Cedit halkı kiraya, ne zaman çıkabilecek? İşte cevabı…
İzmit Cedit Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde daha önce para karşılığı sözleşme yapanlarla görüşmeler bitti, ikinci aşamaya geçildi. Şu an daha önce anlaşma yapmayan ancak para karşılığı anlaşmak isteyenlerle görüşülüyor. Üçüncü aşamada ise daire karşılığı anlaşanlarla görüşülecek. Peki daire karşılığı anlaşacak olanlar ne zaman evlerini boşaltıp, kiraya çıkabilecek. Yetkililere sorduk, işte cevabı…
İzmit Cedit
Mahallesi’nde startı verilen kentsel dönüşüm projesinde
görüşmeler sürerken vatandaşlar da pek çok planını bu sürece göre
yapacaklarından kafalarında oluşan soru işaretlerini gidermek
istiyor. İzmit Belediye eski Başkanı Dr. Nevzat Doğan döneminde
para karşılığı anlaşma yapanlarla görüşmeler tamamlandı, ikinci
aşama bir süre önce başladı. İkinci aşamada para karşılığında
evlerini satmak isteyen ancak daha önce bir anlaşmaya varmamış,
hiçbir görüşme, sözleşme yapmamış vatandaşlarla görüşmeler
yapılıyor. İkinci aşama da sona erdikten sonra son aşamaya
geçilecek, bu aşamada daha önce daire karşılığı anlaşma yapmış
olanlar ile görüşülecek. İşte en çok da bu vatandaşların kafası
karışık. Çünkü bu vatandaşlar, evlerini ne zaman boşaltıp, kiraya
çıkacaklarını ve kira yardımından yararlanacaklarını merakla
bekliyor. Kimisi düğün dernek hazırlığında, kimisinin tatil
planları var, kimisi evine herhangi bir tadilat yapamadığı için zor
şartlarda yaşıyor, kimisi evinden çıkarken eşyalarını yenilemek
istiyor ama eşyaları öyle 1-2 ayda tedarik etmek kolay iş değil, bu
nedenle de evlerini boşaltacakları tarihin netleşmesini
bekliyorlar. Kimileri ise evlerinin kaç katlı binalarda, hangi
sokakta olacağını merak ediyor. Tüm bunların üstüne bir de kulaktan
kulağa yayılan yalan yanlış bilgiler var ki bu durum vatandaşları
iyice tedirgin ediyor. Mesela kimisi projenin başlamasının 2022’ye
sarkacağını iddia ediyor, bu iddia bir anda gerçek bilgi gibi
yayılabiliyor. Tüm bu kafa karışıklıklarını gidermek adına Kocaeli
Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanı Sabahattin
Yamak’tan bilgi aldık. Ayrıca Cedit Mahalle Muhtarı Nabi Keskin de
Cedit halkına, görüşmelerin aksamaması için önemli bir çağrı
yaptı.
“30 GÜNDE 218 KİŞİ İLE GÖRÜŞTÜK”
Sabahattin Yamak, Kadıköy Katlı Otoparkında bulunan kentsel dönüşüm ofisinde 10 personelin canla başla çalıştığını, pandemi ve tam kapanma şartlarına rağmen süreci en hızlı şekilde yürütmek için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirerek, 30 günde bugün itibariyle 218 kişiyle görüşüldüğünü, 163 kişiyle anlaşmaya varıldığını ve ödenen toplam paranın 13 milyon lira olduğunu belirtti. Yamak, şunları aktardı: “Başkanımız Tahir Büyükakın, ilk imzayı atana kadar bizler 4-5 aylık sürede bu işin alt yapısını hazırladık. İlgili ilçe belediyesinden bilgileri aldık, 30 bin sayfa evrakı taradık. Malumunuz projede değişikliğe gidildi, 2000 kişilik bir nüfusu, buraya sokmaya çalışıyoruz. Zamanında yapılan anlaşmaları korumak kaydıyla tekrar bir projelendirme yapıldı. Kamulaştırma işini Büyükşehir Belediyesi gerçekleştiriyor, binaları ise Bakanlık ve TOKİ yapacak.
