibiydi.

Yine katalizör ilçe olduklarını hatırlattı ve bu liste on numara dedi.

Darıca ilk sıraları kadınlara bıraktığını söyledi.

Çayırova tüm dengeleri gözettiğini, Kartepe ise ittifaka yakışmayacak adayları görmezden geldiklerinin mesajını verdi.

Beş ilçe başkanı neler dedi, şöyle bir bakalım:

ÇAYIROVA-SELAHATTİN KAYA

Batı yakası ilçelerinin ortak liste oluşturdukları söylentilerini ret etti. Ortak hareket etmeyi gerektirecek bir durumun olmadığını söyledi.

“Herkesin farklı düşünceleri olabilir, neticede 13 aday ismi yazılacak. Öyle bir görüş birliğimiz olmadı. Kimi adaylar üzerinde görüş alışverişi yapmış olabiliriz ancak ortak bir liste yapmadık. Biz listemizi bitirdik” dedi.

-Tüyo var mı dedim, gülerek tüyo yok dedi. Batı yakasına öncelik tanıyıp tanımadığını sordum. Tüyo vermem diye yineledi ve devam etti.

“Kolay bir iş değil, oraya 13 tane isim yazmak aslında kolay görünüyor ama burada duygusal hareket edersek doğru bir sonuç çıkmamış olur.

Öyle bir liste yapacaksınız ki, CHP’nin Kocaeli’deki sıralaması olacak. Bu sıralama adayın bölgesel durumundan tutun, yetkisinden, etkisinden, etnik yapısından, bir sürü kriteri alıp doğru bir liste yapmak önemli”.

Selahattin Kaya’ya bu yöntemi doğru bulup bulmadıklarını sordum.

“Yöntem kamuoyunu ve örgütü tatmin edecek bir karar. Çünkü zaten CHP aday tespitinde merkez yoklamasını belirlemiş.

Atamanın olduğu yerde bizim fikrimizin alınmış olması bir nebze doğru görülebilir. Ama tabi asıl demokratik bulduğumuz yöntem ön seçimdir. Süre kısıtlı olduğu için buna imkan olmadığını biliyoruz. Yoksa yüzde 100 ön seçim olurdu.

Hayırlı olur inşallah çoğulcu bir liste çıkar. Aslında kimin milletvekili olduğu değil, CHP’nin seçimden başarılı çıkması çok önemli. Bu seçimi çok önemli buluyoruz.

-Peki, kendi ilçe örgütünüzün görüşlerini aldınız mı?

Ona bile zaman olmadı inanın. Sadece yönetici arkadaşlarımıza beşer tane isim yazmalarını istedim. Onlardan gelen isimlerle harmanlama yaptık.

-Liste yaparken önceliğiniz ne oldu?

Dengeler… yani bölgesel dengeler, adayların profili. Örneğin benim bölgemden 5 tane aday vardı ama yazamadım. Çünkü kriterler var, onlara uymak gerekiyor. Farklı yörelerden, farklı mesleklerden olmaları lazım. Umarım doğru bir liste çıkar.

DARICA-YAKUP TÖRK

Yakup Bey de batı yakasının ortak bir liste oluşturmadığını söyledi. Örgütlerimizden çıkan isimleri ilettik dedi. Uygulanan yöntemi doğru bulup bulmadığı konusunda ise “İl başkanımız garanti verdi. Kendi il kurulundan da aldığı isimlerle bir 13 kişilik liste daha çıkardı. İlçelerden gelen 13 ile birlikte kendisi harmanlayacak ve bizzat kendisi 13 kişilik bir liste götürecek. Tabi işin genel merkez boyutu da var. Bu sadece örgütün kimleri aday görmek istediği ile alakalı bir eğilim yoklaması” dedi.

Yakup Törk’e önceliğinin ne olduğunu sordum. “Benim önceliğim örgütte emeği olanlardı” dedi hemen.

-İyi de her örgütten gelen nitelikli aday olmuyor, sokakta karşılığı var mı, yok mu, bu önemli değil mi deyince devam etti.

“Onu göz önüne aldık. Hem örgütte çalışmış, hem de kendi ünvanıyla beraber sokakta karşılığı olan isimleri göz önüne aldık. Zaten bu tip isimleri yazmamak kendimizle çelişmek olurdu.

Bunun yanı sıra bölgesel dağılıma baktık. Bizim nitelikli bir eleme yaptığımızı düşünüyorum. Tabi ilçe örgütümüzden görüş alarak yaptık.

-Peki, mevcut milletvekillerini yazmak zorunda hissettiniz mi kendinizi?

Yok, öyle bir zorunluluk hissetmedim.

-Yazdınız mı diye sorayım o halde? J

Yazdıklarım bende kalsın diyerek, üç vekilden listeye yazmadığı olanlar olduğunu anladım.

-Kadınları harcadınız mı yine, hiç kadın aday demediniz?

Şöyle söyleyeyim; listenin ilk başına 5 tane kadın yazdım. Bizden sıralama istenmediği halde ben ilk sırada kadınlardan başladım. Kimler olduğunu söylemem tabi.

