Kredi o tarihte onaylandı, neyi bekledin Başkan?
Önceki gün “Tiyatro” başlıklı bir makale kaleme alarak EYT’li işçileri mağdur eden arazi kavgasıyla ilgili kimin tiyatro çevirdiğini sormuştum… Bunu ortaya...
Önceki gün “Tiyatro” başlıklı bir makale kaleme alarak EYT’li işçileri mağdur eden arazi kavgasıyla ilgili kimin tiyatro çevirdiğini sormuştum…
Bunu ortaya çıkaracak olanın hem AKP hem de Hürriyet cephesindeki iddia sahipleri olduğunu, lafla değil, belgelerle konuşmaları gerektiğini aktarmıştım…
AKP’nin “Peşkeş” iddiasını kanıtlamasını, Hürriyet’in ise banka kredisine ne zaman başvuru yaptığını, kredi onayını ne zaman aldığını açıklaması gerektiğini belirtmiştim…
Öyle ya vatandaş gerçekten bu sakız gibi uzayıp giden mevzulardan sıkıldı…
Bir taraf ağır bir iddiada bulunuyor, lakin ortaya bir kanıt koymuyor…
Bir taraf ise üzerindeki şaibeleri dağıtmak bir yana, bu şaibeleri kuvvetlendirecek hareketlere imza atıyor.
Haklı haksız sürekli yer değiştirip duruyor!
Kavgadan başka hiçbir şey izletmiyorlar İzmitlilere…
***
Evet, “Tiyatro” adlı makalemde İzmit Belediye Meclisi’ndeki muhalefete;
“Peşkeş diyorsanız kanıtlayacaksınız…
Krediye onayın tesadüf olmadığını düşünüyorsanız ortaya çıkaracaksınız…
Hürriyet’in kavgadan beslendiğini iddia ederken onun açıklamalarına tek bir ağızdan (AKP İzmit İlçe Başkanı ve AKP İzmit Belediye Meclisi Grup Başkanı Muharrem Tutuş) cevap yerine 5-6 meclis üyesi ayrı ayrı açıklamalar göndererek kavgayı körüklemeyeceksiniz…
Hürriyet, ‘Bana kredi vermiyorlar’ dediğinde, İzmit Belediyesinin neden kredi şartlarına uygun olmadığını bulacak, açıklayacaksınız…” çağrısında bulunmuştum…
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’e ise çağrım şu şekilde olmuştu:
“Peşkeş çekildi iddiasında bulunulan arazilerin kimlere gittiğini açıklayacaksınız…
Bu arazilerden gelen paranın nerelere harcandığını açıklayacaksınız…
Krediye ne zaman başvurduğunuzu, onayın ne zaman geldiğini açıklayacaksınız…
Arazinin satışına onay verileceği duyurulmuşken üstelik bu arazi yine bir kamu kurumuna gidecekken neden onaylanan krediden vazgeçilmediğinizi açıklayacaksınız…
Sosyal tesis yapacak gücünüzün olmadığını, bu araziyi Büyükşehir’e satıp, sosyal tesis yapmasına vesile olmak istediğinizi belirtirken diğer yandan ise bir sosyal tesisi dahi yapamazken teleferik yapmaya nasıl kalktığınızı açıklayacaksınız…”
Hürriyet’ten de AKP kanadından da bir adım göremedim…
Hala sığ tartışmalar, hala iddialar…
Altı dolu hiçbir veri, açıklama yok ortada…
***
O halde İzmit Belediyesine kredi onayının ne zaman geldiğini ben açıklayayım size…
Malumunuz 2 Ağustos Çarşamba günü İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, 8 Ağustos’ta meclisi arazi satışı onayı için olağanüstü toplama kararı aldı…
3 Ağustos Perşembe günü, dikkat çeken bir gelişme yaşandı, aylardır arazi satışına daha önceki arazilerin parasının nereye gittiğinin hesabını sorarak onay vermeyen AKP İzmit İlçe Başkanı ve AKP İzmit Belediye Meclis Grup Başkanı Muharrem Tutuş, satışa onay vereceklerini, araziyi Büyükşehir Belediyesinin alacağını duyurdu.
