Deniz Kızı ve Delfi
Şahika Ercümen dalış şampiyonu bir sporcumuz ve bu yaz onunla birlikte gururlandık. Başarısı, azmi, niyetlendikleri ile bence örnek kişilerden birisi. Onu ilk...
Şahika Ercümen dalış şampiyonu bir sporcumuz ve bu yaz onunla birlikte gururlandık. Başarısı, azmi, niyetlendikleri ile bence örnek kişilerden birisi. Onu ilk kez Nilay Örnek’le yaptığı söyleşi ile yakından tanıdım. Astım alerji ile geçen zor çocukluğunu kendi çocuklarıma benzettim; çünkü ikisinde de bu tanı var. Elbette Şahika Ercümen’in bu tanıyı aldığı yıllar ve hastalık ile ilgili tedavi yöntemleri onun çocukluğunda her şeyi bir çocuk için daha da zorlaştırıyordu ve kendisi de bunu anlatıyor zaten. Çanakkale’de geçen çocukluğunda okula bile gidemez hale gelmesi ile ailesi onu alıp İstanbul’a getiriyor ve tedavisi ile ilgili doğru adımlar bundan sonra geliyor. Şimdilerde durum sanki o zamana kıyasla çok daha iyi durumda tıbbi açıdan. İnsan başına gelenlere verdiği tepkilerle şekilleniyor ya, hastalık da bunlardan birisi ve Şahika Ercümen nefesin nasıl önemli olduğunu biliyor ve bununla birlikte dalışa merak salıyor. Okul hayatındaki başarısını arttıran spor sayesinde aynı zamanda sağlıklı bir bedene de kavuşuyor. Suya olan merakı sayesinde kendi sınırlarını zorluyor ve başarılar onu takip ediyor. Elbette kolay olmuyor hiçbir şey ve söyleşi boyunca onun mücadelesini hissederek dinledim açıkçası. Diyetisyen olan Ercümen’in “Benim için sağlıklı olmayanı yemeyi sevmiyorum” cümlesi öyle çok hoşuma gitti ki, bunu özellikle tüm çocukların duymasını isterim. Anda kalmak, kendine ve yaptığın işe odaklanmak onun başarısındaki temel cümleler gibi.
Sadece bunlar da değil, tüm yaşamsal tecrübesini paylaşırken kendisi için eşsiz olan deniz altını ve oradaki endişeleri ile heyecanlarını da paylaşmak istiyor Ercümen. İşte bunun için de bugünkü yazıya konu olan kitabı, yani Deniz Kızı ve Delfi’yi yazıyor. Sudaki kirlenmeye, iklim değişikliğine, insanların para kazanma hırsı ile etraflarına verdikleri zararlara dokunuyor Ercümen kitabıyla. Niyeti belli, yapmak istediği net ve bunun için kalemi alıyor eline. Dolayısıyla bu kitabı edebi değerinden bağımsız olarak ve oraya dokunmadan çok sevdim. Ercümen’in çabasına saygı duydum ve bu kitapla beraber yazarını da tanısınlar istedim çocuklar. İpek Konak’ın resimlediği kitabı Doğan Egmont basıyor. Ben epeydir almak istiyordum kitabı ve bu ara spora meraklı olan yeğenim ile kızımı izleyince de onlarla beraber almaya karar verdim. Okudum onlardan önce ve şimdi sıra onlarda. Elbette yazarın söyleşisini de dinlettim; çünkü başarının nasıl bir emek ve çaba ile geldiğini duymalarını istedim. Su kirliliğine dikkat çeken yazar, aynı zamanda yunus parklarında acı çeken canlıları da duymamızı sağlıyor. Deniz altına ve oradaki canlılara dair yeni bilgiler edindiğimiz kitabın arka kısmında da sudaki yaşam ile ilgili daha detaylı bilgiler var. Ayrıca okuyucuyu bu konuyla ilgili harekete çağırıyor ve sudaki kirlenmeye karşı yapılabilecekler ile ilgili de uyarıyor. Bence sevimli bir kitap olmuş. Emeği geçenlere teşekkür etmek istedim.