“ŞU ANA KADAR 13 MİLYON LİRA ÖDEDİK”
Proje İzmit Belediyesinde iken para karşılığı anlaşma yapan vatandaşları önceledik. 1480 hak sahibinden para karşılığı anlaşma yapmış olan 180 kişi ile görüştük ve ikinci aşamaya geçtik. İkinci aşamada ise daha önce herhangi bir görüşme yapmamış, anlaşma sağlamamış ancak para karşılığı dairesini satmak isteyen maliklerle görüşmeler yapıyoruz. İlk ve ikinci aşama görüşmelerinde şu ana kadar yani 30 gün içinde 1480 hak sahibinden toplam 218’i ile görüştük, bunlardan 163 tanesiyle anlaşmaya varıldı. Bu vatandaşlarımıza şu ana kadar toplam 13 milyon lira ödendi. 218 kişiden 163’üyle anlaşmamız, diğerlerinin anlaşmayı tamamen reddettiği şeklinde algılanmasın, büyük bir kısmı hukuki problemlerden kaynaklı sebeplerden dolayı sözleşme imzalayamadı. Para karşılığı anlaşanlara bugünün şartlarına göre ödeme yaptık, yapıyoruz; kat karşılığı anlaşacak olanların borçlandırmalarını ise 2017 yılı şartlarına göre gerçekleştiriyoruz.
“ŞARTLAR BİRDEN NORMALLEŞİRSE…”
Öte yandan vatandaşlarımız, yavaş hareket ettiğimiz kanısına kapılmasın. Tüm personelimiz canla başla çalışıyor. Pandemi şartlarına göre her gün 30 kişi ile görüşme yapılmasını planlıyoruz ancak insanlar gelmeyebiliyor randevularına. Gelenlerin de belgelerinde eksiklikler olabiliyor. Bu da ister istemez süreci uzatıyor. Pandemide hem vatandaşların hem de personelin sağlığını düşünerek hareket etmek durumundayız. Arkadaşlarımıza virüs bulaşsa ofis bir süre kapanır, bu da süreci daha da uzatır. Bu nedenle de uygun bir ortam hazırlanarak randevulu şekilde görüşmeler yapıyoruz. 30 kişiyi aynı anda ofise yığmamız imkansız bu süreçte. Cumartesi pazar dahi vatandaştan görüşme talebi olursa ofisi açıyoruz. Tam kapanmada dahi koşulları zorluyoruz. Mesaimizi uzatıyoruz. Planlanan zamanda bitmesi çabasındayız, zamanla yarışıyoruz ama vatandaşın gelme talebi olmayınca yapacak bir şey olmuyor. Gelecek diye bekliyoruz randevu saatine kadar, gelmiyor. Tüm bunlara rağmen 30 günde 218 kişi ile görüştük. Şartlar birden normalleşirse süreç daha da hızlanır.
TAM KAPANMA SONRASI YIKIM
Görüşmeler sürerken sahaya da gireceğiz. Anlaşmaya vardığımız vatandaşların evlerini bir yandan yıkmaya başlayacağız. Bina stoku oluşturuyoruz. Şu an 4 bina yıkıma hazır. Tam kapanma sonrası yıkım başlar diye düşünüyorum. Üçüncü aşamada daire karşı anlaşan vatandaşlarımız ile görüşeceğiz. Görüştüğümüz vatandaşlar ile anlaşma sağlandığında, bu vatandaşlar evlerini boşaltabilecek, kira yardımı için gerekli işlemleri yaptırıp, kiraya çıkabilecek yani yıkımı beklemeyecek. Şu an tahmini bir tarih veremiyoruz dediğim gibi çünkü tamamen vatandaşın görüşmelere gelmesine, belgelerinde sıkıntı olmamasına bağlı.”
KAÇ KATLI BİNADA VE NEREDE OTURACAĞINI SEÇEBİLECEK Mİ?
Cedit Mahallesi’nde kat karşılığı anlaşacak olanların merak ettiği bir diğer konu ise bulundukları sokakta mı, yoksa proje kapsamında inşa edilen blokların herhangi birinde mi oturacakları. Yani binanın yerini, kat sayısını, bu binanın kaçıncı katındaki dairede yaşayacağını seçme şansının olup olmadığı! Sabahattin Yamak, projenin sokak değil, ada bazında ele alınacağını, adalara göre kat sayılarının belirlendiğini belirterek, “Vatandaşlarımız, mevcut bulundukları sokakta oturacak diye bir durum yok. Borçlanma kat sayısına, binanın bulunduğu konuma, dairenin bulunduğu kata göre değişebilecek. Vatandaş ile buna göre bir anlaşma yapılacak. Yani giriş katı tercih edenle ara katı tercih edenin, az katlı bina ile çok katlı, daha aşağılarda bina ile daha yukarılarda bina tercih edenin borçlanması aynı olmayacak” dedi.