KARTEPE-CUMHUR KARAKADILAR

Cumhur Karakadılar’a temayülü demokratik buldunuz mu diye sordum.

“OHAL’deyiz hatta OHAL’in de OHAL’indeyiz, yoksa kesinlikle demokratik falan değil. Eğer sıkıntılı bir dönem olmasa kimse bunun demokratik olduğunu söyleyemez.

Ama şu anki kısa dönemde aciliyette en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Kim kentimize faydalı olacaksa, kim sahada çalışacaksa ona bakıyoruz.

Önümüzde bir Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Ki, ben ikinci ayağı bekliyorum. Bu ikinci ayakta kim daha faydalı olur ona bakmak lazım.

Milletvekili olduktan sonra ortamı germeyecek, ortacı, toparlayıcı olabilecek insanlar lazım. Biliyorsunuz ittifak yaptık. Öyle aşırıcı insanlar var ki yani o insanlar ittifaka zarar verecek konuşmalar yapıyorlar, ben o dengeleri de gözettim isim yazarken.

Kimin milletvekili olduğu beni ilgilendirmez ki. Eğer Cumhurbaşkanlığı sistemi dönüşmezse, bu adam değişmezse biz 600 milletvekilini alsak ne olur?

-Listeyi yazarken kadınlara öncelik vermek aklınıza geldi mi hiç?

Tabi ki geldi. Partimizin koymuş olduğu kadın ve genç kotasına uydum. Hayırlı olsun, inşallah iyi bir şey çıkar. Genel merkezin de dikkat etmesi gerekenler bunlar. İttifaka zarar verecek kişileri listeye almaması gerekiyor.

İZMİT-HAKAN ÇAKAR

CHP İzmit ilçe başkanı yeni göreve geldi biliyorsunuz. İlçe başkanı Mehmet Ümit Küçükkaya’nın istifa etmesinin ardından genel kabul görerek göreve geldi Hakan Çakar. Çakar’a sordum, liste yaparken sizin öncelikleriniz neydi diye;

“Ben öncelikle yönetimdeki arkadaşlarımızın, mahalle temsilcilerimizin ve meclis üyelerimizin görüşlerini aldım.

Onların verdikleri isimler doğrultusunda sıralamayı yaptık. Mahallelerden çokta sürpriz bir şey çıkmadı.

Açıkçası güzel geçti, ortalama 65 kişiden görüş aldık, iyi de oldu. Mahalle temsilcilerimiz de mutlu oldu.

Biz bu arkadaşlara listeyi verirken hem kadın, hem genç hem de varsa özürlü kotasını dikkate almalarını söyledik.

Onlar da sağ olsunlar öyle değerlendirmişler. Listemizde hem genç, hem kadın hem de partimize emeği geçen isimler değerlendirilmiş oldu. Bence bizim listemiz çok güzel oldu.

-Tüyo yok mu?

Ne diyeyim Aysun Hanım, zaten Cengiz başkanın talimatı var kimse duymayacak dedi.

Biz iki-üç yönetici arkadaş beraber zarfları açtık, beraber tutanak tuttuk, altına beraber imza attık. Ben zan altında kalayım istemedim.

Daha demokratik bir ortam oldu. Bizim listemizi dikkate alırlarsa İzmit listesi Kocaeli’nin 13’ü olabilir diye düşünüyorum. Çok dengeli bir liste oldu.

DİLOVASI-KEREM AYDEMİR

Kerem Aydemir’i bilhassa sona bıraktım. Çünkü ilçe başkanları arasında en farklı görüşe sahip olan biriydi. Kerem Bey, liste yapmayan tek ilçe oldu. Çünkü bu yöntemin parti içerisinde bir ayrışmaya sebep olabileceğinden endişe duyuyor. Hepsi bizim adaylarımız, hepsiyle bir mazimiz, dostluğumuz var. Hangi ilçenin kimleri yazdığı gizli kalmayacak. O zaman da kırgınlıklar oluşacak diyor. Kerem Bey şöyle açıklıyor durumu:

“Önümüzde 44 aday adayı var. İsimleri yazacağız, zarfı il başkanlığına bırakacağız. Mesela biz bir vekilimizi yazmadık.

Sonra öğrendiğinde gönül koymayacak mı? Aday adayları günlerdir bizi uyutmadı. Hepsi yazılması için ricada bulundu. Biz şimdi ne diyelim? Bizi zor durumda bıraktılar, ben doğru bulmadım.

Oylar akşam açılacakmış, genel merkeze bir liste gönderilecekmiş. O zaman genel merkez bizim kurumsal maillerimizden bu isteğini isteseydi olmaz mıydı?

Orada tercih etmediklerimiz bizim düşmanımız değil ki, hepsi dostumuz, partilimiz.

Belki doğru bir yöntemdir ama ben etik bulmadım, kendime yakıştıramadım. O yüzden bu düşüncemi il başkanlığına iletip, çekimser kaldığımı ve liste yazmayacağımı söyledim”

SON DAKİKA HABERLERİ

Aysun Özcan Diğer Yazıları