Aynı gün Fatma Kaplan Hürriyet, şimdiye kadar billboardlara reddedildi diye ne yazdılarsa Cumhur ittifakı meclis üyelerinin kabul etmek zorunda kaldığını belirterek, “Eyy gerçek kahraman billboard sen nelere kadirsin” paylaşımında bulundu…
4 Ağustos Cuma günü de bu paylaşımlar sürdü…
5 Ağustos Cumartesi günü Hürriyet, Cumhur ittifakı meclis üyelerini hedef alan, onlara neden aylarca onay vermeyip de şimdi onay verdiklerini soran paylaşımlar yaptı, bu tarzdaki yorumları, haberleri paylaştı…
6 Ağustos Pazar günü, Hürriyet’in konuyla ilgili haber ve yorum paylaşımları sürdü…
7 Ağustos Pazartesi günü gece saatlerinde ise Hürriyet, 8 Ağustos Salı günü saat 15.00’te yapılacağı açıklanan olağanüstü meclis toplantısını iptal ettiğini duyurdu.
Ardından AKP’lilerden, Hürriyet’in araziyi yandaşlarına peşkeş çekmek istediği, Büyükşehir araziyi satın almaya kalkınca da ne tesadüftür ki bankadan kredi çıktığı yönünde iddiaları oldu!
8 Ağustos Salı günü, Hürriyet tarafından basın toplantısı düzenlendi. Hürriyet, bu toplantıda iki adet araziyi Büyükşehir Belediyesine, hiçbir gerekçe göstermeden satabileceğini belirterek, peşkeş iddialarını reddetti.
Peki, krediye onay ne zaman çıktı?
Yani Hürriyet’in bu süreçte kredi onayından ne zaman haberi oldu?
Açıklayayım…
Kredi onayı, Büyükşehir Belediyesinin araziyi satın alacağını açıklamasından bir gün sonra, yani 4 Ağustos Cuma günü geldi…
Gerçekten tesadüfün böylesi!
5 Ağustos’ta meclisin iptal edildiği duyurulmuyor, 6 Ağustos’ta duyurulmuyor, 7 Ağustos gecesi duyuru yapılıyor…
Peki neden?
Olağanüstü meclis kararına verilen tarih 2 Ağustos, Büyükşehir’in arsayı satın alacağının açıklandığı tarih 3 Ağustos, bankanın krediye onay verdiği tarih 4 Ağustos; olağanüstü meclis toplantısına saatler kalana kadar neden iptal duyurusu yapılmıyor?
Neyi bekledi Başkan Hürriyet?
Araziyi satmaktan vazgeçtiyse EYT’lilerin kalan parasını ödemek için tahminen 5-6 milyon lira faizle 15 milyon liralık krediyi çekmeyi tercih ettiyse Sayın Başkan, AKP’lilerle kayıkçı kavgası yürütmekten duyduğu hazmıydı onu beklemeye sevk eden?
Evet, 10 milyonun biraz üzerinde olan borç için 15 milyon lira krediyi, 24 ay vadeyle çekip, borcun büyük bir kısmını kendisinden sonra gelecek olan yönetime devredecek olan Başkan Hürriyet, 7 Ağustos Pazartesi gününün gecesine kadar neyi bekledi?
Bir açıklık getirin hele şu işe!
----------
HÜRRİYET TERS KÖŞE Mİ YAPACAK?
Muhalefet ve muhalif kesim, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine güvenmiyor.
Çarşı pazardaki pahalılığa baktığımda bu verilerin çok sağlıklı olduğuna ben de kanaat getiremiyorum.
Lakin bu veriler önemli…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Enflasyona ezdirmeyeceğim” dediği emekçi, bu veriler göz önünde bulundurularak zam alıyor.
Veriler sağlıklı olmayınca, alınan zammın alım gücüne yansıması da pek sağlıklı olmuyor.
Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zam yüzde 34 seviyesinde oldu, 8 bin 500 lira olan asgari ücret, 11 bin 400 liraya çıktı.
TÜİK verilerine göre ortaya konan enflasyonun üzerinde bir artıştı bu.
Lakin yeni asgari ücret daha cebe girmeden, açlık sınırının altında kalıverdi.
Memurun en düşük maaşına oldukça iyi oranda bir zam yapılırken emekliye ise yüzde 25 oranında zam yapıldı. En düşük emekli maaşı alanlara ise “Size yeni bir zam yok” denildi, 7 bin 500 lira reva görüldü…
TÜİK tarafından açıklanan 2023 yılının ilk 6 ayını kapsayan enflasyon oranı yüzde 19.77 idi.
Enflasyon oranı yüzde 19.77 olarak açıklansa da asgari ücrete yüzde 34, en düşük memur maaşına yüzde 86, emekliye yüzde 25 zam yapılmıştı.
Özel sektördeki işçi, devlet memurları ve emekliler zam alırken belediyelerdeki işçilere de asgari ücret zammı sonrası, toplu sözleşmeden bağımsız bir ek zam gündeme geldi.
