Seçim sonrası ‘EKMEK’ tokadı!
Türkiye, benzeri görülmemiş bir ekonomik krizle boğuşuyor… Evet, pandemi sonrası neredeyse tüm dünyada bir küresel kriz meydana geldi ancak hiçbiri...
Türkiye, benzeri görülmemiş bir ekonomik krizle boğuşuyor…
Evet, pandemi sonrası neredeyse tüm dünyada bir küresel kriz meydana geldi ancak hiçbiri Türkiye’deki kadar ağır ve yıpratıcı olmadı…
Dolarda, euroda, altında, tükettiğimiz her türlü üründe, ev ve araba fiyatlarında, beyaz eşyada, mobilyada, düğün salonlarında, kiralarda, aklınıza gelen her türlü hizmet ve üründe fiyatlar öyle bir uçtu ki 2 yıl öncesiyle bugün arasında dağlar kadar fark var.
2021 yılının ortalarında 300 bin liraya alınabilen 2+1 bir daire, bugün 2-3 milyon liraya satılıyor. 2021 yılının ortalarında aylık kira bedeli 1000-1200 lira olan bir dairenin bugünkü kira bedeli 6 bin ile 9 bin lira arasında değişebiliyor…
Tüm dünyanın politika faizlerini artırarak parasının değerini artırmaya, enflasyonu düşürmeye çalıştığı bir ortamda, AKP iktidarı, faiz düşürerek enflasyonu düşürebileceğini sandığı günden bu yana ne kurun yükselişi durdurulabildi ne de enflasyonun ateşi söndü.
Tüm Avrupa ülkelerinin enflasyon oranlarını toplasanız, Türkiye’deki enflasyon kadar etmiyor.
Elbette ki kiralar, ev fiyatları, tükettiğimiz ürünler zamlandıkça asgari ücret de emekli maaşları da memur maaşları da arttı lakin yapılan her zamda alım gücü düştü. Çünkü rakamsal her artış, tükettiğimiz ürünlerin de maliyetindeki artışı tetikledi ve bu gelirin giderden daha düşük olmasına neden oldu.
İşte böyle bir atmosferde seçime girdi Türkiye.
Normalde ekonomisi bu denli kötü olan bir ülkede hiçbir iktidar gireceği ilk seçimden sağ çıkamaz, yani baraj altını garantiler.
Lakin bırakın baraj altı kalmayı, birinci parti oldu AKP. Oyları eridi belki ama ittifak ortaklarıyla birlikte Meclis çoğunluğu yine mevcut iktidarın oldu.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Erdoğan, ilk turdan birinci çıktı, ikinci turda tekrar Cumhurbaşkanı seçilmeyi başardı.
Bu muhalefetin başarısızlığı mıydı yoksa iktidarın başarısı mı, medya gücü müydü bunun sebebi yoksa vatandaşın Erdoğan’a olan sevgisi ve aşkı mı tartışılır.
Öyle ya da böyle en zoru başararak iktidar koltuğuna tekrar oturmayı başardı AKP ve Erdoğan.
Artık halk geçmişe takılıp kalmayacak, bundan sonrasına bakacak!
Belki, Mehmet Şimşek’in ekonominin başına gelmesiyle umutlanacak.
Belki, AKP’nin 21 yıldır yönettiği ülkede oluşan derin ekonomik krizi bir şekilde aşacak adımlar atacağına inanacak…
İnanacak inanacak da fırsat bile vermediler…
Seçim biter bitmez vatandaşın ekmeğine göz diktiler…
Daha seçimin tartışmaları sürerken daha kabine dün gece anca açıklanabilmişken neydi bu acele ekmeğe zam için?
Asgari ücret 5 bin 500 liradan 8 bin 500 liraya çıktığında ekmeğe zammı gündeme getirmeyen fırıncılar odaları, ortada henüz asgari ücrete gelen bir zam dahi yokken ne oldu da bir anda ekmek zamlarını üst üste açıklamaya başladı?
Madem maaliyetler artmıştı, madem un, elektrik, doğalgaz, su ve benzerleri, işçi maaliyetleri, kira maaliyetleri artmıştı asgari ücretle birlikte; neden bu denli sessizliğe büründüler?
Seçim sürecinde marketlere fiyatları sabit tutması için baskı yapan iktidar, fırıncılara da beklemesini mi söyledi, seçim sonrası zam mı taahhüt etti?
Ondan mı ekmeğe zam sesleri yükseldi tüm illerde?
Ondan mı Kocaeli’de ekmeğin gramajı biraz artırılıp, fiyat yüzde 50 oranında zamlanacak?
Mevcut iktidarın seçimde oy kaybetmemesi için miydi yani bunca ay ekmeğe zam yapılmamasının sebebi?
Ben başka bir gerekçe bulamıyorum bu duruma!
Evet açıklayın, neden seçim sonrasını beklediniz ya da neden temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olan zammı beklemeden ekmeğin fiyatını yükseltmeye kalktınız?
Asgari ücrete gelecek ara zam sonrası gramajı düşürme niyetiyle mi yoksa bu acele?
Bir ay daha beklememenizin sebebi bu mu?
Yetmeyecek mi size 5 lira olan ekmeğin fiyatını 7,5 lira yapmak?
Öyle ya her ekmek zammında aynı şey oluyor, önce ekmeğin gramı artırılıp fiyatı yükseltiliyor, sonra ekmeğin gramajı düşürülüp örtülü zam getiriliyor.
Kayseri’de 200 gram ekmeğin fiyatı 4 liradan 5 liraya çıktı diye insanlar zamma tepki gösteriyor, siz 5 lira olan ekmeği 250 grama çıkararak 7,5 liraya yedirmeye kalkıyorsunuz Kocaeli halkına…
Bir de bunun üstüne gramajı düşürme gibi bir planınız mı var temmuz ayından sonra?
Eğer öyleyse el insaf!
***
Ulaşıma zam ve ekmeğe zam geldiğinde hem fırıncı hem de otobüsçü esnafını savundum; çünkü akaryakıt arttı, doğalgaz arttı, un fiyatı arttı, işçi maaliyeti arttı, muayene ücretleri arttı, yani giderler arttı…
Bu nedenle haklarıydı bu zammı yapmak…
Peki, seçim biter bitmez ne arttı?
Hangi maaliyetiniz seçim öncesi düşüktü de seçimden sonra sıçradı?
Asgari ücrete gelen zamma rağmen ekmeğin fiyatını artırmayan sizler, seçimin bitmesini neden beklediniz bir anlatın hele?
Seçime kadar dayandınız da asgari ücrete ara zam yapılana kadar dayanamadınız mı?
Ayrıca pek çok ilde en fazla 1 lira zam yapılırken ekmeğe, pek çok kentte ekmeğin fiyatı 5-6 lira olurken siz bir ekmeği nasıl 7,5 liraya çıkarıyorsunuz?
Onların sattığı başka bir şey mi?
Kocaeli halkına bu neyin tokadı?
Sorulacak soru o kadar çok da cevap verecek bir Allah’ın kulu yok tabii!
Bu yüzden ekmeğimize gelecek zam vatana millete, Kocaeli halkına şimdiden hayırlı uğurlu olsun(!)
Temmuzda yine bekleriz(!)