100 MİLYON LİRA HİBE
Yamak, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın proje için
100 milyon lira ayırdığını ve karşılığında ise hiçbir şey elde
etmeyeceğini dile getirerek, “Yani bu para tamamen hibe. Cedit
Mahallesi’ndeki vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi adına
fedakarlık yaptı Sayın Başkanımız. Bu projenin bir örneği daha yok
Türkiye’de. Yüzde 67’i sübvanse ediliyor. Bunun tek bir mimarı var,
o da Tahir Büyükakın” ifadelerini kullandı.
MENGÜÇ: DAHA ÖNCE ANLAŞANLAR AYNI ADADA...
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen
Mengüç ise daha önce kat karşılığı anlaşma yapmış vatandaşların
aynı adada olup olmayacağıyla ilgili konuya açıklık getirerek,
"İzmit Belediye eski Başkanı Nevzat Doğan döneminde anlaşma yapmış
720 hak sahibi var, bu vatandaşlarımıza söz verildiği gibi aynı
adadan daire verilecek. Anlaşma yapmamış vatandaşlar için ise
bulunduğu adada daire varsa verilecek ancak aynı ada 3 hak sahibi
var ve bir tane müsait daire varsa aralarında kura çekilecek. Biz
daha yaşanabilir bir Cedit için 1600 olan konut sayısını 1100'e
düşürdük, zemin artı 5 kat ağırlıklı bloklardan oluşuyor proje. Bu
nedenle de çok rahat hareket etme şansımız yok" dedi.
MUHTAR KESKİN’DEN ÖNEMLİ ÇAĞRI
Kentsel dönüşüm projesinin ete kemiğe bürünmesi için sürecin en başından bu yana büyük özveri gösteren, yoğun çaba harcayan Cedit Mahalle Muhtarı Nabi Keskin de süreçle ilgili gazetemize açıklamada bulundu. Keskin, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın vatandaşların daha fazla mağdur olmaması için projeyi sırtladığını, 100 milyon lira gibi azımsanamayacak bir parayı, bu projeye hibe ettiğini belirterek, “Sayın Başkanımız Tahir Büyükakın’a ve proje ofisinde canla başla çalışan personele teşekkür ediyorum. Pandemi şartlarına rağmen sürecin en hızlı şekilde ilerlemesi için buradaki personel canla başla çalışıyor, değerli mahalle halkımızın da kendilerine verilen randevu tarih ve saatlerine uymalarını rica ediyorum. Pandemiden dolayı tedirgin olarak görüşmelere gitmeyenler oluyor, bu vatandaşlarımızın içi rahat olabilir çünkü proje ofisinde tüm tedbirler alınmış durumda. Onlardan ricam sırada bekleyen vatandaşlarımızın da daha fazla mağdur olmaması için görüşmelere gitmeleri ya da gidemeyeceklerse bunu öncesinde proje ofisine bildirmeleri” ifadelerini kullandı.
ANLAŞMAYA NE ZAMAN VARIRSA…
Yapılan açıklamalardan anlaşılan şu ki Cedit Mahallesi’nde daire karşılığı sözleşme imzalayacak olan vatandaşların şu an itibariyle ne zaman evlerini boşaltabilecekleri belli değil. Net bir tarih ortaya koymak mümkün değil. Pandemi şartları ve vatandaşların görüşmelere gitmemesi ya da hukuki sebeplerden dolayı anlaşma şartlarını oluşturacak belgelerin olmaması süreci uzatıyor. Üçüncü aşama başladığında görüşmeye çağırılacak olan vatandaşlar, randevu saatinde ofiste olup, anlaşmasını yaptıklarında çok kısa süre içinde evini boşaltıp, kira yardımı alarak kiraya çıkabilecek. Tabii sıra kime ilk önce gelecek, kime en son gelecek orası belli değil. Bu durum herkesin bir anda kiralık ev arama telaşına girmesini azaltacak lakin son sıralara kalanların istedikleri bölgelerden uygun fiyata kiralık ev bulmasını zorlaştırabilecek. Görüşmeye çağırılma sıralamasının ada bazında gerçekleşmesi bekleniyor. Sürecin 2022’ye sarkması ise öngörülen bir durum değil.