İnsanlar, gelirlerine göre yaşam standardı belirler, harcamalarını ona göre ayarlar.
Alım gücü sabit tutulmalıdır bu nedenle çalışanın, emeklinin.
Asgari ücretten yüksek maaş alan bir vatandaşa, yıllarca geliri doğrultusunda kurduğu düzeni bozacak bir maaş verilmesi doğru değildir.
Mesela, asgari ücretin 2-3 katı maaş alan bir işçinin maaşı, her asgari ücret zammında asgari ücrete biraz daha yaklaşıyor, bu oran asgari ücretten yüzde 50 fazla bir orana kadar geriliyorsa o işçinin geçimi, asgari ücret alan bir vatandaşın geçimi kadar zorlaşabilir.
Pek çok emekli, yıllar ilerledikçe yaşadığı bu durumu, son iki yılda yaşanan derin ekonomik kriz bir hayli hızlandırdı.
Keza belediye işçileri de pek çok özel sektör çalışanı da benzer durumu yaşadı.
Çünkü sık sık asgari ücrete zam yapıldı ve maaşlarına gelen zam, asgari ücretin artış oranının altında bırakıldı defalarca.
İşte bu yüzden tepki gösteriyor yıllar önce tavandan yatan primle emekli olmuş emekli, bu yüzden isyan ediyor belediye çalışanları…
***
31 Mart 2019 seçimleri sonrası muhalefetin önemli şehirlerde ve ilçelerde elde ettiği zaferler, rekabeti tetiklemiş, açık artırmaya çıkılırcasına belediyeler, işçilerin maaşlarına toplu sözleşmelerde çalgılı çengili zamlar yapmıştı.
Asgari ücret 2 bin 800 lira iken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin işçisine verdiği en düşük maaş 4 bin 900 lira olmuştu mesela.
CHP’ye geçen İzmit Belediyesi ise 4 bin 200 lira olarak açıklamıştı en düşük işçi maaşını.
AKP’li ilçe belediyeleri de altında kalmamıştı bu rakamın.
Yani yerel seçim sonrası yüzü gülmüştü belediyelerdeki işçilerin.
Lakin önce pandemi, sonra giderek derinleşen ekonomik kriz ile boğuşmaya başladı Türkiye.
Enflasyon arttıkça asgari ücrete rakamsal olarak zamlanıyor lakin alım gücü giderek düşüyordu.
Asgari ücrete yapılan zam oranı, emekliye, memura, belediye işçilerine aynı oranda yansımıyordu ve maaşlar, giderek asgari ücrete yaklaşıyordu.
Kocaeli’deki belediyelerde de benzer durum yaşandı.
Yüzde 34 oranında yapılan son asgari ücret zammından sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve 7 ilçe belediyesi, 6 aylık enflasyon oranında zam açıkladı.
Büyükşehir Belediyesinde en düşük işçi maaşı, 18 bin lira civarına yükseldi.
Bu maaşın içinden yol ve yemek parasını çıkardığımızda geriye 15 bin 500 lira gibi bir rakam kalıyor.
İşçilerin bir kısmı, yapılan zamdan memnun olmasa da ilerleyen süreçte maaşlarına hatırı sayılır bir iyileştirme yapılacağına inanıyor…
***
İşçi memnun olsa da olmasa da enflasyon oranı neyse o doğrultuda bir ek zam yapabildi bu belediyeler…
Peki geriye kalan 5 ilçe belediyesi..?
Onlar, neyi bekliyor?
AKP’li başkanlar tarafından yönetilen Gebze, Darıca, Dilovası ve Çayırova belediyeleri, neyi bekliyor?
CHP’li Fatma Kaplan Hürriyet tarafından yönetilen İzmit Belediyesi, neyi bekliyor?
Neden bu belediyelerde, işçilerin ağustos ayı maaşlarına diğer belediyeler gibi enflasyon oranında zam yansıtılmadı?
Yol ve yemeği içinden çıkardığımızda asgari ücretin altına sarkan maaşlara neden iyileştirme yapılmadı?
AKP’li 4 ilçe belediyesinin yapacakları zam belli, diğer AKP’li ilçe belediyeleri ne yaptıysa, Büyükşehir ne yaptıysa onlar da aynı oranda zam yapacaklar…
Yani Büyükşehir ve diğer ilçe belediyelerini daha yüksek oranda zam açıklayarak ezecek değiller!
Yerel seçim yaklaşırken “Zam yapmıyoruz” deme lüksüne de sahip değiller.
O halde ne bekliyor bu belediyelerin başkanları zammı açıklamak ve işçinin maaşına yansıtmak için?
Gerçekten çok ilginç!
***
Gelelim, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına inanmayan muhalefetin bir mensubu olan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’e…
EYT tazminatları ile yaşanan tartışmalar malumunuz…
Aniden bütçeye yük olarak binen 40 milyon lira civarındaki EYT tazminatlarını taksit taksit ödeyen İzmit Belediyesi, kalan 10-15 milyonluk taksitte tıkandı.
Bu süreçte “Bankalar bize kredi vermiyor” dedi, “AKP ve MHP’li meclis üyeleri, arazi satmamıza izin vermiyor” dedi…
Bir tartışmadır yürüdü gitti…
Sonunda bir şekilde çözülen arazi meselesinde Hürriyet’in bir itirafı da satışa çıkan araziye daha önce yapmak istediği sosyal tesisi, inşa edecek maddi imkana sahip olmadıkları idi…
Yani, İzmit Belediyesinin mali tablosu pek iç açıcı değil.
Bu durum, belediye işçisini tedirgin ediyor…
Genel-İş Sendikası, işçinin zam talebinin bir an önce yerine getirilmesi için bastırırken Hürriyet’ten zamma dair henüz tek bir açıklama yok.
Peki Hürriyet neyi bekliyor?
Toplu iş sözleşmesinin dışına çıkmayacağını, ek zam yapmayacağını ilan edebilir mi Hürriyet?
İçinden yol ve yemek parası çıkarıldığında, 11 bin liraya yani asgari ücretin altında bir rakama tekabül eden 13 bin 500 lira civarındaki en düşük işçi maaşını, asgari ücret artı, yol ve yemek şeklinde düzenlemekle yetinebilir mi? 14 bin lira ile sınırlı tutabilir mi işçinin maaşını?
İzmit Belediyesi için tekrar adaylık düşünmediğini dile getiren, Büyükşehir Belediyesi için nabız yoklayan, siyasi gelişmelere göre hareket etmesi beklenen Hürriyet hem partisine hem de kendi siyasi hedeflerine böyle bir zararı vermeyi göze alabilir mi?
Belediyenin kasası boşsa, olur mu olur, yani kabak işçinin başına patlayabilir!
İzmit Belediye işçisinin tüm düzeni, yaşam standardı değişebilir.
İşçinin tepkileri, gazetelere yansırken Hürriyet’in sessizliğinden bu sonucu çıkarabiliriz pek ala!
Lakin, aksi bir durum da yaşanabilir…
Fatma Kaplan Hürriyet, Büyükşehir ve AKP’li ilçe belediyelerinin açıkladığı enflasyon oranındaki zammın üzerine de çıkabilir…
Bir fabrikanın işçilerine destek için Gebze’ye kadar giden Hürriyet’in belli ki Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı hedefi hala devam ediyor…
CHP’deki değişim hareketinin sonuçlarına göre aksiyon alması beklenen Hürriyet’in Gebze’deki işçilerin gözüne girmek isteyip de İzmit’teki belediye işçisinin gözünden düşmeyi göze alması mantık işi olmaz!
Muhalif kesimin TÜİK verilerine inanmadığını en başta dile getirmiştim, Başkan Hürriyet de AKP iktidarına muhalif bir isim, muhtemelen o da enflasyon verilerine inanmıyor…
Belki de işçisine inanmadığı enflasyon oranındaki zammı reva göremiyor!
Belki de Hürriyet, diğer ilçe belediyelerinin de zam oranını açıklamasının ardından işçisine yüzde 20’nin üzerinde zam yapacak!
Belki de İzmit Belediyesi işçisinin maaşını, Büyükşehir Belediyesinin en düşük işçi maaşıyla denk hale getirecek!
Belki de bunu bekliyor Hürriyet!
Bu mevzunun daha fazla tartışılmasını, eleştirilmesini istiyor belki de ters köşe yapmak için!
Belki, belki, belki…
Belkiler çok…
Netlik ise önümüzdeki hafta oluşacak…
Zam yapılmazsa ya da enflasyon oranının altında bir zam gelirse belediye işçisine, bu Hürriyet’in “Belediyenin ekonomisini iyi yönetemedim” itirafı olacak…
Enflasyon oranında zam yapılırsa neden bu kadar beklendiği sorgulanacak, belediyenin mali tablosu endişe verecek…
Hürriyet, ters köşe yapıp enflasyon oranının üzerinde bir zam açıklarsa ise işte o zaman AKP’li belediyeler adına işler karışacak…
Bakalım Hürriyet, golü hangi kaleye atacak!
Merakla bekliyorum…